Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- zamykane naczynie z szerokim otworem
- butelkę
Oliwa przed użyciem musi odstać przez 3 dni.
Krok 1: Przygotowujemy składniki
Listki bazylii obrywamy, myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Limonkę sparzamy, wycieramy do sucha, skórkę obieramy obieraczką do warzyw tak, aby otrzymać cienkie, szerokie paski. Papryczki chili myjemy, dobrze osuszamy i każdą raz nacinamy.
Krok 2: Zalewamy przygotowane składniki oliwą
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia z szerokim otworem. Dolewamy taką ilość oliwy, aby wszystkie składniki były przykryte. Naczynie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni do przegryzienia się smaków.
Krok 3: Przelewamy oliwę przez sito
Oliwę przelewamy przez sito, bazylię dobrze odciskamy. Następnie oliwę przelewamy do czystej, suchej butelki. Wykorzystujemy do sosów sałatkowych, do skropienia crostini i duszenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)