Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- zamykane naczynie z szerokim otworem
- butelkę
Oliwa przed użyciem musi odstać przez 3 dni.
Krok 1: Przygotowujemy składniki
Listki bazylii obrywamy, myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Limonkę sparzamy, wycieramy do sucha, skórkę obieramy obieraczką do warzyw tak, aby otrzymać cienkie, szerokie paski. Papryczki chili myjemy, dobrze osuszamy i każdą raz nacinamy.
Krok 2: Zalewamy przygotowane składniki oliwą
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia z szerokim otworem. Dolewamy taką ilość oliwy, aby wszystkie składniki były przykryte. Naczynie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni do przegryzienia się smaków.
Krok 3: Przelewamy oliwę przez sito
Oliwę przelewamy przez sito, bazylię dobrze odciskamy. Następnie oliwę przelewamy do czystej, suchej butelki. Wykorzystujemy do sosów sałatkowych, do skropienia crostini i duszenia.
Zobacz podobne
przepisy
Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!
Pieczona papryka z fetą i dressingiem miętowym
Trzy kolory papryk, podane z fetą i doskonałym orzeźwiającym dressingiem z mięty. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Placuszki ziemniaczane
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Gofry z kokosową śmietanką
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Korzenne pancakes
- Panierowana mozzarella
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Bażant w limonkach
- Bulion drobiowy
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Bitki z szynki z dzika
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Słodki chlebek skubany
- Deser à la mleczna kanapka
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)