
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- słoik o pojemności około 850 ml
Krok 1: Przygotowujemy poszczególne składniki
Pomidory myjemy, osuszamy i nakłuwamy dookoła kilka razy drewnianą wykałaczką. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Kulki mozzarelli dobrze osączamy. Wszystko układamy warstwami, naprzemiennie w czystym, wyparzonym słoiku (ok. 850 ml).
Krok 2: Oliwą zalewamy składniki caprese
Oliwę mieszamy z solą i odrobiną pieprzu i zalewamy składniki caprese, aż będą dokładnie pokryte oliwą. Słoik dobrze zamykamy i wstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Caprese podajemy dobrze osączoną, najlepiej z ciabattą lub bagietką. Caprese możemy przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Crostini z szynką i brzoskwiniami
Chrupiące, złociste grzanki ze smakowitymi dodatkami – przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!

Pieczona mozzarella w prosciutto z sosem pomidorowym
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Komentarze (3)
1353 dni temu
dlaczego w tym sloiku jest jescze cos pomaranczowego ?
odpowiedz
1353 dni temu
To żółte pomidorki koktajlowe. Dojrzałe sztuki mają właśnie taką barwę. Na pierwszym planie w słoiczku widać minimozzarellę w oliwie-to ona ma żółty kolor i może na pierwszy rzut oka "udawać" pomidorki :)
220 dni temu
to żółty pomidor koktajlowy o intensywniejszym zabarwieniu.
zobacz wszystkie