Caprese w oliwie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wykałaczki
  • słoik o pojemności około 850 ml

Krok 1: Przygotowujemy poszczególne składniki

Pomidory myjemy, osuszamy i nakłuwamy dookoła kilka razy drewnianą wykałaczką. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Kulki mozzarelli dobrze osączamy. Wszystko układamy warstwami, naprzemiennie w czystym, wyparzonym słoiku (ok. 850 ml).

Krok 2: Oliwą zalewamy składniki caprese

Oliwę mieszamy z solą i odrobiną pieprzu i zalewamy składniki caprese, aż będą dokładnie pokryte oliwą. Słoik dobrze zamykamy i wstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Caprese podajemy dobrze osączoną, najlepiej z ciabattą lub bagietką. Caprese możemy przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1709 dni temu
    dlaczego w tym sloiku jest jescze cos pomaranczowego ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1709 dni temu
    To żółte pomidorki koktajlowe. Dojrzałe sztuki mają właśnie taką barwę. Na pierwszym planie w słoiczku widać minimozzarellę w oliwie-to ona ma żółty kolor i może na pierwszy rzut oka "udawać" pomidorki :)
  • Gość Gość
    577 dni temu
    to żółty pomidor koktajlowy o intensywniejszym zabarwieniu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!