Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- słoik o pojemności około 850 ml
Krok 1: Przygotowujemy poszczególne składniki
Pomidory myjemy, osuszamy i nakłuwamy dookoła kilka razy drewnianą wykałaczką. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Kulki mozzarelli dobrze osączamy. Wszystko układamy warstwami, naprzemiennie w czystym, wyparzonym słoiku (ok. 850 ml).
Krok 2: Oliwą zalewamy składniki caprese
Oliwę mieszamy z solą i odrobiną pieprzu i zalewamy składniki caprese, aż będą dokładnie pokryte oliwą. Słoik dobrze zamykamy i wstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Caprese podajemy dobrze osączoną, najlepiej z ciabattą lub bagietką. Caprese możemy przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni.
Zobacz podobne
przepisy
Crostini z szynką i brzoskwiniami
Chrupiące, złociste grzanki ze smakowitymi dodatkami – przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!
Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!
Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
- Marynowane pieczarki
- Lody truskawkowe z bazylią
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Kurczak w winie
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Pulled pork
- Caponata
- Pasta pomidorowa
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
- 2 sposoby na kaczkę i mandarynki
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Kanapka z kurczakiem
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Klasyczna grochówka
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Smoothie truskawkowo-jabłkowe z miętą
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Dżem z włoskich śliwek
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1709 dni temu
dlaczego w tym sloiku jest jescze cos pomaranczowego ?
odpowiedz
1709 dni temu
To żółte pomidorki koktajlowe. Dojrzałe sztuki mają właśnie taką barwę. Na pierwszym planie w słoiczku widać minimozzarellę w oliwie-to ona ma żółty kolor i może na pierwszy rzut oka "udawać" pomidorki :)
577 dni temu
to żółty pomidor koktajlowy o intensywniejszym zabarwieniu.