Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- słoik o pojemności około 850 ml
Krok 1: Przygotowujemy poszczególne składniki
Pomidory myjemy, osuszamy i nakłuwamy dookoła kilka razy drewnianą wykałaczką. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Kulki mozzarelli dobrze osączamy. Wszystko układamy warstwami, naprzemiennie w czystym, wyparzonym słoiku (ok. 850 ml).
Krok 2: Oliwą zalewamy składniki caprese
Oliwę mieszamy z solą i odrobiną pieprzu i zalewamy składniki caprese, aż będą dokładnie pokryte oliwą. Słoik dobrze zamykamy i wstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Caprese podajemy dobrze osączoną, najlepiej z ciabattą lub bagietką. Caprese możemy przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (3)
2050 dni temu
dlaczego w tym sloiku jest jescze cos pomaranczowego ?
Odpowiedz
2049 dni temu
To żółte pomidorki koktajlowe. Dojrzałe sztuki mają właśnie taką barwę. Na pierwszym planie w słoiczku widać minimozzarellę w oliwie-to ona ma żółty kolor i może na pierwszy rzut oka "udawać" pomidorki :)
917 dni temu
to żółty pomidor koktajlowy o intensywniejszym zabarwieniu.