Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rózgę kuchenną
- łyżkę wazową
- płaską patelnię
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ ZE SZPINAKU
Liście szpinaku przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Mieszamy. Odstawiamy.
Krok 2: ROZTRZEPUJEMY JAJKA
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą i roztrzepujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej, płynnej masy.
Krok 3: SMAŻYMY OMLET (WYBIERZ JEDEN SPOSÓB)
OMLET Z 30 JAJ
Patelnię natłuszczamy olejem, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika, a następnie rozgrzewamy.
Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię porcjami, zaczynając od najbardziej rozgrzanych miejsc. Gdy stworzymy jednolitą warstwę na całej powierzchni patelni, umacniamy placek kolejnymi porcjami ciasta w miejscach, w których jest go mniej.
Chwilę smażymy i wyłączamy ogień. Odstawiamy omlet na ok. 5 minut, by ciasto uparowało się i stało się sprężyste.
OMLET Z 4 JAJ
Patelnię natłuszczamy olejem, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika, a następnie rozgrzewamy.
Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się ścinać po bokach, delikatnie podważamy brzegi za pomocą płaskiej szpatułki. Wyłączamy ogień i odstawiamy omlet na ok. 5 minut.
Krok 4: WYKŁADAMY POMIDORY I ZWIJAMY OMLET
Na ściętym omlecie układamy drugą połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Całość doprawiamy pieprzem.
Omlet delikatnie podważamy z jednej strony i zwijamy go w rulon do połowy szerokości placka. Tę samą czynność wykonujemy, zaczynając od drugiej strony omletu.
Krok 5: WYKŁADAMY SAŁATKĘ I SER
Pomiędzy rulonami zostawiamy pasek o szerokości ok. 2,5 cm, który następnie wypełniamy pozostałymi dodatkami: podzielonym na mniejsze porcje kozim twarożkiem i szpinakową sałatką z pomidorami. Na warstwie sałatki układamy kolejne porcje koziego twarożku. Całość oprószamy pieprzem.
Opcjonalnie: Omlet składamy na pół, by zamknąć szpinak i ser wewnątrz. Kroimy na mniejsze kawałki przypominające roladki.
Zobacz podobne
przepisy
Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!
Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!
3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!
Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
Zacznij dzień od pysznego posiłku! Omlet ziołowy z nadzieniem z serka grani i wędzonego łososia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Omlet z makaronem
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Faszerowane pieczarki portobello
- Omlet białkowy z łososiem
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Domowy kebab drobiowy
- Bananowa kawa mrożona z mango
- Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Mus waniliowy z truskawkami
- Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Zielone szparagi z burratą
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)