zobacz film Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rózgę kuchenną
  • łyżkę wazową
  • płaską patelnię
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ ZE SZPINAKU

Liście szpinaku przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Mieszamy. Odstawiamy.

Krok 2: ROZTRZEPUJEMY JAJKA

Jajka wbijamy do miski i rozbijamy za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą i roztrzepujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej, płynnej masy.

Krok 3: SMAŻYMY OMLET (WYBIERZ JEDEN SPOSÓB)

OMLET Z 30 JAJ

Patelnię natłuszczamy olejem, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika, a następnie rozgrzewamy.

Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię porcjami, zaczynając od najbardziej rozgrzanych miejsc. Gdy stworzymy jednolitą warstwę na całej powierzchni patelni, umacniamy placek kolejnymi porcjami ciasta w miejscach, w których jest go mniej.

Chwilę smażymy i wyłączamy ogień. Odstawiamy omlet na ok. 5 minut, by ciasto uparowało się i stało się sprężyste.

OMLET Z 4 JAJ

Patelnię natłuszczamy olejem, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika, a następnie rozgrzewamy.

Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się ścinać po bokach, delikatnie podważamy brzegi za pomocą płaskiej szpatułki. Wyłączamy ogień i odstawiamy omlet na ok. 5 minut.

Krok 4: WYKŁADAMY POMIDORY I ZWIJAMY OMLET

Na ściętym omlecie układamy drugą połowę drobno posiekanych suszonych pomidorów. Całość doprawiamy pieprzem. 

Omlet delikatnie podważamy z jednej strony i zwijamy go w rulon do połowy szerokości placka. Tę samą czynność wykonujemy, zaczynając od drugiej strony omletu.

Krok 5: WYKŁADAMY SAŁATKĘ I SER

Pomiędzy rulonami zostawiamy pasek o szerokości ok. 2,5 cm, który następnie wypełniamy pozostałymi dodatkami: podzielonym na mniejsze porcje kozim twarożkiem i szpinakową sałatką z pomidorami. Na warstwie sałatki układamy kolejne porcje koziego twarożku. Całość oprószamy pieprzem.

Opcjonalnie: Omlet składamy na pół, by zamknąć szpinak i ser wewnątrz. Kroimy na mniejsze kawałki przypominające roladki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!