Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MCSmart
- sitko
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWANIE TUŃCZYKA
Tuńczyka osączać przez 10 minut na sitku i lekko wycisnąć.
KROK 2: ROZDRABNIANIE SKŁADNIKÓW
Pietruszkę umyć, osuszyć, oberwać listki i je rozdrobnić w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 3: PRZYGOTOWANIE PASTY
Do pietruszki dodać tuńczyka, serek, sok z cytryny, 3 szczypty soli i 3 szczypty pieprzu. Miksować (z zatkniętą miarką) 30 sekund/ prędkość 5.
Kapary odsączyć i posiekać ostrym nożem, wymieszać z pastą (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 2.
Pastę z tuńczyka chłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę.
RADA
Pasta z tuńczyka pasuje do zielonej sałaty. Dwoma łyżkami uformować z pasty podłużne kluski i nałożyć je na chipsy chlebowe albo bagietkę. Do tego podać sałatę.
Zobacz podobne
przepisy
Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?
Pasta kokosowa na słodko
Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.
PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!
Pasta z wędzonej makreli
Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!
Pasta z tuńczyka na kanapki i nie tylko!
Jeśli uwielbiasz różnego rodzaju smarowidła do kanapek, a do tego przepadasz za skarbami morza, pasta z tuńczyka jest właśnie tym, czego Ci potrzeba. Jeśli dodatkowo możemy coś zaproponować – sprawdź, zaskoczy Cię pasta kanapkowa z tuńczyka Kuchni Lidla. Zanim przejdziemy do omówienia jej walorów czy skupimy się na poszczególnych elementach przepisu, mamy dla Ciebie niespodziankę. Otóż przyrządzenie naszej pasty z tuńczykiem na kanapki zajmie Ci jakieś… 5 minut! To nie żart! Pyszną pastę z tuńczyka z puszki przygotujesz w dosłownie chwilę.
Co jeszcze wyróżnia naszą pastę kanapkową z tuńczyka na tle tylu innych ciekawych propozycji? Może to, że w naszym przepisie towarzyszy jej pyszna sałata, z którą pasta z tuńczykiem wchodzi w niesamowicie ciekawe relacje kulinarne. Naszą pastę z tuńczyka najszybciej przyrządzisz z wykorzystaniem termorobota MC Smart. To właśnie wielofunkcyjny robot z kolorowym wyświetlaczem sprawia, że pastę z tuńczyka na kanapki przygotujesz w mgnieniu oka!
Jak wiesz, nasza propozycja to pasta z tuńczykiem, która sprawdzi się nie tylko na klasycznych kanapkach. Doskonale smakuje na grzankach, z chipsami i w towarzystwie warzyw – zarówno surowych, jak i pieczonych. Mała podpowiedź – jeśli poszukujesz dla niej innych ciekawych zastosowań kulinarnych, możesz potraktować ją jako sos do makaronu, a nawet ryżu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nią w wersji solo. O pewnej szczególnej propozycji obiadowej z pastą z tuńczyka napiszemy zresztą nieco dalej.
Pasta z tuńczyka – szybki przepis na pyszne smarowidło
Nie podlega wątpliwości, że polecany przepis na pastę z tuńczyka możemy nazywać wyjątkowo szybkim. Dzięki wykorzystaniu polecanego robota możesz cieszyć się nią już po pięciu minutach! Co warto podkreślić – jest to pasta z tuńczyka bez jajek, a więc propozycja idealna dla wszystkich tych, którzy poszukują smarowidła w wersji fit. Tuńczyk występuje w niej natomiast w towarzystwie pietruszki kędzierzawej, kaparów, twarogu oraz przypraw. Prawie cały proces przygotowania pasty z tuńczyka według naszego przepisu przebiega w robocie kuchennym. Wcześniej musisz jedynie odsączyć tuńczyka z zalewy z wykorzystaniem sitka. Pamiętaj o tym, że aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty, musisz odpowiednio docisnąć rybę! Resztę załatwi za Ciebie robot. Jak to możliwe? Przyjrzyjmy się szczegółom przepisu na pastę z tuńczyka.
Jak zrobić pastę z tuńczyka?
Posiekaj pietruszkę z wykorzystaniem robota, a następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj całość. Na samym końcu pozostało Ci już tylko dodać kapary. To zaskakująco proste. Po wszystkim nie zapomnij jednak o specjalnym przygotowaniu sałaty, która naszym zdaniem będzie idealnie współgrać z domową pastą z tuńczyka. Mowa w zasadzie o miksie sałat – lollo bonda i rukoli, którą należy skąpać w dressingu z połączenia octu owocowego, musztardy, oliwy z oliwek, miodu i pieprzu. Szczegółowe proporcje znajdziesz oczywiście w naszej liście składników.
Nasuwa się jednak pytanie – jak zrobić pastę z tuńczyka, jeśli nie posiadasz robota kuchennego MC Smart? Spokojnie – także w takim przypadku domowa pasta z tuńczyka może zaskoczyć Ciebie i Twoich bliskich. Możliwe jednak, że jej przyrządzenie zajmie Ci nieco więcej czasu. Wciąż jednak nie będzie to trudne zadanie.
Jeśli więc chcesz wiedzieć, jak zrobić pastę z tuńczyka bez robota kuchennego, przyda Ci się uniwersalny blender. Z jego wykorzystaniem dokładnie rozdrobnisz i połączysz wszystkie składniki pasty. Jeśli nie posiadasz także tego urządzenia, pozostanie Ci działanie ręczne. Zacznij więc od dokładnego pokrojenia pietruszki, a następnie kaparów, po czym bardzo dokładnie, energicznie wymieszaj wszystko w dużej misce. Jak zatem widać – dla chętnego nic trudnego!
Jakie propozycje powinny Cię natomiast zainteresować, gdy już poznasz świetnie nasz przepis na domową pastę z tuńczyka i zachwycisz nią swoich bliskich? W bogatej kolekcji przepisów Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo ciekawych propozycji. Służymy przykładami! Na początku warto wypróbować pastę z pieczonego dorsza autorstwa Karola Okrasy z marchwią, szczypiorkiem i oliwkami. Alternatywę stanowi dla niej pasta z wędzonej makreli z jajkami, szczypiorkiem, ogórkiem i majonezem. Koniecznie spójrz też na wybór past rybnych na kanapki. Wśród nich znajdziesz pastę z wędzoną makrelą i awokado, pastę z wędzonym łososiem i wędzonym tuńczykiem czy pastę z twarogiem i halibutem. Wszystkie te opcje doskonale smakują w towarzystwie pieczywa bio! Gdybyś jednak poszukiwała lub poszukiwał obiadowych inspiracji, rzuć okiem na przepis na pastę z sosem tuńczykowym z parmezanem i anchois. Wierzymy, że Kuchnia Lidla zainspiruje Cię do poszukiwań nowych smaków!
Jak zatem widzisz – w Kuchni Lidla znajdziesz nie tylko niezawodny przepis na pastę z tuńczykiem na kanapkę, ale też wiele innych pysznych smarowideł na bazie ryby. Z łatwością zatem wybierzesz wariant idealnie odpowiadający Twoim oczekiwaniom!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
- Placek ze śliwkami
- Wrapy z sałaty z tofu
- Tort z babeczek
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Pasta pomidorowa
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Kokosowa konfitura z mango
- Makaron w sosie sojowym
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Chleb z pastą z serka koziego
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Wegański placek po węgiersku
- Kompot agrestowy
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Wegańskie bajgle buraczane
- Ciasto poduszkowiec
- Twarożek z rzodkiewkami
- Zupa szczawiowa
- Kanapki z pulled porkiem
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Pasta z buraczka i rzodkiewek
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)