Pasta z tuńczyka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • sitko

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE TUŃCZYKA

Tuńczyka osączać przez 10 minut na sitku i lekko wycisnąć.

KROK 2: ROZDRABNIANIE SKŁADNIKÓW

Pietruszkę umyć, osuszyć, oberwać listki i je rozdrobnić w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/3 sekundy. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

KROK 3: PRZYGOTOWANIE PASTY

Do pietruszki dodać tuńczyka, serek, sok z cytryny, 3 szczypty soli i 3 szczypty pieprzu. Miksować (z zatkniętą miarką) 30 sekund/ prędkość 5.

Kapary odsączyć i posiekać ostrym nożem, wymieszać z pastą (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 2.

Pastę z tuńczyka chłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę.

RADA

Pasta z tuńczyka pasuje do zielonej sałaty. Dwoma łyżkami uformować z pasty podłużne kluski i nałożyć je na chipsy chlebowe albo bagietkę. Do tego podać sałatę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pasta z tuńczyka na kanapki i nie tylko!

Jeśli uwielbiasz różnego rodzaju smarowidła do kanapek, a do tego przepadasz za skarbami morza, pasta z tuńczyka jest właśnie tym, czego Ci potrzeba. Jeśli dodatkowo możemy coś zaproponować – sprawdź, zaskoczy Cię pasta kanapkowa z tuńczyka Kuchni Lidla. Zanim przejdziemy do omówienia jej walorów czy skupimy się na poszczególnych elementach przepisu, mamy dla Ciebie niespodziankę. Otóż przyrządzenie naszej pasty z tuńczykiem na kanapki zajmie Ci jakieś… 5 minut! To nie żart! Pyszną pastę z tuńczyka z puszki przygotujesz w dosłownie chwilę.

Co jeszcze wyróżnia naszą pastę kanapkową z tuńczyka na tle tylu innych ciekawych propozycji? Może to, że w naszym przepisie towarzyszy jej pyszna sałata, z którą pasta z tuńczykiem wchodzi w niesamowicie ciekawe relacje kulinarne. Naszą pastę z tuńczyka najszybciej przyrządzisz z wykorzystaniem robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart. To właśnie wielofunkcyjny robot z kolorowym wyświetlaczem sprawia, że pastę z tuńczyka na kanapki przygotujesz w mgnieniu oka!

Jak wiesz, nasza propozycja to pasta z tuńczykiem, która sprawdzi się nie tylko na klasycznych kanapkach. Doskonale smakuje na grzankach, z chipsami i w towarzystwie warzyw – zarówno surowych, jak i pieczonych. Mała podpowiedź – jeśli poszukujesz dla niej innych ciekawych zastosowań kulinarnych, możesz potraktować ją jako sos do makaronu, a nawet ryżu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nią w wersji solo. O pewnej szczególnej propozycji obiadowej z pastą z tuńczyka napiszemy zresztą nieco dalej.

Pasta z tuńczyka – szybki przepis na pyszne smarowidło

Nie podlega wątpliwości, że polecany przepis na pastę z tuńczyka możemy nazywać wyjątkowo szybkim. Dzięki wykorzystaniu polecanego robota możesz cieszyć się nią już po pięciu minutach! Co warto podkreślić – jest to pasta z tuńczyka bez jajek, a więc propozycja idealna dla wszystkich tych, którzy poszukują smarowidła w wersji fit. Tuńczyk występuje w niej natomiast w towarzystwie pietruszki kędzierzawej, kaparów, twarogu oraz przypraw. Prawie cały proces przygotowania pasty z tuńczyka według naszego przepisu przebiega w robocie kuchennym. Wcześniej musisz jedynie odsączyć tuńczyka z zalewy z wykorzystaniem sitka. Pamiętaj o tym, że aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty, musisz odpowiednio docisnąć rybę! Resztę załatwi za Ciebie robot. Jak to możliwe? Przyjrzyjmy się szczegółom przepisu na pastę z tuńczyka.

Jak zrobić pastę z tuńczyka?

Posiekaj pietruszkę z wykorzystaniem robota, a następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj całość. Na samym końcu pozostało Ci już tylko dodać kapary. To zaskakująco proste. Po wszystkim nie zapomnij jednak o specjalnym przygotowaniu sałaty, która naszym zdaniem będzie idealnie współgrać z domową pastą z tuńczyka. Mowa w zasadzie o miksie sałat – lollo bonda i rukoli, którą należy skąpać w dressingu z połączenia octu owocowego, musztardy, oliwy z oliwek, miodu i pieprzu. Szczegółowe proporcje znajdziesz oczywiście w naszej liście składników.

Nasuwa się jednak pytanie – jak zrobić pastę z tuńczyka, jeśli nie posiadasz robota kuchennego MC Smart? Spokojnie – także w takim przypadku domowa pasta z tuńczyka może zaskoczyć Ciebie i Twoich bliskich. Możliwe jednak, że jej przyrządzenie zajmie Ci nieco więcej czasu. Wciąż jednak nie będzie to trudne zadanie.

Jeśli więc chcesz wiedzieć, jak zrobić pastę z tuńczyka bez robota kuchennego, przyda Ci się uniwersalny blender. Z jego wykorzystaniem dokładnie rozdrobnisz i połączysz wszystkie składniki pasty. Jeśli nie posiadasz także tego urządzenia, pozostanie Ci działanie ręczne. Zacznij więc od dokładnego pokrojenia pietruszki, a następnie kaparów, po czym bardzo dokładnie, energicznie wymieszaj wszystko w dużej misce. Jak zatem widać – dla chętnego nic trudnego!

Jakie propozycje powinny Cię natomiast zainteresować, gdy już poznasz świetnie nasz przepis na domową pastę z tuńczyka i zachwycisz nią swoich bliskich? W bogatej kolekcji przepisów Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo ciekawych propozycji. Służymy przykładami! Na początku warto wypróbować pastę z pieczonego dorsza autorstwa Karola Okrasy z marchwią, szczypiorkiem i oliwkami. Alternatywę stanowi dla niej pasta z wędzonej makreli z jajkami, szczypiorkiem, ogórkiem i majonezem. Koniecznie spójrz też na wybór past rybnych na kanapki. Wśród nich znajdziesz pastę z wędzoną makrelą i awokado, pastę z wędzonym łososiem i wędzonym tuńczykiem czy pastę z twarogiem i halibutem. Wszystkie te opcje doskonale smakują w towarzystwie pieczywa bio! Gdybyś jednak poszukiwała lub poszukiwał obiadowych inspiracji, rzuć okiem na przepis na pastę z sosem tuńczykowym z parmezanem i anchois. Wierzymy, że Kuchnia Lidla zainspiruje Cię do poszukiwań nowych smaków!

Jak zatem widzisz – w Kuchni Lidla znajdziesz nie tylko niezawodny przepis na pastę z tuńczykiem na kanapkę, ale też wiele innych pysznych smarowideł na bazie ryby. Z łatwością zatem wybierzesz wariant idealnie odpowiadający Twoim oczekiwaniom!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!