
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ściereczkę bawełnianą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Delikanie podgrzewamy mleko (tak, aby można było włożyć do niego palec). Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na 30 minut, by wyrosło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: ROBIMY PASZTECIKI
Po 30 minutach zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 1 cm. Kroimy na płaty o wymiarach 10 x 20 cm. Nakładamy farsz i zwijamy w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem. Smarujemy rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Rwany chlebek ziołowy
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
1671 dni temu
Jeśli mam tylko suche drożdże to ile powinnam dodać do ciasta?
odpowiedz
1670 dni temu
Logopedziu, przy przeliczaniu należy ilość drożdży świeżych podzielić na pół. W tym przypadku potrzebne będzie więc 15 g drożdży suszonych :)
1676 dni temu
tak
odpowiedz
2037 dni temu
Czy można użyć suszonych grzybów?
odpowiedz
2041 dni temu
Czy paszteciki zrobione 22.12 wytrzymają do wigilii? Czy przepis jest na 4 sztuki?
odpowiedz
2040 dni temu
Paszteciki najlepiej smakują na świeżo. Możesz zrobić wcześniej i zamrozić. Dwa dni przed Wigilią również powinno być okej. Jeśli chodzi o ilość z tego przepisu wychodzą 4 duże paszteciki. Zawsze możesz zrobić je mniejsze :)
2398 dni temu
Czy można w tym przepisie użyć mąki innej niż pszenna?
odpowiedz
2397 dni temu
Nie rekomendujemy tutaj zamiany na inną mąkę.