
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ściereczkę bawełnianą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Delikanie podgrzewamy mleko (tak, aby można było włożyć do niego palec). Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na 30 minut, by wyrosło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: ROBIMY PASZTECIKI
Po 30 minutach zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 1 cm. Kroimy na płaty o wymiarach 10 x 20 cm. Nakładamy farsz i zwijamy w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem. Smarujemy rozmąconym jajem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Zobacz przepisy
na lato
- Rwany chlebek ziołowy
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1646 dni temu
Jeśli mam tylko suche drożdże to ile powinnam dodać do ciasta?
odpowiedz
1646 dni temu
Logopedziu, przy przeliczaniu należy ilość drożdży świeżych podzielić na pół. W tym przypadku potrzebne będzie więc 15 g drożdży suszonych :)
1651 dni temu
tak
odpowiedz
2013 dni temu
Czy można użyć suszonych grzybów?
odpowiedz
2017 dni temu
Czy paszteciki zrobione 22.12 wytrzymają do wigilii? Czy przepis jest na 4 sztuki?
odpowiedz
2016 dni temu
Paszteciki najlepiej smakują na świeżo. Możesz zrobić wcześniej i zamrozić. Dwa dni przed Wigilią również powinno być okej. Jeśli chodzi o ilość z tego przepisu wychodzą 4 duże paszteciki. Zawsze możesz zrobić je mniejsze :)
2374 dni temu
Czy można w tym przepisie użyć mąki innej niż pszenna?
odpowiedz
2373 dni temu
Nie rekomendujemy tutaj zamiany na inną mąkę.