Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Obie połówki nacinamy w szachownicę i skrapiamy łyżką oliwy. Układamy je wnętrzem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso indyka mieszamy z przyprawą do gyrosa, łyżką oliwy, 1 szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dokładamy je na ostatnie 15 minut do piekącego się bakłażana. Mięso od czasu do czasu mieszamy, aby równomiernie się przypiekło.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Koperek i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy z jogurtem i doprawiamy szczyptą soli.
KROK 4: PODAJEMY BAKŁAŻAN
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciepłe połówki bakłażana wykładamy na talerz skórą do dołu. Nakładamy na nie sos i mięso, ozdabiamy pomidorkami i natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)