Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Obie połówki nacinamy w szachownicę i skrapiamy łyżką oliwy. Układamy je wnętrzem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso indyka mieszamy z przyprawą do gyrosa, łyżką oliwy, 1 szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dokładamy je na ostatnie 15 minut do piekącego się bakłażana. Mięso od czasu do czasu mieszamy, aby równomiernie się przypiekło.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Koperek i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy z jogurtem i doprawiamy szczyptą soli.
KROK 4: PODAJEMY BAKŁAŻAN
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciepłe połówki bakłażana wykładamy na talerz skórą do dołu. Nakładamy na nie sos i mięso, ozdabiamy pomidorkami i natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Bakłażany zapiekane z parmezanem
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!
Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!
Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.
Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Zupa instant
- Zupa chrzanowa
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Szparagi w boczku
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- Bezmięsny pie
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Proteinowe mango lassi
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Puszysty omlet na słodko
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
- Wianki z orzechami i polewą
- Bułeczki bolońskie
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Domowy egg drop sandwich
- Faworki drożdżowe
- Ciastka z grzybami
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)