zobacz film Piętrowy tort na 20-lecie Lidla

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • papier do pieczenia
  • wykałaczki
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 60°C (termoobieg)
  • mały nożyk do wycinania masy cukrowej
  • wałek

 

 

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PIECZEMY 3 ELEMENTY TORTU

Przygotowujemy 3 mniejsze torty według przepisów Kuchni Lidla.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NIEBIESKI BARWNIK

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Wywar przecedzamy do miski lub na głęboki talerz.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻÓŁTY I CZERWONY BARWNIK

Przed przygotowaniem barwnika zakładamy rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Ścieramy kurkumę na tarce o drobnych oczkach i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ocet i mieszamy. Gotowy barwnik przelewamy przez sitko do miski lub na głęboki talerz.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY BARWNIK

Do miski lub na głęboki talerz wyciskamy sok z buraka.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z PAPIERU RYŻOWEGO

Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, tworząc papierową kulkę i kładziemy na blachę do pieczenia (papier może mieć różne kształty, nie muszą to być kulki). Przygotowujemy tyle papierowych kulek, ile ozdób chcemy zrobić.

Płat papieru ryżowego zanurzamy w wybranym barwniku, przenosimy delikatnie na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i obklejamy go zabarwionym papierem ryżowym. Tak samo robimy z kolejnymi płatami papieru ryżowego. Jeżeli chcemy uzyskać mocniejszy efekt, możemy dodatkowo za pomocą pędzelka nanieść barwnik na przygotowane dekoracje.

KROK 6: SUSZYMY DEKORACJE W PIEKARNIKU

Do papieru ryżowego doczepiamy wykałaczki, skręcając je z jeszcze mokrym papierem.

Całość wkładamy do piekarnika na 1-1,5 godziny – zostawiamy do momentu, w którym całość wyschnie i zesztywnieje. Ozdoby można wysuszyć także za pomocą suszarki.

KROK 7: DEKORUJEMY TORT

Każde piętro tortu obklejamy masą cukrową: tort Kingi – niebieską, tort Karola – czerwoną, a tort Pawła – żółtą. Z masy cukrowej wycinamy niebieski pasek i literki. Pasek obklejamy dookoła czerwonej części tortu (na samym dole), a literki przyklejamy na żółtej części. Przygotowujemy także kolorowe muszki oraz prezenciki (szczegółowy filmik, jak zrobić ozdoby z masy cukrowej, znajdziesz tutaj JAK ROBIĆ OZDOBY Z MASY CUKROWEJ?). Ozdabiamy nimi tort.

Suche ozdoby z papieru ryżowego wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia tak, aby ich nie uszkodzić. Ozdabiamy nimi przygotowany wcześniej tort, wbijając wykałaczki w wybrane miejsce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!