Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- wykałaczki
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 60°C (termoobieg)
- mały nożyk do wycinania masy cukrowej
- wałek
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PIECZEMY 3 ELEMENTY TORTU
Przygotowujemy 3 mniejsze torty według przepisów Kuchni Lidla.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NIEBIESKI BARWNIK
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Wywar przecedzamy do miski lub na głęboki talerz.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻÓŁTY I CZERWONY BARWNIK
Przed przygotowaniem barwnika zakładamy rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Ścieramy kurkumę na tarce o drobnych oczkach i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ocet i mieszamy. Gotowy barwnik przelewamy przez sitko do miski lub na głęboki talerz.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY BARWNIK
Do miski lub na głęboki talerz wyciskamy sok z buraka.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z PAPIERU RYŻOWEGO
Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, tworząc papierową kulkę i kładziemy na blachę do pieczenia (papier może mieć różne kształty, nie muszą to być kulki). Przygotowujemy tyle papierowych kulek, ile ozdób chcemy zrobić.
Płat papieru ryżowego zanurzamy w wybranym barwniku, przenosimy delikatnie na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i obklejamy go zabarwionym papierem ryżowym. Tak samo robimy z kolejnymi płatami papieru ryżowego. Jeżeli chcemy uzyskać mocniejszy efekt, możemy dodatkowo za pomocą pędzelka nanieść barwnik na przygotowane dekoracje.
KROK 6: SUSZYMY DEKORACJE W PIEKARNIKU
Do papieru ryżowego doczepiamy wykałaczki, skręcając je z jeszcze mokrym papierem.
Całość wkładamy do piekarnika na 1-1,5 godziny – zostawiamy do momentu, w którym całość wyschnie i zesztywnieje. Ozdoby można wysuszyć także za pomocą suszarki.
KROK 7: DEKORUJEMY TORT
Każde piętro tortu obklejamy masą cukrową: tort Kingi – niebieską, tort Karola – czerwoną, a tort Pawła – żółtą. Z masy cukrowej wycinamy niebieski pasek i literki. Pasek obklejamy dookoła czerwonej części tortu (na samym dole), a literki przyklejamy na żółtej części. Przygotowujemy także kolorowe muszki oraz prezenciki (szczegółowy filmik, jak zrobić ozdoby z masy cukrowej, znajdziesz tutaj JAK ROBIĆ OZDOBY Z MASY CUKROWEJ?). Ozdabiamy nimi tort.
Suche ozdoby z papieru ryżowego wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia tak, aby ich nie uszkodzić. Ozdabiamy nimi przygotowany wcześniej tort, wbijając wykałaczki w wybrane miejsce.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Kulki piernikowe z rumem i ananasem
- Ciasto z orzechami pekan
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Babka z herbatą matcha
- Tort z arbuza
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Sałatka z makaronu soba
- Roślinny tort marchewkowy
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Sok pomidorowy
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
- Monogram cake
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Sękacz z jabłkami i bitą śmietaną
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)