Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- wykałaczki
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 60°C (termoobieg)
- mały nożyk do wycinania masy cukrowej
- wałek
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PIECZEMY 3 ELEMENTY TORTU
Przygotowujemy 3 mniejsze torty według przepisów Kuchni Lidla.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NIEBIESKI BARWNIK
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Wywar przecedzamy do miski lub na głęboki talerz.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻÓŁTY I CZERWONY BARWNIK
Przed przygotowaniem barwnika zakładamy rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Ścieramy kurkumę na tarce o drobnych oczkach i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ocet i mieszamy. Gotowy barwnik przelewamy przez sitko do miski lub na głęboki talerz.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY BARWNIK
Do miski lub na głęboki talerz wyciskamy sok z buraka.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z PAPIERU RYŻOWEGO
Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, tworząc papierową kulkę i kładziemy na blachę do pieczenia (papier może mieć różne kształty, nie muszą to być kulki). Przygotowujemy tyle papierowych kulek, ile ozdób chcemy zrobić.
Płat papieru ryżowego zanurzamy w wybranym barwniku, przenosimy delikatnie na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i obklejamy go zabarwionym papierem ryżowym. Tak samo robimy z kolejnymi płatami papieru ryżowego. Jeżeli chcemy uzyskać mocniejszy efekt, możemy dodatkowo za pomocą pędzelka nanieść barwnik na przygotowane dekoracje.
KROK 6: SUSZYMY DEKORACJE W PIEKARNIKU
Do papieru ryżowego doczepiamy wykałaczki, skręcając je z jeszcze mokrym papierem.
Całość wkładamy do piekarnika na 1-1,5 godziny – zostawiamy do momentu, w którym całość wyschnie i zesztywnieje. Ozdoby można wysuszyć także za pomocą suszarki.
KROK 7: DEKORUJEMY TORT
Każde piętro tortu obklejamy masą cukrową: tort Kingi – niebieską, tort Karola – czerwoną, a tort Pawła – żółtą. Z masy cukrowej wycinamy niebieski pasek i literki. Pasek obklejamy dookoła czerwonej części tortu (na samym dole), a literki przyklejamy na żółtej części. Przygotowujemy także kolorowe muszki oraz prezenciki (szczegółowy filmik, jak zrobić ozdoby z masy cukrowej, znajdziesz tutaj JAK ROBIĆ OZDOBY Z MASY CUKROWEJ?). Ozdabiamy nimi tort.
Suche ozdoby z papieru ryżowego wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia tak, aby ich nie uszkodzić. Ozdabiamy nimi przygotowany wcześniej tort, wbijając wykałaczki w wybrane miejsce.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)