Kuchnia polska
Tradycyjne polskie dania – sprawdź nasze przepisy
Na obiad kotlet schabowy albo mielony, najlepiej z kapustą i ziemniakami. Kolacja nie obędzie się z kolei bez bigosu i gołąbków. To tylko niektóre dania typowe dla polskiej kuchni, które obowiązkowo powinno się podać zagranicznym gościom podczas odwiedzin. Kuchnia Lidla podpowie wam, w jakich kompozycjach smakują najlepiej:
- kotlet schabowy z miodową kapustą
- schab w sosie paprykowym
- kotlety mielone z purée
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- gołąbki z kiszonej kapusty
- pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Wizytówką polskiej kuchni w wersji bezmięsnej są natomiast pierogi albo różnego rodzaju kluski, wśród których prym wiodą kluski śląskie, leniwe oraz lane. Oczywiście, jak przystało na dania mączne, wymagają one odpowiedniej okrasy, o którą zadbał sam Karol:
- kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
- pierogi z grzybami i kapustą
- gulasz z sarny z kluskami śląskimi
A jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie polskiego tradycyjnego pierwszego dania, to koniecznie sięgnijcie po przepisy na żurek, kapuśniak oraz zupę ogórkową, która podczas upalnych dni przybiera postać orzeźwiającego chłodnika ogórkowego.
Przepisy na pyszny bigos
Bigos to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które wymaga czasu. I choć jego przygotowanie jest tak bardzo pracochłonne, to efekt jest wart każdego poświęcenia. Jeśli jednak nie przepadacie za bigosem z kiszonej kapusty i wolicie mniej oczywiste wersje tej potrawy, np. bigos z cukinii, to koniecznie zapoznajcie się z przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich, oprócz standardowych receptur znajdziecie również pomysły na nietypowy bigos, m.in. wegetariański. Tylko spójrzcie!
- bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- bigos świąteczny na gęsiej piersi
- wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- lekki bigos z suszonymi morelami
- bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- bigos rybny
Pierogi – polska tradycja w wielu wydaniach
Polska kuchnia słynie z licznych odmian pierogów. Wśród najpopularniejszych rodzajów wymienić trzeba pierogi przyrządzane na słodko z serem oraz wytrawne z mięsem. Sekretem każdych jest ciasto, które wymaga precyzji i zachowania odpowiednich proporcji mąki i wody. Idealne ciasto na pierogi nie może być zbyt twarde i powinno zachować swój kształt podczas gotowania. Jak je przygotować? Zajrzyjcie do Kuchni Lidla, w której obok pomysłów na pierogi znajdziecie także cenne wskazówki dotyczące ich przyrządzenia:
- orkiszowe pierogi ruskie
- pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z krewetkami i szpinakiem
- pierogi leniwe z orzechową okrasą
- pierogi z jagodami
- pierogi z truskawkami i śliwkami
- pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Polskie zupy – sprawdź nasze przepisy
Prawdziwy polski obiad nie może obyć się bez pysznej zupy. Nic przecież nie smakuje o tej porze tak dobrze jak żurek babci czy zupa ogórkowa mamy. Każdy, kto choć raz skosztował tych specjałów rodzimej kuchni, doskonale zdaje sobie sprawę z wagi ich smaku. Docenia ją także Kuchnia Lidla, która obok receptur na żurek czy kapuśniak podaje również sprawdzony przepis na rosół z makaronem, zupę pomidorową i krupnik. Polskie klasyki w najlepszym wydaniu!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.


Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Żeberka miodowo - pomidorowe
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
