Kuchnia włoska - Kurczak - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.
Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!
Koszyczki makaronowe
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!
Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.
Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem zawdzięcza swoje pochodzenie kuchni Półwyspu Apenińskiego. To właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina, masła oraz sera z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić pyszne risotto z kurczakiem, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni? Poznaj nasz przepis!
Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!
Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł Doroty na makaron z pysznymi dodatkami!
Ile kalorii ma kurczak?
Kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs dostępnych w polskiej kuchni. 100 g surowego kurczaka to średnio ok. 200 kcal. Najchudsza jego część, czyli pierś (bez skóry), to zaledwie 100 kcal. Kurczak to zatem idealne mięso dla osób będących na diecie.
Ile kalorii ma kurczak z rożna?
Cały kurczak z rożna to ok. 1800 kcal, a 100 g takiego kurczaka to ok. 260 kcal, czyli tyle, ile ma jeden pączek. W obliczu takiego wyboru sprawa jest prosta. Lepiej zjeść kawałek pełnowartościowego mięsa.
Ile kalorii ma kurczak gotowany?
Kurczak gotowany w wodzie, na parze albo w szybkowarze to zdrowy sposób na obiad. W tej formie najlepiej wybierać części kurczaka pozbawione skóry, aby dania nie były zbyt tłuste. Idealną propozycją będzie więc na przykład filet z piersi kurczaka. 100 g gotowanego fileta zawiera ok. 150 kcal.
Ile kalorii ma kurczak pieczony?
Cały kurczak pieczony waży średnio ok. 1 kg i ma blisko 3 tys. kalorii. Jeśli skusimy się tylko na jedną jego część, np. udko, to zjadając 100 g, pochłoniemy ok. 200 kalorii.
Jak przyrządzić kurczaka?
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że trudno zliczyć możliwe sposoby jego przyrządzania. Kurczak gotowany, pieczony, smażony, grillowany… Wymieniać można naprawdę długo. Aby jednak prawidłowo przyrządzić kurczaka, bez względu na formę, należy właściwie dobrać przyprawy do rodzaju potrawy. Kurczak w tradycyjnym wydaniu idealnie komponuje się z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą, wszelkimi ziołami oraz słodką papryką mieloną. Z kolei w wersji słodko-kwaśnej przyda mu się już nieco więcej urozmaicenia w postaci curry czy imbiru. Tak czy inaczej, pamiętajmy, że w marynacie do kurczaka nie powinno zabraknąć oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek.
Jak upiec całego kurczaka w piekarniku?
Pieczenie kurczaka w piekarniku wydaje się z pozoru prostym sposobem przygotowania go na obiad czy kolację, jednak sukces zależy od kilku szczegółów. Początek jest oczywisty. Kurczaka należy dobrze umyć oraz oczyścić. Kolejnym etapem jest sporządzenie marynaty, którą natrzemy mięso. Powinna ona składać się z cebuli, czosnku, soli, pieprzu, mielonej papryki, oleju lub oliwy i koniecznie ziół w dowolnych kombinacjach. To właśnie one nadają pieczonemu kurczakowi aromat. Sekret stanowi jednak nie tyle ich dobór, ile czas pozostawienia mięsa w marynacie. Pamiętajmy, aby marynować go nie krócej niż 2 godziny, najlepiej zostawić kurczaka w przyprawach na całą noc i wstawić do lodówki. Przed włożeniem mięsa do piekarnika koniecznie przykryjmy naczynie.
Ile czasu piecze się kurczak?
Czas pieczenia kurczaka uzależniony jest od wagi mięsa. Im cięższa tusza, tym dłużej powinna pozostać w piekarniku. Zgodnie z powszechnie przyjętą zasadą 1 kg kurczaka potrzebuje średnio około godziny, aby zostać upieczony. Najłatwiej w postaci pieczonej przyrządza się kurczaki ważące w przedziale od 1 do 1,5 kg.
W ilu stopniach piec kurczaka w piekarniku?
Temperatura pieczenia kurczaka zależy od możliwości piekarnika. W przypadku opcji z termoobiegiem rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Jeśli nie dysponujemy taką możliwością, ustawiamy temperaturę na ok. 180-190°. stopni Celsjusza. Gdyby jednak skórka zaczęła się zbyt mocno rumienić podczas pieczenia, warto zmniejszać i dostosowywać temperaturę do sytuacji. Pod koniec pieczenia zaleca się, aby zwiększyć na kilka minut grzanie do 200 stopni Celsjusza.
Ile czasu piec kurczaka w rękawie?
Średni czas pieczenia kurczaka w rękawie to 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, aby nie poparzyć się gorącymi masami powietrza i pozostawiamy kurczaka jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby zrumienić skórkę. Choć ten sugerowany czas pieczenia jest w wielu przypadkach najbardziej trafiony, to warto pamiętać, aby każdorazowo kierować się wagą kurczaka.
Ile czasu gotować kurczaka na parze?
Czas gotowania na parze kurczaka trzeba dostosować do części tuszki, którą zamierzamy przyrządzić. W przypadku udek z kurczaka będzie to około 35 minut, a piersi w całości około 20 minut. Jeszcze szybciej ugotujemy na parze pierś pokrojoną w kawałki – potrwa to zaledwie kwadrans.
Jak długo gotować kurczaka w szybkowarze?
Najszybciej jednak ugotujemy kurczaka, używając specjalnego garnka, zwanego szybkowarem. Dzięki jego właściwościom cały kurczak będzie miękki i wyjątkowo delikatny już po 15 minutach od momentu osiągnięcia przez szybkowar odpowiedniego ciśnienia.
Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?
Jeśli chcemy, aby kurczak był soczysty, powinniśmy przestrzegać kilku reguł, w zależności od sposobu jego przygotowania. Jeśli zamierzamy upiec mięso w piekarniku, do naczynia żaroodpornego, w którym pieczemy, dodajemy niewielką ilość wody, soku z jabłek albo bulionu. Warto także skropić wierzch kurczaka sokiem z cytryny, a gdzieniegdzie włożyć małe kawałki masła. Oczywiście należy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu marynaty i odpowiednim czasie pozostawienia w niej mięsa. W przypadku smażenia filetu z piersi kurczaka ważne jest oszczędzenie mu długiego rozbijania tłuczkiem. Najlepiej posłużyć się w tym celu ręką i delikatnie tylko uformować kotlety. Aby filet był soczysty, warto obtoczyć go przed smażeniem nie tylko w jajku i bułce tartej, ale także w mące. Natomiast gdy zamierzamy dusić kurczaka, to zacznijmy konkretnie – najpierw krótko na dużym ogniu, następnie, po dolaniu wody lub bulionu, na mniejszym i pod przykryciem.
Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?
Chrupiąca skórka to zawsze pożądany efekt pieczenia. Jak go osiągnąć? Jest na to rada. Przede wszystkim – marynata. Jak zawsze, należy odpowiednio długo marynować w niej mięso. Ważne, aby w jej składzie znalazł się również miód. Sekretnym produktem wpływającym na efekt końcowy jest także masło. Można je wetrzeć w skórkę kurczaka razem z marynatą albo dopiero na krótko przed końcem pieczenia.
Co zrobić z kurczaka na obiad?
Kurczak na obiad to milion pomysłów! Można go upiec w całości i nadziać farszem orzechowym i śliwkami. To lekkie przełamanie tradycyjnego dania zachwyci każdego. Smakowitą opcją będzie również upieczenie samych filetów z piersi z kurczaka i podkreślenie ich smaku za pomocą marynaty ziołowej z dodatkiem warzyw. Oczywiście, popularniejsze i szybsze jest po prostu ich usmażenie na patelni. Warto jednak eksperymentować i wypróbować na przykład sałatki z kurczakiem z sosem chałwowym albo różnych kompozycji makaronowych. Nie zapominajmy także o zupach, w tym o rosole, który króluje na polskich stołach podczas niedzielnych obiadów.
Pomysłów naprawdę nie ma końca. To lekkostrawne i bogate w wartości odżywcze mięso drobiowe jest bowiem łatwo dostępne i stanowi podstawę wielu dań, które nigdy nam się nie znudzą.