Pierogi - przepisy i pomysły:

Kuchnia włoska

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tak prosta potrawa, a tak trudna do wykonania. Mowa oczywiście o pierogach, polskim specjale, którym bez umiaru potrafią się zajadać zagraniczni goście. W czym tkwi tak naprawdę sekret udanych pierogów? Wszystko zaczyna się od ciasta.

Jakie ciasto na pierogi?

Do wyrobu ciasta na pierogi najczęściej wykorzystuje się mąkę pszenną, jednak coraz więcej przepisów, zwłaszcza tych, które przeznaczone są dla osób na specjalnej diecie, zakłada użycie także innych rodzajów mąki. Pierogi mogą więc równie dobrze powstać z ciasta orkiszowego, żytniego czy gryczanego. To, jakiej mąki użyjemy, zależy nie tylko od preferencji kulinarnych, ale również od potrzeb zdrowotnych.

Pierogi gryczane można na przykład podać osobom cierpiącym na celiakię, ponieważ są to pierogi bezglutenowe. Mąka gryczana będzie też odpowiednia na pierogi dla diabetyków, którzy bez obaw mogą skosztować również pierogów orkiszowych.

Z kolei pierogi bez jajka przypadną do gustu każdemu, kto unika produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ mogą być nie tylko pierogami wegetariańskimi, ale przede wszystkim wegańskimi.

Osoby, które chciałyby jadać pierogi na diecie, powinny natomiast unikać pierogów drożdżowych, o wiele bardziej kalorycznych od tych dietetycznych, czyli przyrządzonych ze zdrowych składników i gotowanych w wodzie.  

Pierogi – pieczone, smażone czy gotowane?

Pierogi można zrobić na kilka sposobów. I choć największą popularnością w polskiej kuchni cieszą się pierogi gotowane, to warto wiedzieć, jak jeszcze inaczej zrobić pierogi.

Pierogi gotowane

Zacznijmy jednak od pierogów gotowanych w wodzie, które najczęściej goszczą na polskich stołach w porze obiadowej. W tym przypadku istotne jest, aby pierogi po wypełnieniu farszem i zamknięciu pozostawały w niezmienionej formie. Ta sztuka zazwyczaj nie jest łatwa do opanowania. Co więc zrobić, żeby pierogi się nie sklejały i nie rozklejały podczas gotowania? Trzeba koniecznie oprószyć je mąką i pamiętać o mocnym dociśnięciu brzegów wypełnionego farszem ciasta, które nie może być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Pierogi należy gotować krótko, tj. ok 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Jeśli nie jesteście pewni, kiedy pierogi są już ugotowane, to wyjmijcie jeden z garnka i spróbujcie. Ciasto powinno dać się bez problemu przekroić i być miękkie.

Pierogi pieczone

Zdecydowanie rzadziej przyrządzane są pierogi z piekarnika, a szkoda, bo pierogi pieczone są równie pyszne, jak te tradycyjne. Bardzo łatwo możecie się o tym przekonać, odwiedzając Kuchnię Lidla i decydując się na wykorzystanie jednego z poniższych przepisów:

Pierogi smażone

Zupełnie pomijanym, bo być może mało znanym, sposobem przyrządzania pierogów, jest smażenie ich w głębokim oleju. Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować pierogów smażonych, to czas nadrobić zaległości! Sprawdźcie koniecznie przepis Kuchni Lidla na empanady z salsą verde i skosztujcie chrupiących pierogów w wersji południowej.

Pierogi – przepisy

Jedno danie, a tak wiele przepisów! Mowa oczywiście o pierogach, które można przygotować, czerpiąc inspiracje z różnych tradycji kulinarnych. Pierogi często przybierają nazwy od krajów, z których pochodzą przepisy. Mamy więc pierogi gruzińskie, ukraińskie, litewskie albo też oryginalne pierogi w prostokątnym kształcie, z farszem mięsno-szpinakowym, przyrządzane po niemiecku, czyli tzw. Maultaschen. Co kraj, to obyczaj. W wielu przypadkach to powiedzenie odnosi się również do regionu, a nawet do grup etnicznych ludności, dlatego spotkacie się również z przepisami na pierogi tatarskie czy azjatyckie. Specyficzne są również pierogi kresowe, tj. pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą.

W polskiej kuchni najbardziej cenione pozostają oczywiście pierogi, które jada się na wigilię. W Kuchni Lidla znajdziecie wskazówki, jak je przygotować:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!