Przyjęcie dla dzieci - Ciasto z owocami - przepisy i pomysły:

Przyjęcie dla dzieci

Ciasto z owocami

wróć do Ciasta

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Paweł Małecki

Jogurtowy sernik na zimno

Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Jogurtowy sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański

Kruche, francuskie, drożdżowe – ciasto z owocami może mieć tyle wersji, ile zapragniesz! Liczba przepisów na wypieki z wykorzystaniem truskawek, śliwek czy jagód potwierdza, że niektóre owoce wyjątkowo dobrze smakują w pieczonej i słodkiej formie. Warto więc wykorzystać je w ten sposób – szczególnie gdy sięgamy po owoce sezonowe! Klasyczny przepis na ciasto z owocami (np. jabłecznik lub ciasto ucierane z owocami i kruszonką) to dobry punkt wyjścia do tego, by zacząć przygodę z tworzeniem własnych, słodkich wersji wypieków. Poznaj sezonowe owoce i użyj ich w kuchni, korzystaj z gotowych konfitur lub przygotuj własne, by wykorzystać je w cieście, upiecz ciasto z owocami mrożonymi lub ciasto z owocami i galaretką – to ostatnie z pewnością zasmakuje najmłodszym amatorom słodkości!

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane uchodzi za najłatwiejsze w przygotowaniu, a łączenie go z owocami to świetny pomysł, który zachwyca wielu amatorów słodkich wypieków. Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto z owocami, które przygotujesz z łatwo dostępnych składników (większość z nich na pewno jest dostępnych w Twojej kuchni na co dzień), ciasto ucierane ma szanse na stałe wpisać się w Twój kulinarny rozkład jazdy! Jego spód przygotujesz z mąki, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Możesz także zdecydować się na przyprawy takie jak cynamon, jeśli uznasz, że podkreślą one smak wybranych przez ciebie owoców. Ciasto ucierane doskonale smakuje z kruszonką – połącz masło, cukier i mąkę, a grudki powstałe z ciasta rozkrusz w dłoniach i rozsyp na cieście. Ciasto ucierane zwykle spędza w piekarniku ok. 40 minut. Pieczemy je w temperaturze 175-180°C. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką!

Jak zrobić ciasto kruche z owocami?

Ciasto kruche nieco różni się od ucieranego, ale równie dobrze komponuje się z owocami. By je przygotować, sięgamy po schłodzone masło, które kroimy na mniejsze kawałki i siekamy z pozostałymi składnikami (mąką, jajkami, cukrem). Gotowe, zagniecione ciasto powinniśmy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Dopiero po tym czasie rozwałkowujemy je na placek, układamy na nim owoce i pieczemy – zazwyczaj ok. 40-45 minut w temperaturze 190-200°C.

Z kruchego ciasta przygotujemy nie tylko placki, ale także mniejsze ciasteczka, idealne na słodką przekąskę. Jeśli ciasto z owocami i bezą to jeden z twoich słodkich faworytów, z pewnością zasmakują ci kruche babeczki z rabarbarowym nadzieniem. Zanim zdecydujesz się je upiec, zaopatrz się w miniforemki i rękaw cukierniczy.

Wypróbuj również:

Szybkie ciasto z owocami

Pieczenie ciasta z owocami wcale nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni ani też konieczności opanowania szczególnych cukierniczych umiejętności! To dobra wiadomość dla tych, którzy cenią sobie krótki czas przygotowania wypieku i nieskomplikowane przepisy – dzięki prostemu składowi i sprawdzonym połączeniom smaków każdy będzie w stanie upiec ciasto z owocami, nawet w kilka godzin przed niespodziewaną wizytą gości!

Dobry przepis na proste ciasto z owocami powinien uwzględniać twoje ulubione dodatki oraz składniki, z których korzystasz w kuchni na co dzień, sezonowe lub mrożone owoce, a przede wszystkim słodki wypiek musi smakować tobie i twoim najbliższym. Ciasto z owocami bez pieczenia? To także jedna z możliwości – wystarczy, że przygotujesz spód z kruszonych herbatników. Masę do takiego ciasta możesz przygotować na kilka sposobów – dobrą alternatywą jest ciasto z owocami i budyniem lub ciasto z owocami i kremem, który przygotujesz z serka mascarpone, bitej śmietany lub serków homogenizowanych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!