zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę żaroodporną do tarty o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przygotowujemy spód ciasta

Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2: Przygotowujemy banany w karmelu

Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do miseczki. Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

KROK 3: Nakładamy banany na spód

Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie.

KROK 4: Przygotowujemy masę śmietanową

Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy.

KROK 5: Dekorujemy ciasto

Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzony sos przelewamy do kornetu i robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    22 dni temu
    Pyszne! Niestety, nie wyszło mi takie piękne. Następnym razem zrobię na kruchym spodzie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram