zobacz film Banoffee – ciasto z bananami w karmelu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę żaroodporną do tarty o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przygotowujemy spód ciasta

Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2: Przygotowujemy banany w karmelu

Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do miseczki. Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

KROK 3: Nakładamy banany na spód

Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie.

KROK 4: Przygotowujemy masę śmietanową

Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy.

KROK 5: Dekorujemy ciasto

Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzony sos przelewamy do kornetu i robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Aneta Aneta
    91 dni temu
    Ten deser to absolutny hit, zawsze słyszę zachwyty serwując go. Mój ulubiony komentarz, to „banoffee orgazm”. Smak jest niepowtarzalny i zabawne, że każdy czuje w nim nutkę alkoholu😆 i wielkie zdziwienie, gdy mówię, że nie ma ani kropli. Niestety to karmelizowanie cukru nieraz kończyło się wyrzucaniem patelni do zlewu i miotaniem przekleństwami. Często po dodaniu wody z powrotem robi się skorupa, a na większym ogniu wychodzi gorzka spalenizna. Nauczyłam się bardzo delikatnego rozpuszczania cukru, bez gwałtownego mieszania. Nawet gdy zrobi się skorupka, cierpliwie rozpuszczam ją z masłem nieznacznie poruszając masą. To, czy się uda, to zawsze loteria, ale warto się pomęczyć😉

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2131 dni temu
    Pyszne! Niestety, nie wyszło mi takie piękne. Następnym razem zrobię na kruchym spodzie.

    odpowiedz

    Avatar

Mistrzowska propozycja dla największych fanów nieszablonowych przepisów na słodkości. W tej smakowitej kompozycji banany i karmel tworzą wspaniałe połączenie, które rozpala zmysły kosztującego. Kochają je zarówno najmłodsi, jak i całkiem dorośli smakosze! Przepis na to pyszne ciasto zaliczamy do tych o umiarkowanym poziomie trudności. Oznacza to, że możesz się za nie zabrać nie tylko wtedy, gdy czujesz się doświadczoną cukierniczką czy cukiernikiem. Trzymając się naszych wytycznych, z pewnością bez trudu wyczarujesz banoffee w swoim domu!

Zanim przejdziemy do opisu przygotowania tego ciasta, powiedzmy coś o jego historii. Banoffee pie to angielskie ciasto wywodzące się z East Sussex. Jego nazwa pochodzi o od dwóch słów – banana i toffee, których chyba nie musimy tłumaczyć. Z dużym prawdopodobieństwem możemy określić, że po raz pierwszy ciasto banoffee powstało w roku 1971 w lokalu The Hungry Monk w Jevington, a jego pomysłodawcą był szef kuchni Ian Dowding. Już w roku następnym deser trafił do menu lokalu, zyskując setki amatorów! Przepis na banoffee został skodyfikowany w roku 1974, kiedy to znalazł się oficjalnej książce kucharskiej restauratorów The Hungry Monk. W ciągu kilku lat przepis na banoffee pie trafił do wielu gospodarstw w całej Wielkiej Brytanii, później zaczęła się jego ekspansja na kontynent amerykański. Obecnie w miejscu, gdzie przez dekady działała restauracja The Hungry Monk, znajduje się tablica upamiętniająca banoffee pie. Lokal zamknięto kilkanaście lat temu, jednak historia ciasta banofee trwa nadal.

Banoffee pie, deser, który w ostatnich dekadach zrobił międzynarodową karierę, to sprawdzone połączenie bananów i toffi, które zadomowiło się na spodzie z kruchego ciasta. Kompozycję zazwyczaj wieńczy odrobina bitej śmietany. Czy chcesz dowiedzieć się, jak powstaje banoffee według sprawdzonego przepisu Pawła Małeckiego? W takim razie omówmy go krok po kroku. Zanim przejdziemy dalej, upewnij się jednak, że zgromadziłaś lub zgromadziłeś wszystkie niezbędne składniki i masz formę do tarty o średnicy przynajmniej 24 cm.

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu, które pokochasz

Zgodnie z naszym przepisem na banoffee pie, w pierwszej kolejności musisz zająć się ciastem. Umieść w naczyniu żaroodpornym odmierzoną porcję granoli i połącz ją z masłem. Po rozprowadzeniu granoli na dnie naczynia możesz umieścić je w piekarniku. Ile powinna piec się granola na banoffee? 10 minut w 180°C.

Co dalej w naszym przepisie na banoffee? Teraz nadeszła pora na banany. To przecież podstawa ciasta banoffee! Jak na pewno się domyślasz, w pierwszej kolejności musisz je obrać, a następnie pokroić na dość grube plasterki. Potem skropić sokiem z limonki. Na rozgrzanej patelni umieść nieco cukru. Gdy pierwsza warstwa zacznie się topić, dodaj resztę. W ten sposób przygotowujesz karmel do banoffee. Do karmelu dodaj wodę, potem masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj odrobinę śmietanki. Niewielką porcję mieszaniny przelej do osobnej miseczki. Teraz podsmaż na patelni pocięte na plastry banany do banoffee. Pamiętaj, że jeśli chcesz upewnić się, że ich nie przypalisz, musisz regularnie mieszać.

Oto nadeszła pora, by połączyć dwa bardzo ważne składniki banoffee w jednej kompozycji – umieść banany na spodzie z granoli. Poczekaj, aż wszystko wystygnie. Pamiętasz, jak nieco wcześniej kazaliśmy Ci odlać odrobinę sosu? Umieść go w zamrażalniku. Nie chcesz jednak go zamrozić, lecz po prostu schłodzić do niskiej temperatury. Teraz możesz ubić śmietankę. Jak to zrobić? Oczywiście najłatwiej będzie Ci przygotować śmietankę do banoffee z wykorzystaniem robota kuchennego. Miksuj przez 30 sekund na małych obrotach. Jeśli go nie posiadasz, w ruch może pójść trzepaczka. Pamiętaj, że schłodzenie śmietany jest niezbędne do jej ubicia. Zgodnie z naszym przepisem na banoffee do śmietany musisz dodać dwa składniki, które uczynią jej smak jeszcze ciekawszym – mowa o cukrze pudrze i soku z limonki. Po zaszczyceniu śmietany tymi dodatkami ponownie ją ubij. Ale uwaga – nie przebij, ponieważ zamieni się w masło! Masa śmietanowa na banoffee, ciasto bez pieczenia, gotowe! Teraz w końcu możesz umieścić je na wystudzonym cieście.

W naszym przepisie podpowiadamy również, jak możesz szybko i efektownie ozdobić banoffee pie. Do tego przyda Ci się kornet, czyli domowej roboty rękaw cukierniczy. Wśród materiałów Kuchni Lidla znajdziesz opis przygotowania tego przydatnego akcesorium. Jeśli mimo to szukasz zamiennika dla tego stożka, możesz do celów dekoracyjnych wykorzystać np. woreczek foliowy (wystarczy, że odetniesz róg), dużą strzykawkę spożywczą, butelkę plastikową… czy po prostu łyżeczkę. Każdy z tych wyborów pozwoli Ci z łatwością przyozdobić banoffee pie pięknymi wzorami. W tej kwestii możesz zdać się na swoją wrodzoną kreatywność! Podpowiadamy, że nasze szybkie ciasto banoffee możesz schłodzić przed podaniem. Pozwól mu spędzić w lodówce pół godziny. Po tym czasie ciasto banoffee będzie smakować jeszcze lepiej!

Banoffee pie i inne ciasta polecane przez Kuchnię Lidla!

Jesteśmy pewni, że nie masz już żadnych wątpliwości co do tego, jak przygotować ciasto banoffee w swoim domu. Mamy też pewność, że zainteresują Cię także inne przepyszne przepisy Kuchni Lidla! Zapewniamy Cię, że po wypróbowaniu banoffee znajdziesz mnóstwo inspiracji, które skradną Twoje podniebienie, a później – serce. Czy chcesz poznać kilka pysznych alternatyw dla ciast banoffee? Oto one!

Jeśli chcesz pozostać przy bananach, na pewno może przemówić do Ciebie przepis Pawła Małeckiego na ciasto czekoladowe z bananami. To wyśmienita propozycja dla każdego, kto ma wolną godzinę i jest gotowy przeznaczyć ją na wypieczenie jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Przepis Pawła Małeckiego zaliczamy do tych łatwych do przygotowania, a więc przeznaczonych dla każdego, bez względu na kuchenny staż. Jesteśmy pewni, że możesz polubić się także z tartą bananowo-karmelową Kuchni Lidla. To jeden z najlepszych deserów w historii! Tym razem pyszne banany występują w towarzystwie herbatników, cynamonu, kajmaku i sera mascarpone. I tym razem z przysmakiem można zapoznać się już po godzinie. Tarta bananowo-karmelowa to wybór odpowiedni dla tych, którzy po zapoznaniu się z ciastem banoffee poszukują kolejnego deseru bez pieczenia!

A może pozostajesz wierna lub wierny banoffee? Także w takim razie mamy coś specjalnego dla Ciebie. W naszym katalogu znajdziesz dwa nieszablonowe pomysły na banoffee… w słoiku! Wariant pierwszy to ekspresowe banoffee z mascarpone, które z olbrzymią gracją prezentuje się w słoiku. Pyszne warstwy tego deseru tworzą ser mascarpone, banan, masa krówkowa i herbatniki. Druga, lżejsza wersja banoffee w słoiku, to kompozycja, na którą składają się banan, herbatniki i masa krówkowa. To przysmak idealny na wynos – na piknik, spotkanie ze znajomymi, a nawet przyjęcie!

Czy narobiliśmy Ci smaka na słodkie desery? Wypróbuj przepis na banoffee pie bez pieczenia. A później daj też szansę innym przepisom na ciasta i desery Kuchni Lidla.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!