Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę żaroodporną do tarty o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy spód ciasta
Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Przygotowujemy banany w karmelu
Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do miseczki. Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
KROK 3: Nakładamy banany na spód
Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie.
KROK 4: Przygotowujemy masę śmietanową
Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy.
KROK 5: Dekorujemy ciasto
Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzony sos przelewamy do kornetu i robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!
Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto ryżowe
- Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Tarta jabłkowo-waniliowa
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Racuchy z bananami
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Bananowiec
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Zapiekanka do lunchboxa
- Banana split
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Gruszki parowane w białym winie
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Jabłkowy chutney z piwem
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ubijany ganasz
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Spaghetti z klopsikami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1958 dni temu
Pyszne! Niestety, nie wyszło mi takie piękne. Następnym razem zrobię na kruchym spodzie.
odpowiedz