Szybkie przepisy - Grzyby - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.
![Sos kurkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bfa911333aea-3ee7ed16f36c-kw32-2023-paula-bonowicz-golec-sos-kurkowy.webp)
Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.
![Pita z serem graviera](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42f00d5272da-da80eddf16b4-pita-z-serem-graviera-kinga-paruzel-kuchnialidla.webp)
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
![Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b9eb63f74d41-a1a2763e4121-sos-ze-swiezych-grzybow-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
![Boczniaki po azjatycku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b8708748a480-3d49f6e2a3be-KW48_kinga_boczniaki-po-azjatycku_31107_121119_AB_120096_rgb_ok_1250x700.webp)
Faszerowane pieczarki portobello
Spróbuj pieczarek faszerowanych szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami z dodatkiem płatków migdałowych!
![Faszerowane pieczarki portobello](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d5a2405856ee-113007968170-03_Faszerowane_pieczarki_portobello_058_WEGETARIANIZM_1250x700.webp)
Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!
![Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69c24181f83e-c0f0354b05d7-Tortelloni-und-Brokkoli-in-Pilz-Schinken-Sahne.webp)
Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.
![Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5d083352becd-c709167f73-KW_25_PASCAL_papilotki-z-kurczaka-z-zielonymi-szparagami-i-sosem-musztardowo-pieczarkowym_17348_S_0071_poziom_960x540.webp)
Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
![Kulebiak z karpiem i kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0bccd54a66a6-d9441379b1-kulebiak_11833_S_-69441_RGB_960x540.webp)
Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.
![Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/594099e70817-8330046e22-kurczak_z_makaronem_farfalle.webp)
Grzyby – jak je przygotować?
O grzybach warto wiedzieć wszystko, również to, w jaki sposób najlepiej je przygotować. Jeśli chcecie więc poznać szczegóły, to koniecznie odwiedźcie Kuchnię Lidla, dzięki której dowiecie się nie tylko, czym przyprawić grzyby, ale – przede wszystkim – jak długo należy je gotować. Zależy to od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, mrożone czy marynowane – każde z nich przyrządza się w inny sposób.
Jeśli lubicie grzyby, to zapewne nieraz spotkaliście się również z poradami, jak prawidłowo je suszyć. Ale czy ktoś udzielał Wam wskazówek, ile czasu najlepiej gotować suszone grzyby? Tych oraz innych istotnych szczegółów dowiecie się właśnie z Kuchni Lidla. Przepisy, w których występują grzyby, zawierają bowiem m.in. informacje o tym, ile minut je gotować, oraz – w przypadku suszonych grzybów – ile czasu najlepiej moczyć grzyby w wodzie.
Przekonajcie się, jak łatwe są w przygotowaniu grzyby, jeśli tylko dysponuje się odpowiednią wiedzą – wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla.
Jak przyrządzić grzyby?
Grzyby to składniki, które można znaleźć w wielu przepisach Kuchni Lidla. Występują w nich pod różnymi postaciami, dlatego nie zawsze będziecie potrzebować akurat świeżych grzybów. Poza sezonem zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić dania z grzybów suszonych czy marynowanych w occie. Nie wszystkie grzyby muszą być więc gotowane przed podaniem, w niektórych przypadkach wystarczą na przykład tylko duszone.
Jeśli jesteście smakoszami kuchni azjatyckiej, to nie możecie pominąć grzybów shiitake, które w tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu są cenione za swe wyjątkowe walory odżywcze. Poznajcie przepisy na dania z ich wykorzystaniem:
- zupa miso z warzywami i tofu
- indyk z cukinią i grzybami z woka
- makaron w sosie sojowym
- wegetariański ramen
- azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Jakie grzyby do bigosu?
Grzyby są niezbędnym składnikiem prawdziwego bigosu. Jakie więc grzyby najlepiej nadają się do bigosu? Wszystkim, którzy planują w najbliższym czasie przygotować to danie, przypominamy, że grzyby do bigosu powinny być suszone, ponieważ te uwalniają podczas gotowania aromat. I nieważne, jaki rodzaj bigosu przygotowujecie. Czy jest to bigos świąteczny na gęsiej piersi, bigos rybny czy może wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem, zawsze dodajcie garść grzybów suszonych. Sukces gwarantowany!