
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Odcedzamy, nakłuwamy kilka razy widelcem dookoła i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 35-40 minut, aż będą miękkie.
Krok 2: Przygotowujemy chilli
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sosem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do sosu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy do smaku. Ser cheddar ścieramy na tarce.
Krok 3: Faszerujemy ziemniaki
Ziemniaki rozcinamy wzdłuż, lekko otwieramy i za pomocą łyżki wyjmujemy z wewnątrz trochę miąższu. Dodajemy do chilli, mieszamy, a następnie faszerujemy ziemniaki. Podajemy posypane cheddarem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3003 dni temu
Ziemniaki w łupinach, chyba każdy lubi :) a takie z chilli trafiają w moje gusta w 100%
Odpowiedz