Walentynki - Musy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Noworoczne orzeźwienie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!

Deser czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Najlepsze przepisy na musy owocowe!
Mus owocowy to znakomity dodatek do naleśników, owsianek, biszkoptów czy ciasteczek. Jeśli więc poszukujecie słodkiego i wartościowego słodziwa do różnego rodzaju przekąsek, to musy owocowe idealnie sprawdzą się w tej roli. Jednym z popularniejszych jest zdecydowanie mus z jabłek. Najczęściej musu jabłkowego używa się do zrobienia szarlotki. Nic więc dziwnego, że Kuchnia Lidla podpowiada, jak zrobić dwie jego wersje. Wskazówki znajdziecie w przepisie na mus szarlotkowy oraz mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki. Dowiecie się też, krok po kroku, nie tylko jak zrobić mus jabłkowy, ale również czym zagęścić mus jabłkowy do szarlotki. Obok musów jabłkowych sporym zainteresowaniem cieszy się także mus z truskawek. A jak zrobić mus truskawkowy? Jeśli odwiedzicie Kuchnię Lidla i zajrzycie do przepisu na roladę bezową z musem truskawkowym, to znajdziecie tam porady dotyczące jego przygotowania. A gdybyście chcieli wiedzieć więcej na temat musu z mrożonych truskawek do tortu, to sięgnijcie po przepis na tort jogurtowo-owocowy. I choć musu z truskawkami nigdy dość, zawsze warto spróbować jeszcze innych smaków owoców w tym deserze. Godny polecenia jest na przykład mus z malin. Jednak w tym przypadku należy pamiętać o usunięciu drobnych pestek, tak charakterystycznych dla tych owoców. Jeśli chcielibyście poznać szczegóły i sprawdzić, jak zrobić tradycyjny mus malinowy z żelatyną, to Kuchnia Lidla z chęcią wam w tym pomoże. Mus z malinami jest bowiem częścią przepisu na biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym. Zwróćcie ponadto uwagę na typowo jesienne owoce, z których może powstać mus śliwkowy czy też mus z gruszek. Z Kuchnią Lidla i jej przepisami na mus gruszkowy z nutą pomarańczy oraz deser gruszkowo-malinowy przygotujecie zdrowy, słodki posiłek.
Nie zapominajcie, że bazą do przyrządzenia musów mogą być też owoce egzotyczne. Możecie spotkać się więc z musem z banana lub mango, awokado lub kiwi, czy też z ich miksami, np. musem z awokado i banana.
Musy – nie tylko z owoców
Dobrze wiedzieć, że podstawą musu nie muszą być jednak tylko i wyłącznie owoce. Za jego bazę posłużą wam z powodzeniem różnego rodzaju kasze. Tym sposobem możecie uzyskać np. mus z kaszy jaglanej czy z kaszy manny. Po ugotowaniu wystarczy je tylko zmiksować z pozostałymi składnikami, aby otrzymać płynną konsystencję deseru.
Wiadomo też nie od dziś, że wprost stworzonymi produktami na mus są czekolady. Wystarczy rozpuścić je w kąpieli wodnej. Zapewne szczególne wrażenie na waszych gościach zrobi mus z białej czekolady skontrastowany z czerwienią truskawek. Sprawdźcie, w jaki sposób te składniki łączy Kuchnia Lidla – polecamy przepis na grillowane truskawki z musem z białej czekolady.