
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- małe kieliszki do martini – 15 szt.
- robot wielofunkcyjny
- worek cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadmiar soku odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy. Na dno każdego kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Cukier z wodą i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.
Żółtka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki starannie łączymy.
Mus przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do stężenia.
Krok 3: PODAJEMY DESER
Schłodzony deser dekorujemy czekoladowymi patyczkami i świeżymi owocami.
Komentarze (0)