zobacz film Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • małe kieliszki do martini – 15 szt.
  • robot wielofunkcyjny
  • worek cukierniczy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ

Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadmiar soku odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy. Na dno każdego kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Cukier z wodą i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.

Żółtka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki starannie łączymy.

Mus przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do stężenia.

Krok 3: PODAJEMY DESER

Schłodzony deser dekorujemy czekoladowymi patyczkami i świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!