
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- małe kieliszki do martini – 15 szt.
- robot wielofunkcyjny
- worek cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadmiar soku odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy. Na dno każdego kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Cukier z wodą i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.
Żółtka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki starannie łączymy.
Mus przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do stężenia.
Krok 3: PODAJEMY DESER
Schłodzony deser dekorujemy czekoladowymi patyczkami i świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Zobacz przepisy
na lato
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Szare kluski
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczone bataty z piekarnika
- Krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)