Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- małe kieliszki do martini – 15 szt.
- robot wielofunkcyjny
- worek cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadmiar soku odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy. Na dno każdego kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Cukier z wodą i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.
Żółtka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki starannie łączymy.
Mus przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do stężenia.
Krok 3: PODAJEMY DESER
Schłodzony deser dekorujemy czekoladowymi patyczkami i świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.
Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Whoopies
- Torcik Saksoński
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Jajka po rosyjsku
- Barszcz
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Sałatka z owocami morza
- Lizaki z ksylitolu
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Truskawkowe eklerki
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Kolorowe donuty
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Pasztet z soczewicy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)