zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • rękaw cukierniczy
  • pucharki bądź kieliszki
  • foremki do minitarty
  • blender
  • mikser
  • papier do pieczenia

Krok 1: Gotujemy żel owocowy

Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy 50 ml wina i wsypujemy cukier trzcinowy. Pozostałe 50 ml wina mieszamy z mączką ziemniaczaną. Gdy owoce się zagotują, wlewamy do nich, ciągle mieszając, wino z mączką ziemniaczaną. Gotujemy, aż osiągnie konsystencję kisielu. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy ganache z whisky

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Miksujemy z dodatkiem miękkiego masła. Cały czas miksując, dolewamy whisky. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej – nie wkładamy do lodówki.

Krok 3: Przygotowujemy mus czekoladowy

100 ml śmietanki zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z połowy pomarańczy. Żelatynę namaczamy w soku pomarańczowym i kiedy napęcznieje, dodajemy do śmietanki. Czekoladę łamiemy i również dodajemy do śmietanki. Zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia. Pozostałą część śmietanki (mocno schłodzonej) ubijamy. Do przestudzonej czekoladowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i odstawiamy do zestalenia.

Krok 4: Przygotowujemy foremki czekoladowe

Czekoladę deserową rozpuszczamy. Obejrzyj trik Pawła Małeckiego, żeby wiedzieć, jak temperować czekoladę i przygotować z niej czekoladowe dekoracje.

Rozpuszczoną czekoladę o odpowiedniej temperaturze, uzyskanej dzięki temperowaniu, wlewamy do foremek. Po czym kładziemy na papierze do pieczenia do góry dnem. Wstawiamy do lodówki.

Krok 5: Przygotowujemy słodkie przekąski

Do pucharków lub kieliszków, a także czekoladowych foremek wkładamy żel owocowy. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy na owoce mus czekoladowy. Posypujemy kakao, dekorujemy owocami. Możemy także przygotować słodkie przekąski z choco chipsów. Wystarczy naszprycować na nie odrobinę ganache’u lub musu czekoladowego i udekorować owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    442 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli dobrze przygotujesz czekoladę do temperowania (https://kuchnialidla.pl/blog/temperowanie-czekolady) i dobrze schłodzisz czekoladę w foremkach - powinna łatwo od niej odejść. Wystarczy popukać delikatnie o blat.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    442 dni temu
    Czy ktoś może dopowiedzieć mi na pytanie zadane 19 dni temu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    462 dni temu
    W jaki sposób mam wyciągnąć czekolade z foremki.Jak włożyłem do do lodówki to niekciała odejść od foremki. Jest na to jakiś sposób.

    odpowiedz

  • Okrasa3383 Okrasa3383
    465 dni temu
    ale to mega pysznie wygląda muszę wypróbować

    odpowiedz

  • Gość Gość
    481 dni temu
    Nie mogę znaleźć przepisów Pascala, co się z nimi stało? Czemu skasowaliście mój wcześniejszy komentarz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    481 dni temu
    Przepisy Pascala wyświetlają się w kategorii przepisów Lidlowych
  • mart mart
    483 dni temu
    Pycha! :-) tylko skąd wziąć w ziemie świeże owoce leśne? Można zastąpić innymi, np. bananami pomarańczami itd.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    482 dni temu
    Maliny i borówki dostępne są w naszej ofercie :)
  • Olgiert Budzyński Olgiert Budzyński
    483 dni temu
    już mam ochotę

    odpowiedz

  • Olgiert Budzyński Olgiert Budzyński
    483 dni temu
    będzie jedzone

    odpowiedz

  • Gość Gość
    485 dni temu
    jak zwykle pyszności.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram