
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- pucharki bądź kieliszki
- foremki do minitarty
- blender
- mikser
- papier do pieczenia
Krok 1: Gotujemy żel owocowy
Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy 50 ml wina i wsypujemy cukier trzcinowy. Pozostałe 50 ml wina mieszamy z mączką ziemniaczaną. Gdy owoce się zagotują, wlewamy do nich, ciągle mieszając, wino z mączką ziemniaczaną. Gotujemy, aż osiągnie konsystencję kisielu. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy ganache z whisky
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Miksujemy z dodatkiem miękkiego masła. Cały czas miksując, dolewamy whisky. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej – nie wkładamy do lodówki.
Krok 3: Przygotowujemy mus czekoladowy
100 ml śmietanki zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z połowy pomarańczy. Żelatynę namaczamy w soku pomarańczowym i kiedy napęcznieje, dodajemy do śmietanki. Czekoladę łamiemy i również dodajemy do śmietanki. Zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia. Pozostałą część śmietanki (mocno schłodzonej) ubijamy. Do przestudzonej czekoladowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i odstawiamy do zestalenia.
Krok 4: Przygotowujemy foremki czekoladowe
Czekoladę deserową rozpuszczamy. Obejrzyj trik Pawła Małeckiego, żeby wiedzieć, jak temperować czekoladę i przygotować z niej czekoladowe dekoracje.
Rozpuszczoną czekoladę o odpowiedniej temperaturze, uzyskanej dzięki temperowaniu, wlewamy do foremek. Po czym kładziemy na papierze do pieczenia do góry dnem. Wstawiamy do lodówki.
Krok 5: Przygotowujemy słodkie przekąski
Do pucharków lub kieliszków, a także czekoladowych foremek wkładamy żel owocowy. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy na owoce mus czekoladowy. Posypujemy kakao, dekorujemy owocami. Możemy także przygotować słodkie przekąski z choco chipsów. Wystarczy naszprycować na nie odrobinę ganache’u lub musu czekoladowego i udekorować owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Desery na Sylwestra
Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.

Słodki bufet Pawła Małeckiego
Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Zobacz przepisy
na święta
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2932 dni temu
Drogi Gościu, jeśli dobrze przygotujesz czekoladę do temperowania (https://kuchnialidla.pl/temperowanie-czekolady) i dobrze schłodzisz czekoladę w foremkach - powinna łatwo od niej odejść. Wystarczy popukać delikatnie o blat.
odpowiedz
2932 dni temu
Czy ktoś może dopowiedzieć mi na pytanie zadane 19 dni temu?
odpowiedz
2952 dni temu
W jaki sposób mam wyciągnąć czekolade z foremki.Jak włożyłem do do lodówki to niekciała odejść od foremki. Jest na to jakiś sposób.
odpowiedz
2955 dni temu
ale to mega pysznie wygląda muszę wypróbować
odpowiedz
2972 dni temu
Nie mogę znaleźć przepisów Pascala, co się z nimi stało? Czemu skasowaliście mój wcześniejszy komentarz?
odpowiedz
2971 dni temu
Przepisy Pascala wyświetlają się w kategorii przepisów Lidlowych
2973 dni temu
Pycha! :-) tylko skąd wziąć w ziemie świeże owoce leśne? Można zastąpić innymi, np. bananami pomarańczami itd.?
odpowiedz
2972 dni temu
Maliny i borówki dostępne są w naszej ofercie :)
2973 dni temu
już mam ochotę
odpowiedz
2973 dni temu
będzie jedzone
odpowiedz
2975 dni temu
jak zwykle pyszności.
odpowiedz
zobacz wszystkie