Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Deser szampański
Galaretka
Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego. Mieszamy, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek). Żelatynę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.
Na dno kieliszków wykładamy po 2-3 truskawki. Wino musujące z żelatyną rozlewamy do kieliszków. Tak przygotowane kieliszki z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia.
Mus truskawkowy
Śmietankę ubijamy. Pozostałe truskawki miksujemy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. Gdy mus zacznie żelować, łączymy z ubitą śmietanką. Mus wykładamy na zestaloną galaretkę w kieliszkach. Ponownie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Do dekoracji
- patyczki czekoladowe
- świeże lub mrożone owoce, truskawki, maliny, porzeczki
- kilka listków mięty lub melisy, umytych
Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.
Miniroladki z kremem z serka mascarpone i limonki
Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Mąkę, kakao i mączkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i wsypujemy do ubitych jaj. Bardzo delikatnie łączymy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie masę. Pieczemy w temperaturze 185° C przez 10 minut. Nie przesuszamy zbytnio rolady w piekarniku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt wyrównujemy i odcinamy przesuszone końcówki. Biszkopt przecinamy na pół. Do serka mascarpone dodajemy jogurt naturalny i cukier puder. Mieszamy. Na końcu dodajemy sok i skórkę otartą z 1 limonki. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Krem nakładamy na biszkopt, rozsmarowujemy, zwijamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka chwil. Czynność powtarzamy z drugą połową biszkoptu. Roladki kroimy na mniejsze części. Dekorujemy kiwi i truskawkami nabitymi na wykałaczki.
Karnawałowe całuski
Twaróg mielimy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do wcześniej zmielonego twarogu. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko razem wyrabiamy, zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany). Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wycinamy z niego większe kółka (około 6 cm średnicy), następnie wewnątrz kółek wycinamy mniejsze (o średnicy 3 cm). Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Dekorujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!
Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Koktajl bananowy
- Sylwestrowe przekąski
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Smoothie pancakes
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Pomarańczowa owsianka z borówkami
- Karp pieczony z grzybami
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Boczniaki po kaszubsku
- Ciasto bostońskie
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Donuty dyniowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3533 dni temu
Genialny przepis na oponki, prosty i nie zawodny. PS Twaróg wystarczy dobrze rozmieszać widelcem.
odpowiedz
3941 dni temu
a własnie, że donaty! po prostu w różnych regionach różnie się mówi na te pyszności z twarogu!!!!!!!! np. http://kotlet.tv/donaty-oponki zrobiłam dzisiaj i pochwaliłam się babci:))
odpowiedz
3941 dni temu
Szkoda,że niema truskawek w Lidlu, bo nie mogę udekorować tak pięknie zrobionych przeze mnie roladek. Krem do roladek pyszny, orzeźwiający. Zrobiłam też deser szampański, czeka na spróbowanie wieczorem. Życzenia Szczęśliwego Nowego Roku dla Pana Pawła, Karola i Pascala- wspaniale jest pichcić z Wami.
odpowiedz
3942 dni temu
Oponka z mojego dzieciństwa . . . Pyszne!!,,,,
odpowiedz
3942 dni temu
Nie donaty, a oponki. Moja babcia takie robiła, tyle że większe. W wersji mini wykrawałyśmy je kieliszkiem do wódki, a dziurki - naparstkiem. Po usmażeniu można je udekorować wiśniami z konfitury.
odpowiedz
3942 dni temu
a całuski to donaty!!!:):):) na pewno je popełnię
odpowiedz
3942 dni temu
Gość3, całuski nie nadają się do pieczenia.
odpowiedz
3942 dni temu
Czy całuski można upiec ?
odpowiedz
3942 dni temu
W lidlu dostępne są świeże truskawki ?
odpowiedz
3942 dni temu
Roladek nie zamrażamy, a jedynie chłodzimy, dzięki czemu łatwiej będzie je pokroić na mniejsze porcje :)
odpowiedz
3942 dni temu
Czy te roladki mają być zamrożone?
odpowiedz
zobacz wszystkie