zobacz film Desery na Sylwestra
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Deser szampański

Galaretka

Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego. Mieszamy, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek). Żelatynę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.

Na dno kieliszków wykładamy po 2-3 truskawki. Wino musujące z żelatyną rozlewamy do kieliszków. Tak przygotowane kieliszki z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia.

Mus truskawkowy

Pozostałe truskawki miksujemy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. Gdy mus zacznie żelować, łączymy z ubitą śmietanką. Mus wykładamy na zestaloną galaretkę w kieliszkach. Ponownie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Do dekoracji

  • patyczki czekoladowe
  • świeże lub mrożone owoce, truskawki, maliny, porzeczki
  • kilka listków mięty lub melisy, umytych

Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.

Miniroladki z kremem z serka mascarpone i limonki

Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Mąkę, kakao i mączkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i wsypujemy do ubitych jaj. Bardzo delikatnie łączymy.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie masę. Pieczemy w temperaturze 185° C przez 10 minut. Nie przesuszamy zbytnio rolady w piekarniku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt wyrównujemy i odcinamy przesuszone końcówki. Biszkopt przecinamy na pół. Do serka mascarpone dodajemy jogurt naturalny i cukier puder. Mieszamy. Na końcu dodajemy sok i skórkę otartą z 1 limonki. Wszystkie składniki razem mieszamy.

Krem nakładamy na biszkopt, rozsmarowujemy, zwijamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka chwil. Czynność powtarzamy z drugą połową biszkoptu. Roladki kroimy na mniejsze części. Dekorujemy kiwi i truskawkami nabitymi na wykałaczki.

Karnawałowe całuski

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do wcześniej zmielonego twarogu. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko razem wyrabiamy, zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany). Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wycinamy z niego większe kółka (około 6 cm średnicy), następnie wewnątrz kółek wycinamy mniejsze (o średnicy 3 cm). Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Dekorujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Mik Mik
    1168 dni temu
    Genialny przepis na oponki, prosty i nie zawodny. PS Twaróg wystarczy dobrze rozmieszać widelcem.

    odpowiedz

  • kati kati
    1576 dni temu
    a własnie, że donaty! po prostu w różnych regionach różnie się mówi na te pyszności z twarogu!!!!!!!! np. http://kotlet.tv/donaty-oponki zrobiłam dzisiaj i pochwaliłam się babci:))

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1576 dni temu
    Szkoda,że niema truskawek w Lidlu, bo nie mogę udekorować tak pięknie zrobionych przeze mnie roladek. Krem do roladek pyszny, orzeźwiający. Zrobiłam też deser szampański, czeka na spróbowanie wieczorem. Życzenia Szczęśliwego Nowego Roku dla Pana Pawła, Karola i Pascala- wspaniale jest pichcić z Wami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1577 dni temu
    Oponka z mojego dzieciństwa . . . Pyszne!!,,,,

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1577 dni temu
    Nie donaty, a oponki. Moja babcia takie robiła, tyle że większe. W wersji mini wykrawałyśmy je kieliszkiem do wódki, a dziurki - naparstkiem. Po usmażeniu można je udekorować wiśniami z konfitury.

    odpowiedz

  • kati kati
    1577 dni temu
    a całuski to donaty!!!:):):) na pewno je popełnię

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1577 dni temu
    Gość3, całuski nie nadają się do pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość3 Gość3
    1577 dni temu
    Czy całuski można upiec ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1577 dni temu
    W lidlu dostępne są świeże truskawki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1577 dni temu
    Roladek nie zamrażamy, a jedynie chłodzimy, dzięki czemu łatwiej będzie je pokroić na mniejsze porcje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1577 dni temu
    Czy te roladki mają być zamrożone?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram