
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- kieliszki lub słoiczki
- mikser
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĘ
W misce, za pomocą dłoni, mieszamy wszystkie składniki, tworząc grudki. Rozsypujemy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor.
KROK 2: ROBIMY PIANKĘ CYTRYNOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie. Wino musujące, sok i skórkę z cytryny oraz cukier gotujemy w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy i ponownie czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy masa wystygnie, wstawiamy ją do lodówki do całkowitego zestalenia (musi się zrobić galaretka). Zestaloną galaretkę przekładamy do miksera i miksujemy na szybkich obrotach do momentu powstania puszystej pianki.
KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DESERU
Na dno kieliszków lub słoiczków wysypujemy upieczoną i wystudzoną kruszonkę. Następnie nakładamy piankę cytrynową i całość ponownie posypujemy kruszonką. Deser można również ozdobić owocami, np. malinami lub jeżynami, a także listkami mięty oraz dekoracjami z czekoladowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Zobacz przepisy
na święta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1468 dni temu
WIKTORIA PISZESZ TE SAME KOMĘTARZE POD KARZDYM PRZEPISEM
odpowiedz
2605 dni temu
Niedobre. Nie polecam. 0/10
odpowiedz
2607 dni temu
Drogi Gościu - komentarze się rozwijają i tam znajdują się odpowiedzi na pytania :) Wino możesz zastąpić sokiem winogronowym. Ze względu na słodkość soku, można zmniejszyć ilość cukru :)
odpowiedz
2608 dni temu
Dołączam się do pytania czym można zastąpić wino??
odpowiedz
2609 dni temu
Czy wino musujące można zastąpić picolo? Albo czymś innym?
odpowiedz
2609 dni temu
Można zamienić na np. sok winogronowy :)