Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobota MC Smart
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI

Do misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Zgarniamy składniki na dno.

Dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy, przyprawy, parmezan oraz posiekany koperek. Miksujemy, wybierając czas: 5 sekund / obroty: 5.

Zgarniamy składniki na dno, dodajemy mięso mielone i bułkę tartą. Ustawiamy program „ugniatanie” / miękkie ciasto / czas: 2 minuty.

Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

KROK 2: GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Do nieumytej misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Zeskrobujemy wszystko ze ścianek.

Dodajemy oliwę i uruchamiamy program „przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 130°C / obroty: 1.

Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, czerwone wino, cukier, oregano, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy, wybierając program „własne ustawienia” / czas: 10 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1.

Ostrożnie usuwamy liść laurowy z gotowego sosu.

WSKAZÓWKA! Czerwone wino możemy zastąpić bulionem.

KROK 3: ZAPIEKAMY DANIE

Pulpeciki zalewamy gorącym sosem i posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy przez 20-25 minut, aż danie się zarumieni, a sos lekko zredukuje.

Opcjonalnie: pod koniec pieczenia oprószamy danie startym parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!