
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobota MC Smart
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI
Do misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Zgarniamy składniki na dno.
Dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy, przyprawy, parmezan oraz posiekany koperek. Miksujemy, wybierając czas: 5 sekund / obroty: 5.
Zgarniamy składniki na dno, dodajemy mięso mielone i bułkę tartą. Ustawiamy program „ugniatanie” / miękkie ciasto / czas: 2 minuty.
Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
KROK 2: GOTUJEMY SOS POMIDOROWY
Do nieumytej misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Zeskrobujemy wszystko ze ścianek.
Dodajemy oliwę i uruchamiamy program „przypiekanie” / czas: 3 minuty / temperatura: 130°C / obroty: 1.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, czerwone wino, cukier, oregano, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy, wybierając program „własne ustawienia” / czas: 10 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1.
Ostrożnie usuwamy liść laurowy z gotowego sosu.
WSKAZÓWKA! Czerwone wino możemy zastąpić bulionem.
KROK 3: ZAPIEKAMY DANIE
Pulpeciki zalewamy gorącym sosem i posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy przez 20-25 minut, aż danie się zarumieni, a sos lekko zredukuje.
Opcjonalnie: pod koniec pieczenia oprószamy danie startym parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)