Rigatoni z ricottą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • głęboki rondel

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu makaronu pozostawiamy wodę, w której się gotował.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ

Ser ricotta łączymy w głębokim rondlu z otartą skórką z cytryny (pozostawiamy trochę do ozdobienia na koniec), sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, 80 g sera pecorino i pieprzem.

KROK 3: DODAJEMY WODĘ, W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ MAKARON


½ szklanki wody, w której gotował się makaron, dodajemy do masy serowej. Gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody.

KROK 4: DODAJEMY MAKARON I RUKOLĘ

Ugotowany i odcedzony z wody makaron oraz rukolę dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Oprószamy startą resztą sera pecorino i skórki z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    545 dni temu
    Pecorino jest dość wyrazisty w smaku, ale przydałoby się coś, bo ten smak dopełni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    596 dni temu
    Bardzo słaby przepis. Zero smaku i pomysłu na smak.

    odpowiedz


Przepis na rigatoni z ricottą. Co warto wiedzieć?

Makaron z ricottą to pyszne i sycące danie. Przyrządzisz je już w kilkanaście minut – domowym obiadem będziesz więc mógł się cieszyć nawet wówczas, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie.

Przepisy z ricottą bez ricotty, czyli jak dobrać zamienniki

Co zrobić, jeśli w Twojej kuchni zabrakło akurat sera ricotta? Przepisy z makaronem rigatoni wciąż się sprawdzą! Zamiast sosu z ricotty przygotuj po prostu sos na bazie jogurtu greckiego, serka śmietankowego albo serka mascarpone. W tym ostatnim przypadku pamiętaj jednak, że mascarpone jest słodszy niż ricotta. Przepisy dostosuj więc do smaku zamiennika: dodaj więcej przypraw albo połącz serek mascarpone z jogurtem.

Dlaczego warto przyrządzić rigatoni – przepis pełen smaku

Danie z ricottą, czyli makaron podawany z włoskim serkiem, to nie tylko pyszny, ale szybki w przygotowaniu i wartościowy posiłek.

Dania z ricottą można swobodnie modyfikować według swojego uznania i smaku. Możne je chociażby uzupełnić np. o dodatek pomidorków koktajlowych albo świeżej papryki. Paprykę dodaj do masy serowej razem z makaronem. Z kolei pomidorki koktajlowe pokrój na połowy i ułóż bezpośrednio na talerzach, ozdabiając w ten sposób gotowe danie. Nie zajmie to dużo czasu, a dane będzie na pewno jeszcze ciekawsze!

Rigatoni z serem ricotta i inne przepisy na obiad z wykorzystaniem włoskiego serka

Jeśli zasmakował Ci nasz makaron rigatoni podawany z ricottą i rukolą, wypróbuj też przepisy na inne dania obiadowe z wykorzystaniem delikatnego w smaku serka.

Pysznie smakuje np. spaghetti z ricottą. Przyrządzaj je tak, jak klasyczne spaghetti, ale pod koniec dodaj do sosu 2-3 łyżki serka ricotta. Dzięki temu klasyczny, dobrze znany sos bolognese stanie się bardziej kremowy.

Obiad z ricottą w innej wersji? Naleśniki!

Inny przepis z ricottą? Przygotuj np. wytrawne naleśniki ze szpinakiem i włoskim serkiem! Z pewnością zasmakują zwłaszcza dorosłym. Naleśniki usmaż jak zwykle, a potem przygotuj nadzienie ze szpinaku, czosnku, suszonych pomidorów i serka ricotta. Rozsmaruj na naleśnikach i gotowe!

A jeśli wolisz naleśniki na słodko? Również wykorzystaj ricottę! Smak tego serka jest dość neutralny, więc po połączeniu z dżemem lub konfiturami może stać się pysznym, oryginalnym nadzieniem do naleśników.

Ricotta – przepisy na obiad w słodkiej i wytrawnej wersji

Przepisy z ricottą to m.in. pyszne zupy i obiadowe sałatki z dodatkiem mięsa drobiowego. Serek wykorzystasz także jako dodatek do placuszków albo racuchów. Możesz wreszcie zastosować go zamiast żółtego sera do pizzy – ricotta także nadaje się do zapiekania.

Najczęściej jednak przyrządzanym daniem jest makaron z ricottą. I to nie tylko rigattoni! Sprawdź więc jakie rodzaje makaronu najlepiej łączyć z serkiem ricotta, a potem zaskocz rodzinę i znajomych pysznym posiłkiem. Może będzie to makaron z ricottą i pomidorami albo wersja z dodatkiem łososia?

Czym zastąpić pyszne rigatoni z ricottą? Poznaj rodzaje włoskich makaronów!

Rigatoni, makaron w kształcie równych, grubych rurek, to niejedyny typ makaronu, jaki warto łączyć z serem ricotta. Przepis na pyszne danie we włoskim klimacie przyrządzisz także z wieloma innymi makaronami! Najlepiej decydować się na większe i grubsze wersje. Takie najładniej wyglądają, łatwo też nabierać na widelec kolejne porcje dania.

Obiad z ricottą i większym makaronem dobrze się wreszcie przechowuje – ani w lodówce, ani w śniadaniówce danie nie zmieni się w nieapetyczną masę (a tak mogłoby się stać, jeśli użyłbyś niedużych gwiazdek, albo popularnych cienkich nitek). Z jakim więc makaronem łączyć ser ricotta? Do czego pasuje? Wypróbuj np. makaron farfalle (tzw. kokardki) albo tagliatelle, czyli długie, płaskie wstążki.

Jako makaron z ricottą świetnie sprawdzi się też klasyczne penne – wówczas danie będzie najbliższe oryginałowi. Niektórzy zastanawiają się wręcz czym w zasadzie penne i rigatoni różnią się od siebie. Już wyjaśniamy: makaron penne jest węższą i cieńszą wersją rurek, zakończoną skośnie. Rigatoni, do którego często dodaje się ricottę, to grube, szerokie rurki o równych końcach.

Ricotta – do czego dodawać serek?

Klasyczne, pszenne makarony to niejedyne składniki, z którymi warto łączyć ser ricotta. Przepisy możesz dowolnie modyfikować! Używaj więc makaronów ryżowych albo warzywnych. Dzięki temu Twoje danie stanie się jeszcze ciekawsze i zauważalnie zmieni pierwotny smak i strukturę. makaron z serem ricotta, będzie zdrowsze, bogatsze w cenne składniki odżywcze i mniej kaloryczne.

A jeśli naprawdę zależy Ci na niskiej kaloryczności dania? Sprawdzą się fit przepisy z ricottą i makaronem konjac. To wywodzący się z Japonii, półprzezroczysty makaron wytwarzany z bulw rośliny konnyak. Wartość kaloryczna tego typu makaronu wynosi jedynie kilkanaście kcal na 100 g. Idealnie więc pasuje do dań, w których pojawia się ser ricotta! Przepis? Makaron konjac przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przepłucz kilka razy. Dalej stosuj tak, jak klasyczny makaron.

Do czego ser ricotta jeszcze pasuje? Pamiętaj o makaronach najbliższych pszennej klasyce, czyli pełnoziarnistych oraz razowych. Ciekawy efekt uzyskasz mieszając  makaron razowy i tradycyjny. Możesz postawić np. na połączenie w proporcjach 70% makaronu pszennego i 30% razowego. Co jednak jasne, proporcje możesz dowolnie modyfikować według swojego uznania.

Rigatoni z ricottą to pyszne danie, które zasmakuje całej rodzinie. Powstaje równie szybko, jak znika z talerzy! Jeśli więc nie masz pomysłu na najbliższy obiad, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!