Rigatoni z ricottą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • głęboki rondel

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu makaronu pozostawiamy wodę, w której się gotował.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ

Ser ricotta łączymy w głębokim rondlu z otartą skórką z cytryny (pozostawiamy trochę do ozdobienia na koniec), sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, 80 g sera pecorino i pieprzem.

KROK 3: DODAJEMY WODĘ, W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ MAKARON


½ szklanki wody, w której gotował się makaron, dodajemy do masy serowej. Gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody.

KROK 4: DODAJEMY MAKARON I RUKOLĘ

Ugotowany i odcedzony z wody makaron oraz rukolę dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Oprószamy startą resztą sera pecorino i skórki z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    50 dni temu
    Pecorino jest dość wyrazisty w smaku, ale przydałoby się coś, bo ten smak dopełni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    101 dni temu
    Bardzo słaby przepis. Zero smaku i pomysłu na smak.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!