Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy
  • wykałaczki
  • tłuczek do ziemniaków
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utłucz na purée z dodatkiem 2 łyżek mleka.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA RULONIKI

W misce roztrzepujemy widelcem 1 jajko. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, 2-3 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii, 1 opakowanie drobno pokrojonych kabanosów oraz purée ziemniaczane. Do rondla dodajemy 15-20 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, smażymy, odcedzamy z tłuszczu, siekamy i przekładamy do miski razem ze startym na tarce o dużych oczkach ementalerem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Całość mieszamy.

KROK 2: FORMUJEMY RULONIKI

Ręcznie formujemy ruloniki i przekładamy je na talerz wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.

KROK 3: PANIERUJEMY I PIECZEMY RULONIKI

Następnie obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni (olej powinien zakrywać ruloniki do połowy). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i solimy.

Wkładamy do wyłączonego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 190°C) tylko w celu podgrzania. Nadziewamy na wykałaczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!