Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
Sposób przygotowania:
KROK 1: FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na ⅓ powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto.
KROK 2: ZWIJAMY I FORMUJEMY ROLADKI
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki.
KROK 3: PIECZEMY ROLADKI
Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe).
KROK 4: PODAJEMY ROLADKI
Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!
Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!
Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.
Ślimaki z ciasta francuskiego
Ślimaki z ciasta francuskiego to propozycja kulinarna, która może zagościć na stołach przy wielu okazjach, w wielu zróżnicowanych odsłonach. I to zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jeśli interesują Cię ślimaczki z ciasta francuskiego w wersji deserowej, możesz sięgnąć np. po rollsy z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Inne propozycje to m.in. ślimaki z ciasta francuskiego z czekoladą, migdałami lub powidłami. Każdy z tych wypieków będzie jak znalazł do porannej lub popołudniowej kawy, czy też jako smakołyk serwowany w ramach podwieczorka. A co, jeśli chodzi o roladki z ciasta francuskiego dla entuzjastów dań wytrawnych? Także i w tym przypadku bez trudu znajdziesz wiele nietuzinkowych propozycji. Jedną z najciekawszych z nich są ślimaki z ciasta francuskiego z łososiem od Kuchni Lidla! To zawijaski z ciasta francuskiego, które każdy miłośnik tej ryby musi wypróbować!
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego?
Szczegółowo opisaliśmy sposób działania, który pozwoli Ci przygotować przepyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem łososia. Przepis zakłada, że postanowisz wykorzystać gotowe ciasto francuskie i rozwałkujesz je na desce posypanej mąką. Jak jednak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego, czyli pyszne roladki? Zgodnie z naszymi poradami rozłóż rybę na połowie ciasta francuskiego, a po odpowiednim jej doprawieniu zrolować całość, tworząc charakterystyczne ślimaki z ciasta francuskiego. To jednak nie koniec. Zarówno końcówki ciasta, jak i rulon musisz jeszcze posmarować jajkiem. Końce zawinąć, resztę powierzchni natomiast posypać sezamem. Ślimaczki francuskie muszą jednak, jak sama nazwa wskazuje, być niewielkie. Dlatego właśnie teraz ciasto francuskie zawijane musisz podzielić na małe ruloniki lub roladki. Teraz możesz już umieścić je w piekarniku!
Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego
Nasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego zaliczamy do grona przepisów łatwych. Możesz zatem wypróbować go nawet wtedy, gdy nie masz sporego doświadczenia w kulinariach. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że ślimaki w cieście francuskim przyrządzisz nie tylko bez problemów, ale i bardzo szybko. Wprowadzenie naszego przepisu na przekąskę z ciasta francuskiego w życie powinno zająć Ci około 25 minut! Pamiętaj, aby trzymać się podanego przez nas czasu pieczenia roladek z ciastem francuskim. Inaczej możesz ich nie dopiec, lub, co gorsza – przypalić przekąski. Ile piec ślimaczki z ciasta francuskiego zgodnie z naszymi wytycznymi? Około 15 minut. Pamiętaj, że przed włożeniem rollsów z ciastem francuskim do piekarnika musisz rozgrzać go do 190 st. C!
Ślimaczki z ciasta francuskiego na słono
Polecany przez nas pomysł na ślimaczki z ciasta francuskiego na słono to jedna z najciekawszych wersji tej potrawy w wersji wytrawnej. Rolada z ciasta francuskiego z łososiem zadowoli wszystkich tych, którzy zdążyli już pokochać charakterystyczną delikatność tej ryby i jej słony posmak. Oczywiście, przygotowując ciasto francuskie z łososiem, możesz też pozwolić sobie na przyprawienie ryby zgodnie z własnymi preferencjami. Jakie przyprawy sprawdzą się w tym przypadku? Oprócz podanego w przepisie pieprzu także majeranek czy rozmaryn zdadzą egzamin. Inne popularne propozycje to m.in. tymianek, czosnek granulowany czy trawa cytrynowa. Serwuj przystawki z ciasta francuskiego z łososiem wedle swoich preferencji!
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym i serkiem
Jeśli nie zadowala Cię doprawienie łososia osobiście dobranymi przyprawami, wzbogać przepis o inne składniki, które z łososiem w cieście francuskim tworzą wyśmienite połączenia. Nasz pierwszy pomysł to ciasto francuskie z łososiem wędzonym i fetą. To przepyszne trio może dodatkowo wzbogacić o nowe smaki, które zapewni szpinak. Z czym jeszcze dobrze współgra łosoś pieczony w cieście francuskim? Możesz pokusić się o wypróbowanie innych serów – zarówno mascarpone, jak i parmezan będą stanowić godne zastępstwo dla fety. Po prostu upiecz ciasto francuskie z łososiem wędzonym i ulubionym gatunkiem sera!
Zanim jednak zaczniesz eksperymentować z własnymi przepisami, koniecznie przetestuj polecane przez Kuchnię Lidla ślimaki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. To zaproszenie do świata pysznych przekąsek, z którego po prostu nie wypada nie skorzystać. Sprawdzą się podczas wielu okazji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cassolette z łososiem i ziemniakami
- Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Serniczkowe zajączki
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Ocet morelowy
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Dżem z włoskich śliwek
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
611 dni temu
To jest niedokończony przepis
odpowiedz
611 dni temu
Faktycznie, końcówka przepisu chwilowo się zawieruszyła, ale już wróciła na swoje miejsce. Bardzo dziękujemy za uwagę!