Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron przyprawą do mięs.
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy, czosnek kroimy na plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw na patelni dodajemy bulion oraz śmietanę, całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie gotujemy pod przykryciem około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Sos z patelni miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy na patelnię, na której smaży się mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
- Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Kurczak z chili
- Dim sum z farszem z mięsa mielonego
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Spaghetti z dynią i borowikami
- Dżem z włoskich śliwek
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
- Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Babka wielkanocna
- Cheesecake New York z orzechami pekan
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
3510 dni temu
Super sprawa,dodałam więcej pikantnych przypraw{bo lubimy pikantne}...polecam
odpowiedz
3541 dni temu
Nic nie kombinujcie wszystko jest ok Prosiłbym o więcej przepisów, mało zup tu jest
odpowiedz
3563 dni temu
Marto, możesz pominąć śmietanę, otrzymując bardziej warzywny w smaku sos.
odpowiedz
3563 dni temu
Czy można śmietanę 30 % zamienić na coś mniej kalorycznego?
odpowiedz
3630 dni temu
mięsko i sosik super, nawet smakowało mojej żonie co mięsa nie lubi
odpowiedz
3632 dni temu
Łukaszu, możesz użyć kostek lub przygotować samodzielnie bulion.
odpowiedz
3632 dni temu
A ten bulion 500ml to można gdzięc kupić czy zrobic z kostek? Początkujący jestem więc proszę wybaczyć głupie pytanie;)
odpowiedz
3678 dni temu
Bardzo smaczne danie.Do sosu dałam mniej bulionu niż w przepisie żeby był gęstszy.Wyszło super.Polecam.
odpowiedz
3718 dni temu
Bulion radzę dodawać "na oko" - moim zdaniem 500ml to zdecydowanie za dużo. Sos jest wówczas zbyt rzadki.
odpowiedz
3844 dni temu
pycha! wszystkim smakowało :) jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i dodałam coś od siebie. Podczas duszenia dodałam pietruszkę i dałam też więcej czosnku.
odpowiedz
3849 dni temu
oj, to chyba by długo trwało, a żołądki były pozasysane ;) w każdem razie - smakowo wyszedł wyśmienity, schabik w tym sosie podany na ryżu - extra :) następnym razem po prostu zaleję mniejszą ilością bulionu! Pozdrawiam :)
odpowiedz
3851 dni temu
Izabelo, jeśli sos jest zbyt rzadki, po zakończeniu duszenia należy go zredukować przez odparowanie.
odpowiedz
3851 dni temu
sos wyszedł mi strasznie rzadki, taki miał być? :(
odpowiedz
3872 dni temu
To schab, a nie karkówka
odpowiedz
3873 dni temu
Przyprawą do mięs przyprawiamy karkówkę ???
odpowiedz
3875 dni temu
schab wyszedł bardzo smacznie , sosik rewelacja
odpowiedz
3882 dni temu
schab w sosie paprykowym mięso jest bardzo soszystę mieso a sos jest bardzo dobry z tym mięsem dobra spraw mojej rodzinie bardzo smakowało bardzo polecam wszystkim
odpowiedz
3884 dni temu
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Pycha! Polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie