Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron przyprawą do mięs.
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy, czosnek kroimy na plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw na patelni dodajemy bulion oraz śmietanę, całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie gotujemy pod przykryciem około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Sos z patelni miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy na patelnię, na której smaży się mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Świąteczne pierniczki
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (18)
3885 dni temu
Super sprawa,dodałam więcej pikantnych przypraw{bo lubimy pikantne}...polecam
Odpowiedz
3916 dni temu
Nic nie kombinujcie wszystko jest ok Prosiłbym o więcej przepisów, mało zup tu jest
Odpowiedz
3938 dni temu
Marto, możesz pominąć śmietanę, otrzymując bardziej warzywny w smaku sos.
Odpowiedz
3938 dni temu
Czy można śmietanę 30 % zamienić na coś mniej kalorycznego?
Odpowiedz
4005 dni temu
mięsko i sosik super, nawet smakowało mojej żonie co mięsa nie lubi
Odpowiedz
4007 dni temu
Łukaszu, możesz użyć kostek lub przygotować samodzielnie bulion.
Odpowiedz
4007 dni temu
A ten bulion 500ml to można gdzięc kupić czy zrobic z kostek? Początkujący jestem więc proszę wybaczyć głupie pytanie;)
Odpowiedz
4053 dni temu
Bardzo smaczne danie.Do sosu dałam mniej bulionu niż w przepisie żeby był gęstszy.Wyszło super.Polecam.
Odpowiedz
4093 dni temu
Bulion radzę dodawać "na oko" - moim zdaniem 500ml to zdecydowanie za dużo. Sos jest wówczas zbyt rzadki.
Odpowiedz
4219 dni temu
pycha! wszystkim smakowało :) jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i dodałam coś od siebie. Podczas duszenia dodałam pietruszkę i dałam też więcej czosnku.
Odpowiedz
4224 dni temu
oj, to chyba by długo trwało, a żołądki były pozasysane ;) w każdem razie - smakowo wyszedł wyśmienity, schabik w tym sosie podany na ryżu - extra :) następnym razem po prostu zaleję mniejszą ilością bulionu! Pozdrawiam :)
Odpowiedz
4225 dni temu
Izabelo, jeśli sos jest zbyt rzadki, po zakończeniu duszenia należy go zredukować przez odparowanie.
Odpowiedz
4226 dni temu
sos wyszedł mi strasznie rzadki, taki miał być? :(
Odpowiedz
4247 dni temu
To schab, a nie karkówka
Odpowiedz
4247 dni temu
Przyprawą do mięs przyprawiamy karkówkę ???
Odpowiedz
4250 dni temu
schab wyszedł bardzo smacznie , sosik rewelacja
Odpowiedz
4257 dni temu
schab w sosie paprykowym mięso jest bardzo soszystę mieso a sos jest bardzo dobry z tym mięsem dobra spraw mojej rodzinie bardzo smakowało bardzo polecam wszystkim
Odpowiedz
4259 dni temu
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Pycha! Polecam
Odpowiedz
zobacz wszystkie