Schab w sosie paprykowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron przyprawą do mięs.

Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni.

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy, czosnek kroimy na plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw na patelni dodajemy bulion oraz śmietanę, całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie gotujemy pod przykryciem około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Sos z patelni miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy na patelnię, na której smaży się mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    1342 dni temu
    Super sprawa,dodałam więcej pikantnych przypraw{bo lubimy pikantne}...polecam

    odpowiedz

  • Łukasz SAM Łukasz SAM
    1373 dni temu
    Nic nie kombinujcie wszystko jest ok Prosiłbym o więcej przepisów, mało zup tu jest

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1395 dni temu
    Marto, możesz pominąć śmietanę, otrzymując bardziej warzywny w smaku sos.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1395 dni temu
    Czy można śmietanę 30 % zamienić na coś mniej kalorycznego?

    odpowiedz

  • Łukasz SAM Łukasz SAM
    1462 dni temu
    mięsko i sosik super, nawet smakowało mojej żonie co mięsa nie lubi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1464 dni temu
    Łukaszu, możesz użyć kostek lub przygotować samodzielnie bulion.

    odpowiedz

  • Lukasz Szymanek Lukasz Szymanek
    1464 dni temu
    A ten bulion 500ml to można gdzięc kupić czy zrobic z kostek? Początkujący jestem więc proszę wybaczyć głupie pytanie;)

    odpowiedz

  • ajka ajka
    1510 dni temu
    Bardzo smaczne danie.Do sosu dałam mniej bulionu niż w przepisie żeby był gęstszy.Wyszło super.Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1549 dni temu
    Bulion radzę dodawać "na oko" - moim zdaniem 500ml to zdecydowanie za dużo. Sos jest wówczas zbyt rzadki.

    odpowiedz

  • snowball snowball
    1675 dni temu
    pycha! wszystkim smakowało :) jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i dodałam coś od siebie. Podczas duszenia dodałam pietruszkę i dałam też więcej czosnku.

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    1681 dni temu
    oj, to chyba by długo trwało, a żołądki były pozasysane ;) w każdem razie - smakowo wyszedł wyśmienity, schabik w tym sosie podany na ryżu - extra :) następnym razem po prostu zaleję mniejszą ilością bulionu! Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1682 dni temu
    Izabelo, jeśli sos jest zbyt rzadki, po zakończeniu duszenia należy go zredukować przez odparowanie.

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    1683 dni temu
    sos wyszedł mi strasznie rzadki, taki miał być? :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1704 dni temu
    To schab, a nie karkówka

    odpowiedz

  • e w e l i n a e w e l i n a
    1704 dni temu
    Przyprawą do mięs przyprawiamy karkówkę ???

    odpowiedz

  • Joanna Krowicka Joanna Krowicka
    1707 dni temu
    schab wyszedł bardzo smacznie , sosik rewelacja

    odpowiedz

  • jolanta wilk jolanta wilk
    1714 dni temu
    schab w sosie paprykowym mięso jest bardzo soszystę mieso a sos jest bardzo dobry z tym mięsem dobra spraw mojej rodzinie bardzo smakowało bardzo polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1716 dni temu
    Dzisiaj wypróbowałam przepis. Pycha! Polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram