Camembert

Kto by pomyślał, że najsłynniejszy ser pochodzący znad Loary ma tyle samo lat co francuska konstytucja! To właśnie w 1791 roku w małej miejscowości Camembert, na jednej z tamtejszych farm zmodyfikowano recepturę produkcji lokalnego sera, dodając do jej składu bakterie pleśni. W wyniku tego zabiegu powstał ser pleśniowy camembert.  

Jak powstaje camembert?

Camembert powstaje ze świeżego krowiego mleka, które przetrzymuje się w temperaturze 30 stopni Celsjusza i przerabia się na twaróg w specjalnych zbiornikach. Po kilku godzinach z sera wydziela się serwatka. Następnego dnia przystępuje się do solenia odciśniętego twarogu i dodawania bakterii, która powoduje pojawienie się charakterystycznej pleśni. Ostatnim etapem jest dojrzewanie sera, które odbywa się w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach o temperaturze powietrza ok. 10 stopni Celsjusza i trwa blisko 2 tygodnie. Po tym czasie sery są pakowane w papier i drewniane pudełka.  

Jak smakuje camembert?

Camembert to jeden z delikatniejszych w smaku serów pleśniowych, zaskakujących jednocześnie swoją ostrością. Kosztując camemberta, możemy odnieść wrażenie, że oprócz sera jemy także pieczarki. To właśnie posmak tych grzybów jest wyczuwalny w kremowej konsystencji camemberta. Jego łagodność i lekka słoność są z kolei porównywane do smaku sera brie.

Ile kalorii ma camembert?

Camembert to ser charakteryzujący się wysoką kalorycznością. W 100 g tego francuskiego przysmaku znajduje się bowiem aż 263 kcal. Choć oczywiście rzadko zdarza się spożywać go w tak dużych porcjach, to jednak trzeba mieć na uwadze, aby nie jadać camemberta w nadmiernych ilościach.

Jakie witaminy ma camembert?

Camembert zaskakuje ilością składników odżywczych, które posiada. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B – B2, B12 – oraz kwas foliowy. Ponadto camembert zawiera takie składniki mineralne jak: wapń, fosfor, sód, cynk i selen.

Z czym najlepiej smakuje camembert?

Camembert smakuje wybornie szczególnie w towarzystwie winogron oraz powstających na ich bazie win, zwłaszcza tych czerwonych. Warto spróbować również jego połączenia z normandzkim cydrem. To jednak nie koniec listy. Camemberta trzeba bowiem koniecznie skosztować w kompozycji z gruszką, żurawiną, a nawet truskawkami. A pozostając przy przekąskach, camembert idealnie sprawdzi się w wersji panierowanej jako składnik wielu sałatek, w których występować będzie z migdałami i pistacjami albo np. rzodkiewkami.

Jak przyrządzić camembert?

Camembert sam w sobie jest znakomitą przystawką, dlatego nie trzeba wielu starań, aby przyrządzić z niego jeszcze ciekawsze pod względem walorów smakowych dania. Oprócz wspomnianego panierowania można go użyć do smażenia, grillowania czy pieczenia. Ten francuski ser znajdzie zastosowanie pod wieloma postaciami, nadając potrawom wyjątkowo wykwintny charakter.

Jak usmażyć camembert?

Camembert można smażyć podobnie jak… kotlety. Choć niektórych może zaskoczyć to dość ordynarne jak na francuski specjał porównanie, to jednak nie ulega wątpliwości, że jest bardzo prawdziwe. Plastry sera są nawet wykorzystywane jako farsz do roladek z kurczaka. Nic więc dziwnego, że trójkątne kawałki camemberta możemy po prostu panierować w jajku, bułce tartej i mące, a na końcu usmażyć je na patelni. Wyjątkowość tego dość powszechnego sposobu podania może mimo wszystko wyróżnić sposób serwowania camemberta w nietypowym połączeniu słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą brzoskwiń.

Jak grillować camembert?

Eksperymentując w kuchni z camembertem, koniecznie spróbujcie jego grillowanej wersji, która smakuje naprawdę wyjątkowo! Wystarczy, że na minimum pół godziny przed grillowaniem zamoczycie camembert w aromatycznej marynacie, np. z dodatkiem żurawiny, a poczujecie wyjątkową kompozycję smaków. Pamiętajcie tylko, aby camembert grillować z użyciem łopatki lub szczypiec do grilla, a nie widelca!

Jak upiec camembert w piekarniku?

Zapiekany camembert dosłownie rozpływa się w ustach. Trzeba tylko wiedzieć, jak go upiec w piekarniku, żeby osiągnąć taki efekt. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Najlepiej ściąć wierzchnią warstwę camemberta nożem, tak aby pozbyć się białej skórki, a następnie dodać przyprawy – zgnieciony ząbek czosnku, pieprz oraz tymianek. Na koniec cały krążek sera zawijamy w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 15 minut.

Camembert można serwować w wielu wersjach. Warto jednak wiedzieć, że nie docenimy jego walorów smakowych, jeśli będziemy spożywać go prosto z lodówki. Aby delektować się prawdziwym aromatem i kremową konsystencją camemberta, najlepiej jadać go zatem w temperaturze pokojowej albo wyższej, w wersji pieczonej, smażonej lub grillowanej. Tylko wtedy możemy powiedzieć, że naprawdę zasmakowaliśmy tego francuskiego przysmaku.

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram