Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy, znany też jako hom mali, jest odmianą ryżu pochodzącą z Tajlandii. Jego nazwa nie wiąże się jednak, jak powszechnie przyjęto, z zapachem, ale z kształtem ziarenek tego zboża, które przypominają z wyglądu płatki popularnego w tych stronach świata jaśminu. W Polsce, na dobrą sprawę, dopiero odkrywamy zalety ryżu jaśminowego.

Ryż jaśminowy – czym się różni od pozostałych?

Ryż jaśminowy różni się od pozostałych gatunków kalorycznością oraz zawartością składników odżywczych. Zawiera więcej skrobi niż tradycyjny ryż długoziarnisty, dlatego konsystencja jego ziaren po ugotowaniu jest nieco bardziej kleista. Głównym wyróżnikiem ryżu jaśminowego w porównaniu z pozostałymi jest jednak jego kwiatowy aromat.

Jak wygląda ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy wygląda bardzo podobnie jak ziarna pozostałych gatunków ryżu. Ma dość długie i kształtne ziarna, charakteryzujące się śnieżnobiałą barwą. Najbardziej charakterystyczną jego cechą jest zapach.

Jak smakuje ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy smakuje wyjątkowo ze względu na lekko słodkawą nutę, zbliżoną do miodowego i orzechowego posmaku. Docenia się go głównie za specyficzny aromat, jaki wydziela podczas gotowania.

Czy ryż jaśminowy jest zdrowy?

Ryż jaśminowy to jednocześnie lekkostrawny i sycący produkt, dlatego stanowi godny polecenia składnik codziennej diety. Zawiera witaminy z grupy B, dlatego powinien być spożywany w szczególności przez osoby podatne na stres. Te właściwości potwierdzają zatem jego korzystne działanie na organizm.

Ile kalorii ma ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy ma 355 kalorii w 100 gramach. Ugotowany znacznie traci na swej wartości energetycznej i dostarcza już tylko 116 kalorii. W porównaniu ze zwykłą odmianą ryżu jaśminowy jest zatem o wiele mniej kalorycznym produktem.

Jak gotować ryż jaśminowy?

Aby ugotować ryż jaśminowy na sypko, nie potrzebujemy specjalnych naczyń. Wystarczy zwykły garnek, do którego wsypujemy ryż, a następnie zalewamy go zimną i nieosoloną wodą w proporcji 1,3:1 (woda do ryżu). Warto dodać, że ryż jaśminowy nie wymaga wcześniejszego płukania ani moczenia. Wrzucamy go więc prosto do garnka i od momentu wrzenia gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, bez mieszania i odkrywania pokrywki.

Jak długo gotować ryż jaśminowy?

Tak naprawdę trudno określić, jak długo należy gotować ryż jaśminowy, aby był wystarczająco miękki. Najlepiej smakuje oczywiście, podobnie jak makaron, ugotowany al dente. Czas gotowania ryżu jaśminowego powinniśmy w zasadzie uzależniać od możliwości naszej kuchenki. Bez względu na rodzaj sprzętu nie zmienia się jedno – ryż jaśminowy gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody.   

Z czym jeść ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy możemy jeść zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ze względu na jego słodkawy posmak doskonale sprawdzi się jako składnik deserów, takich jak kleik ryżowy z jabłkiem albo wiśniowe sushi. Szczególnie dobrze smakuje razem z egzotycznymi owocami zalanymi mleczkiem kokosowym. Pozwala łączyć ze sobą na pozór kontrastowe smaki, dlatego można go śmiało użyć w słodko-kwaśnych potrawach. Z czym więc jeść ryż jaśminowy na obiad? Na pewno z rybą, warzywami, ale też z różnymi rodzajami mięsa – kurczakiem, królikiem czy wieprzowiną.

Ryż jaśminowy ma więc bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Zwolennicy słodkich nut smakowych i zapachowych zarazem, mogą zakochać się w nim od pierwszego… spróbowania. Ryż ten może bowiem nie tylko stać się częścią pysznego deseru, ale również dania obiadowego.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram