
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- ręcznik kuchenny
- rozdrabniacz
- głębszą patelnię
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BURRATĘ
Burratę odsączamy z zalewy i dokładnie suszymy za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszony ser wkładamy na ok. 15 minut do zamrażarki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI
Panierkę panko wraz z solą i pieprzem przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko, również z solą i pieprzem, roztrzepujemy na gładką masę.
KROK 3: PANIERUJEMY SERY
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kulki burraty wyjmujemy z zamrażarki i obtaczamy kolejno w mące, jajku, a na koniec panierce panko. Następnie każdy z serów ponownie obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.
KROK 4: SMAŻYMY SERY
Sery smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
KROK 5: MACERUJEMY POMIDORKI
Do pojemnika miksującego dodajemy suszone pomidory i rozdrabniamy je, korzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika dodajemy pomidorki, oliwę, krem balsamiczny, bazylię, a także sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i lekko rozdrabniamy, ponownie wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Pomidorki przekładamy na talerze i układamy na nich po jednej kulce burraty. Danie jemy, kiedy ser nadal jest gorący.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Mini burgery
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)