Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart 
  • ręcznik kuchenny
  • rozdrabniacz
  • głębszą patelnię

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BURRATĘ

Burratę odsączamy z zalewy i dokładnie suszymy za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszony ser wkładamy na ok. 15 minut do zamrażarki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI

Panierkę panko wraz z solą i pieprzem przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko, również z solą i pieprzem, roztrzepujemy na gładką masę.

KROK 3: PANIERUJEMY SERY

Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kulki burraty wyjmujemy z zamrażarki i obtaczamy kolejno w mące, jajku, a na koniec panierce panko. Następnie każdy z serów ponownie obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.

KROK 4: SMAŻYMY SERY

Sery smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

KROK 5: MACERUJEMY POMIDORKI

Do pojemnika miksującego dodajemy suszone pomidory i rozdrabniamy je, korzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika dodajemy pomidorki, oliwę, krem balsamiczny, bazylię, a także sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i lekko rozdrabniamy, ponownie wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Pomidorki przekładamy na talerze i układamy na nich po jednej kulce burraty. Danie jemy, kiedy ser nadal jest gorący.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!