Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sokowirówkę
- rękawiczki jednorazowe
- wyparzoną butelkę lub słoik do przelania
- sitko z gazą
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Przefiltruj wodę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: OBIERAMY BURAKI
Nałóż na ręce rękawiczki, a następnie obmyj buraki z brudu i osusz. Osuszone buraki obierz starannie ze skóry. Postaraj się obciąć jak najcieńszą skórkę, by zachować wszystkie substancje odżywcze w niej drzemiące.
KROK 2: KROIMY BURAKI
Buraki przekrój na ćwiartki, aby łatwiej było je wrzucić do sokowirówki.
KROK 3: WRZUCAMY BURAKI DO SOKOWIRÓWKI
Do sokowirówki wrzuć kilka ćwiartek buraka, a następnie dodaj 40 ml wody i ponownie powtórz ten proceder. Sok przecedź przez sito do butelki, by oczyścić go z drobnych resztek i włókien.
KROK 4: DODAJEMY SOK Z CYTRYNY I MIÓD
Do soku dolej wyciśnięty sok z cytryny oraz miód. Zakręć naczynie i wstrząśnij nim w celu wymieszania. Po chwili sok jest gotowy do wypicia!
Zobacz podobne
przepisy
Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!
Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!
Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!
Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
Jeśli witalność ma kolor, to na pewno jest to kolor buraka. Przygotuj z niego zdrowy sok z dodatkiem imbiru i jabłek.
Sok z buraka – pyszny i naturalny
Sok z buraka to pyszne i zupełnie naturalne źródło energii, które w ostatnich latach stało się bardzo popularne. Pija się sok z czystych buraków, z wersji ukiszonej, a także doprawionej innymi warzywami lub owocami. Skąd wzięła się ta moda na sok z buraka czerwonego i dlaczego tak chętnie piją go wszyscy — od dzieci aż po starsze osoby?
Trend na picie soków warzywnych przyszedł do nas z zachodu, gdzie wiele gwiazd stosuje tak zwane diety i detoxy sokowe. Burak jest jednym z kluczowych składników takich odchudzających i oczyszczających soków, które stosowane są jako naturalne suplementy diety. Sok buraczany od wieków znany jest ze swoich oczyszczających właściwości oraz niesamowitego, lekko słodkiego smaku. Znajdziemy je w wigilijnym barszczu, niedzielnym obiedzie i na kolacji degustacyjnej w dobrej restauracji, gdyż smak i kolor buraka jest bardzo ceniony przez wielu szefów kuchni, którzy dodają do dań nie tylko miąższ, ale także sok z buraka.
W jaki sposób produkuje się soki z buraka? Sposobów na pozyskanie naturalnego soku z tego warzywa jest wiele — można użyć do tego blendera, sokowirówki, albo po prostu zalać go wodą i zostawić do ukiszenia. Każdy z tych sposobów pozwala uzyskać nieco inny smak soku, co z pewnością docenią wszyscy fani soków warzywnych.
Sok z buraka kiszonego czy świeżego?
Sok z buraka kiszonego czy świeżego? Jeśli zastanawiasz się nad wyborem pomiędzy tymi dwoma sokami, warto żebyś poznał podstawowe informacje na ich temat. Sok ze świeżego buraka ma intensywny kolor i delikatnie słodki, lekko ziemisty smak. Doskonale sprawdza się w połączeniu z innymi sokami warzywnymi, a także owocowymi.
Sok z kiszonego buraka jest przyrządzany z buraków poddanych fermentacji, która nadaje im unikalny smak. Wersja ukiszona jest bardziej wyrazista w smaku, a smak ten zmienia się na bardziej kwaśny i słony. Kiszony wariant soku z buraka jest popularnych w kuchni Europy Wschodniej i stanowi dodatek do różnych potraw np. barszczu. Wybór pomiędzy sokiem z buraka zwykłego a kiszonego powinien być zależny od preferencji smakowych oraz celu spożycia, ponieważ obie wersje są równie smaczne.
Najlepszy przepis na sok z buraka
Jak zrobić sok z buraka? Na samym początku tego artykułu zdradziliśmy Ci przepis na sok z buraka z dodatkiem miodu i soku z cytryny dla lepszego smaku i konserwacji, jednakże nie jest to jedyna możliwość. Jeśli nie przepadasz za dodatkami smakowymi, możesz przygotować sok z buraków z naszego przepisu bez ich dodawania. Smak takiego soku będzie bardziej intensywny, mniej słodki i delikatnie ziemisty.
Jak jeszcze można zrobić sok z buraka? Jeśli przepadasz za buraczanym smakiem, możesz spróbować zrobić sok z kiszonego buraka. Przepis na zakwas buraczany jest niesamowicie prosty. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kamionkowego naczynia, noża, deski i rękawiczek ochronnych.
Zakwas buraczany zacznij przyrządzać od obrania buraków i pokrojenia ich na drobne kawałki. Pokrojone warzywa należy wrzucić do kamionkowego naczynia, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zestaw do kiszenia, a potem zalać zimną wodą, dodać sól i przykryć naczynie. Po 5-6 dniach należy oddzielić kiszonkę od soku, przefiltrować i gotowe! Ten niezwykle prosty przepis na sok z kiszonego buraka z pewnością skradnie Twoje serce!
Sok z buraka – baza do smoothie i napojów
Sok z buraka może stać się idealnym uzupełnieniem diety zarówno w wersji zwykłej, jak i kiszonej. Pyszny, czerwony sok można dodawać do różnych napojów, kompletnie odmieniając ich smak i kolor. Jednym z popularnych połączeń jest smoothie z burakiem z dodatkiem innych owoców takich jak jabłek i gruszek oraz soku z zielonych warzyw. Takie pożywne smoothie z sokiem z buraka potrafi szybko postawić na nogi po ciężkiej nocy, dodając energii na cały dzień.
Koktajl z sokiem z buraka to niejedyny sposób na picie soku z tego warzywa! Burak świetnie pasuje także do lemoniad, wytrawnych soków, jogurtów, a nawet drinków. Do tych napojów można dodawać także sok z fermentowanych buraków. Jak pić sok z kiszonych buraków? Najsmaczniejszy jest rzecz jasna solo, ale równie pysznie smakuje w połączeniu z innymi warzywami, owocami, a także ziołowym ginem!
Z czym łączyć buraka?
Jakie składniki pasują do buraka i z czym łączyć sok z tego pysznego warzywa? Smacznych kombinacji jest bardzo dużo, że aż trudno się zdecydować. Jednym z bardziej popularnych połączeń jest sok z buraka i jabłka z nutą cytryny. To połączenie cechuje lekka słodycz z odrobiną kwasku, która działa bardzo energetyzująco.
Fanom bardziej treściwych i wytrawnych połączeń polecamy sok z buraka i marchewki oraz selera naciowego. Soczysty, mocno intensywny smak tego napoju spokojnie może zastąpić drugie śniadanie. Jeśli szukasz lekkiego, orzeźwiającego połączenia, spróbuj przygotować sok z buraka i pomarańczy — ta rześka opcja doskonale pasuje do słodkich śniadań, np. tostów francuskich.
Z czym jeszcze można połączyć sok buraczany? Burak idealnie komponuje się z granatem, borówkami, imbirem, miodem, miętą, a także pomidorami. Eksperymentowanie z różnymi kombinacjami może pomóc Ci odkryć nowe, pyszne smaki i ciekawe połączenia.
Sok z buraków – kiedy go pić?
Zastanawiasz się, kiedy pić sok z buraków — rano czy wieczorem? A może chciałbyś dowiedzieć się, jakie efekty przynosi picie soku z buraka?
Picie soku z buraka może mieć różne efekty dla organizmu w zależności od celu spożycia i częstotliwości. Jeśli chcesz poprawić swoją wydolność wysiłkową, zapewnić sobie uczucie sytości oraz poprawić koncentrację — pij sok z buraka rano. Efekty będziesz mógł zauważyć od razu. Sok z kiszonego buraka wypijany na czczo zwiększy poczucie sytości i zredukuje wzdęcia. Najlepiej jest wypić szklankę na godzinę przed jedzeniem. Z kolei picie soku po jedzeniu może pomóc w trawieniu i dodać Ci energii na cały dzień.
Jeśli wprowadzisz buraka na stałe do swojej diety, z pewnością zauważysz pozytywne efekty jego działania już po tygodniu jego stosowania. Zdecyduj, który smak soku Ci bardziej odpowiada i przygotuj go wcześniej tak, aby nie tracić czasu na jego wyciskanie. Pamiętaj o tym, aby przechowywać go w lodówce. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pizza capriciosa
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Fit makaron à la carbonara
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Makaron z boczkiem i brukselką
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
- Tapas z salchichón
- Świąteczny talerz obfitości
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)