Sorbet truskawkowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • dość wysoki pojemnik z pokrywką, najlepiej metalowy
  • blender
  • miseczkę
  • wyciskacz do cytrusów
  • durszlak
  • gałkownicę do lodów

PRZYGOTOWANIE:

SORBET:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Owoce starannie obierz z szypułek, a potem dokładnie umyj i osusz na sicie.

KROK 2: BLENDUJEMY TRUSKAWKI

Wrzuć truskawki do wysokiego naczynia, a potem zblenduj je na gładką masę.

KROK 3: DODAJEMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY

Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do truskawkowego puree. Dodaj także cukier puder. Ponownie zblenduj całość.

KROK 4: MROZIMY SORBET

Truskawkową masę włóż do zamrażalnika na 2 godziny.

KROK 5: PONOWNIE BLENDUJEMY SORBET

Po upływie 2 godzin ponownie zblenduj sorbet, by utworzyć z niego gładką masę bez grudek i kryształków lodu. Zblendowany sorbet wsuń do zamrażalnika na kolejne 2 godziny, a po ich upływie powtórz czynność. Sorbet powinien być gotowy po spędzeniu w zamrażalniku ok. 6 godzin.

DODATKI:

KROK 6: SERWUJEMY SORBET

Wyciągnij sorbet z lodówki i pozwól mu chwilę odtajać, aby łatwiej było go nakładać. Gałkownicą uformuj kulki i przełóż sorbet do miseczek. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Ozdób nimi lody. Oberwij listki z gałązek mięty i także udekoruj nimi sorbet. Życzymy samych przyjemności!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sorbet truskawkowy — prosty sposób na orzeźwienie!

Domowy sorbet z truskawek to nie tylko pyszny, ale również prosty w przygotowaniu deser, który można stworzyć bez specjalistycznych narzędzi czy maszyny do lodów. Wystarczy kilka prostych składników oraz dobry przepis, aby cieszyć się orzeźwiającym smakiem własnoręcznie  przyrządzonego sorbetu truskawkowego. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych lodów na bazie mleka czy śmietanki — jego skład jest krótszy, a samo przygotowanie prostsze. Sorbet charakteryzuje się także bardziej intensywnym i soczystym smakiem, co czyni go idealnym rozwiązaniem na upalne dni i nie tylko!

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Przygotowanie sorbetu truskawkowego nie jest skomplikowane, a jego receptura jest dość elastyczna, gdyż można go przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Wystarczy umiejętnie dostosować proporcje pomiędzy składnikami, a potem zadbać o poprawne zamrożenie owocowego puree. Po kilku godzinach smaczny deser jest gotowy!

Domowy sorbet da się przechowywać w zamrażarce przez dłuższy czas, dzięki czemu nie trzeba go zjadać na raz. Nawet po zakończeniu sezonu truskawkowego! Jeśli chcesz jednak, aby zachował swoją gładką konsystencję oraz odpowiedni smak, nie przechowuj go dłużej niż 3-4 miesiące.

Domowy sorbet truskawkowy to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru truskawek - dzięki prostocie wykonania i naturalnym składnikom można połączyć przyjemne z pożytecznym i nadać tym owocom “nowe życie”. Do sorbetu można zużyć także te owoce, które nie prezentują się już najlepiej i najprawdopodobniej wylądowałyby w dżemie, konfiturze lub kompocie. Osłodź sobie letnie dni i przygotuj nasz przepis na domowy sorbet truskawkowy — gwarantujemy, że się nie zawiedziesz!

Sorbet z mrożonych truskawek — jak go zrobić?

Zastanawiasz się, jak zrobić sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Takie lody sorbetowe można przyrządzić także z mrożonych truskawek! Lody truskawkowe sorbet przyrządzone z mrożonych owoców to doskonały sposób na cieszenie się ich smakiem przez cały rok, niezależnie od pory roku czy pogody. Jak zrobić lody z mrożonych truskawek o konsystencji sorbetu?

Aby poprawnie przygotować ten pyszny deser, nie trzeba dużo się głowić. Wystarczy zblendować truskawki wraz z cukrem lub syropem cukrowym oraz odrobiną wody i soku z cytryny. Pamiętaj jednak, że całkowicie zamrożone truskawki o wiele trudniej zblendować. Zwykły blender może nie podołać, dlatego lepiej sięgnij po termorobot MC Smart. W przypadku blendera ręcznego koniecznie wyjmij truskawki z zamrażalnika wcześniej i daj im się nieco rozmrozić.

Cukier możesz zastąpić odrobiną miodu lub syropu klonowego, aby wydobyć i wzmocnić naturalny smak truskawek. Składniki zblenduj na gładką masę, aż uzyskasz jednolitą sorbetową konsystencję (zwykle trwa to 3-4 minuty). Kiedy masa będzie gotowa, możesz od razu serwować sorbet lub zamrozić go na później. Podczas mrożenia sorbetu z mrożonych truskawek ważne jest, aby co jakiś czas przemieszać masę (a najlepiej zblendować), aby zapobiec powstaniu dużych kryształków lodu i zachować gładką konsystencję deseru.

Składniki potrzebne do przyrządzenia sorbetu z mrożonych truskawek dostępne są w większości kuchni: mrożone truskawki, sok z cytryny oraz opcjonalnie jakiś słodzik i w kilka chwil można przyrządzić orzeźwiający, smaczny deser dla całej rodziny! Ten prosty przepis na lody z mrożonych truskawek to świetny sposób na awaryjny deser, gdy przyjaciele wpadną z niezapowiedzianą wizytą albo po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzięki wykorzystaniu mrożonych truskawek, ten sorbet jest dostępny przez cały rok i nie wymaga czekania na sezon. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych lodów, która zachwyca nie tylko smakiem, ale także prostotą wykonania i estetycznym wyglądem.

Lody sorbet truskawkowy — różne sposoby przygotowania i podania

Wiesz już, jak zrobić sorbet z truskawek świeżych i mrożonych, a więc czas by podzielić się z Tobą pomysłem na domowe lody truskawkowe sorbet w innych odsłonach. Lody sorbetowe z truskawek mrożonych tudzież świeżych można przyrządzić w wyporcjowanej wersji, np. zamrażając je w foremkach lub na patykach.

Aby je zrobić w domu, potrzebujemy jedynie truskawek, soku z cytryny oraz płynnej substancji słodzącej, takiej jak miód, syrop cukrowy czy syrop klonowy, które blenduje się razem z owocami na gładką masę. Gotową mieszankę przelewa się do foremek na lody w różnorodnych kształtach, a potem wkłada się do środka patyczki i mrozi. Czas mrożenia takiego domowego sorbetu truskawkowego jest nieco krótszy, a sama procedura jeszcze prostsza — lody będą gotowe już pod 2-3 godzinach od umieszczenia ich w zamrażarce.

Jeśli decydujesz się na przyrządzenie lodów w większych foremkach, warto od czasu do czasu podczas mrożenia wyciągać je na chwile z zamrażalnika i przemieszczać łyżeczką, by rozbić ewentualne kryształki lodu. Przyrządzasz lody sorbetowe na patyku? Postaraj się, aby masa na sorbet była bardzo gładka i najlepiej dodaj do niej odrobinę wody, by nieco przyspieszyć proces utwardzania lodów.

Chcesz nadać Twoim domowym lodom truskawkowym wyjątkowego charakteru? Nadaj im ciekawszy smak lub teksturę, dodając do lodów smakowite dodatki! Czego można użyć jako dodatkowego składnika sorbetu truskawkowego? Do środka możesz wrzucić kawałki świeżych truskawek, plasterki bananów, startą skórkę z cytryny i pomarańczy, a także listki mięty.

Sorbet truskawkowy możesz wzbogacić także o inne owocowe puree, np. z ananasa, jagody, borówki czy mango, a do środka wrzucić kawałki gorzkiej czekolady, orzechy laskowe, płatki kokosowe, płatki migdałów, czekoladowe dropsy, migdały, płatki owsiane, rodzynki, suszone daktyle i inne smakowite dodatki. Dzięki nim lody sorbetowe nabiorą jeszcze bardziej intensywnego smaku i będą ciekawsze wizualnie!

Masz ochotę na klasyczną odsłonę domowych lodów sorbetowych z truskawek? Wykorzystaj tytułowy przepis i ciesz się ich pysznym, orzeźwiającym smakiem albo utwórz się na eksperymenty i przygotuj własną wersję tego mrożącego przysmaku.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!