
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne do sufletu
- tarkę o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER ZE ŚMIETANKĄ
Brzegi i spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, rozsypując go równomiernie po dnie naczynia. Mieszamy, by składniki się połączyły.
Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C na czas ubijania białek. Cukier powinien skarmelizować się na ładny, złoty kolor.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA
Białka jaj w temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier i zwiększamy obroty urządzenia. Dodajemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną, perłową pianę.
Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUFLETU
Dodajemy żółtka jaj i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie mieszamy.
Krok 4: FORMUJEMY SUFLET
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika. Na warstwę skarmelizowanego cukru nakładamy masę sufletu, formując z niej trzy równe wierzchołki.
Suflet pieczemy na złoty kolor – ok. 17-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy żurawiny. Dolewamy wodę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż żurawiny delikatnie się rozpadną i oddadzą sok.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i smażymy do odparowania płynu i uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 6: PODAJEMY SUFLET
Upieczony suflet wyjmujemy z piekarnika. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Gzik
- Risotto z warzywami
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Jak przygotować sos holenderski?
- Bruschetta z pomidorami
- Zupa gyros
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)