Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne do sufletu
- tarkę o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER ZE ŚMIETANKĄ
Brzegi i spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, rozsypując go równomiernie po dnie naczynia. Mieszamy, by składniki się połączyły.
Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C na czas ubijania białek. Cukier powinien skarmelizować się na ładny, złoty kolor.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA
Białka jaj w temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier i zwiększamy obroty urządzenia. Dodajemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną, perłową pianę.
Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUFLETU
Dodajemy żółtka jaj i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie mieszamy.
Krok 4: FORMUJEMY SUFLET
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika. Na warstwę skarmelizowanego cukru nakładamy masę sufletu, formując z niej trzy równe wierzchołki.
Suflet pieczemy na złoty kolor – ok. 17-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy żurawiny. Dolewamy wodę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż żurawiny delikatnie się rozpadną i oddadzą sok.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i smażymy do odparowania płynu i uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 6: PODAJEMY SUFLET
Upieczony suflet wyjmujemy z piekarnika. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!
Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!
Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Tarta z Linzu
- Deser cassata alla siciliana
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Stripsy z kurczaka
- Cronuty
- Pudding brzoskwiniowy
- Ciasto stracciatella z truskawkami
- Tarta z warzywami na patelnię
- Smoothie z żurawinami
- Tort marcinek z konfiturą żurawinową
- Risotto z szynką i grzybami
- Makaron z pesto z bobu
- Sernik dyniowy
- Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
- Złoty sernik z kiwi
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Muffinki ze śliwkami
- Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)