Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne do sufletu
  • tarkę o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C

Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER ZE ŚMIETANKĄ

Brzegi i spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, rozsypując go równomiernie po dnie naczynia. Mieszamy, by składniki się połączyły.

Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C na czas ubijania białek. Cukier powinien skarmelizować się na ładny, złoty kolor.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA

Białka jaj w temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier i zwiększamy obroty urządzenia. Dodajemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną, perłową pianę.

Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUFLETU

Dodajemy żółtka jaj i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie mieszamy.

Krok 4: FORMUJEMY SUFLET

Naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika. Na warstwę skarmelizowanego cukru nakładamy masę sufletu, formując z niej trzy równe wierzchołki.

Suflet pieczemy na złoty kolor – ok. 17-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy żurawiny. Dolewamy wodę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż żurawiny delikatnie się rozpadną i oddadzą sok.

Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i smażymy do odparowania płynu i uzyskania konsystencji konfitury.

Krok 6: PODAJEMY SUFLET

Upieczony suflet wyjmujemy z piekarnika. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Suflet z mango

Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Suflet z mango
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Suflet malinowy

Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Suflet malinowy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!