Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne do sufletu
 - tarkę o drobnych oczkach
 - robot wielofunkcyjny
 - rózgę kuchenną
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
 
Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER ZE ŚMIETANKĄ
Brzegi i spód naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, rozsypując go równomiernie po dnie naczynia. Mieszamy, by składniki się połączyły.
Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C na czas ubijania białek. Cukier powinien skarmelizować się na ładny, złoty kolor.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA
Białka jaj w temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier i zwiększamy obroty urządzenia. Dodajemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną, perłową pianę.
Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUFLETU
Dodajemy żółtka jaj i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Delikatnie mieszamy.
Krok 4: FORMUJEMY SUFLET
Naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika. Na warstwę skarmelizowanego cukru nakładamy masę sufletu, formując z niej trzy równe wierzchołki.
Suflet pieczemy na złoty kolor – ok. 17-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy żurawiny. Dolewamy wodę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż żurawiny delikatnie się rozpadną i oddadzą sok.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i smażymy do odparowania płynu i uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 6: PODAJEMY SUFLET
Upieczony suflet wyjmujemy z piekarnika. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z konfiturą z żurawiny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Śledzie po kaszubsku
 - Spaghetti carbonara
 - Ryba po japońsku
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Ciasto na pierogi
 - Sałatka gyros
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Makowiec japoński
 - Burek ze szpinakiem
 - Kutia
 - Pierniki
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Śledź w oleju
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)