
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY MARCHEWKĘ
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne). Tak przygotowane marchewki przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę soku z limonki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Awokado pozbawiamy pestki i skórki, a miąższ kroimy w cienkie plasterki. Dymkę kroimy w dość cienkie krążki.
KROK 3: PODAJEMY DANIE
Ryż przekładamy do miseczek. Następnie układamy na nim awokado, marchewki i surimi w kształcie krewetek. Majonez mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami soku z limonki i 1 łyżeczką cukru. Gotowe miseczki sushi skrapiamy tak przygotowanym sosem i oprószamy suszonymi wodorostami oraz dymką.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy możliwość, miseczki sushi warto udekorować tajską bazylią.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Łazanki
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)