Świąteczny keks

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • foremkę o wymiarach 30 x 12 cm
  • rozgrzany do 180°C piekarnik

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Suszone morele siekamy w termorobocie kuchennym MC Smart: czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika miksującego wkładamy wszystkie bakalie oraz dodajemy łyżkę mąki. Całość mieszamy, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Przygotowane składniki przekładamy do miski.

Odważoną mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól umieszczamy w misie termorobota i mieszamy. Używamy programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Wszystko przekładamy do miski.

KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MASŁEM

Następnie do pojemnika miksującego wkładamy końcówkę mieszadła. Odważone miękkie masło oraz cukier ucieramy, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / obroty 4. Zgarniamy składniki na dno misy i ponownie ucieramy na tych samych ustawieniach. Znowu zgarniamy składniki na dno.

KROK 3: DODAJEMY JAJKA

Dodajemy jajko i wybierając program: gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minut / obroty 2 wszystko mieszamy. Po 30 sekundach przez otwór w pokrywie termorobota dodajemy kolejne jajka. Zgarniamy składniki na dno.

KROK 4: DODAJEMY MĄKĘ

Dodajemy 1/3 porcji mieszanki do mąki i całość mieszamy, program: gotowanie wg własnych ustawień / 2 minuty / obroty 4. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie dodajemy połowę porcji mleka i ekstrakt waniliowy. Ponownie dosypujemy 1/3 porcji mąki i znowu mleko. Na koniec dodajemy ostatnią porcję mąki. Usuwamy mieszadło, składniki zgarniamy z boków naczynia. Dodajemy bakalie i całość mieszamy kopystką.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Masę przekładamy do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, ustawiając funkcję: góra-dół. Do suchej misy urządzenia dodajemy odważony cukier oraz sok z cytryny. Ucieramy w termorobocie MC Smart, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 6. Składniki zgarniamy ze ścianek i ponownie ucieramy, stosując te same ustawienia.

KROK 6: PODAJEMY CIASTO

Przed podaniem keks polewamy polewą i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!