
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- foremkę o wymiarach 30 x 12 cm
- rozgrzany do 180°C piekarnik
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Suszone morele siekamy w termorobocie kuchennym MC Smart: czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika miksującego wkładamy wszystkie bakalie oraz dodajemy łyżkę mąki. Całość mieszamy, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Przygotowane składniki przekładamy do miski.
Odważoną mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól umieszczamy w misie termorobota i mieszamy. Używamy programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Wszystko przekładamy do miski.
KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MASŁEM
Następnie do pojemnika miksującego wkładamy końcówkę mieszadła. Odważone miękkie masło oraz cukier ucieramy, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / obroty 4. Zgarniamy składniki na dno misy i ponownie ucieramy na tych samych ustawieniach. Znowu zgarniamy składniki na dno.
KROK 3: DODAJEMY JAJKA
Dodajemy jajko i wybierając program: gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minut / obroty 2 wszystko mieszamy. Po 30 sekundach przez otwór w pokrywie termorobota dodajemy kolejne jajka. Zgarniamy składniki na dno.
KROK 4: DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy 1/3 porcji mieszanki do mąki i całość mieszamy, program: gotowanie wg własnych ustawień / 2 minuty / obroty 4. Podczas mieszania przez otwór w pokrywie dodajemy połowę porcji mleka i ekstrakt waniliowy. Ponownie dosypujemy 1/3 porcji mąki i znowu mleko. Na koniec dodajemy ostatnią porcję mąki. Usuwamy mieszadło, składniki zgarniamy z boków naczynia. Dodajemy bakalie i całość mieszamy kopystką.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Masę przekładamy do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, ustawiając funkcję: góra-dół. Do suchej misy urządzenia dodajemy odważony cukier oraz sok z cytryny. Ucieramy w termorobocie MC Smart, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 6. Składniki zgarniamy ze ścianek i ponownie ucieramy, stosując te same ustawienia.
KROK 6: PODAJEMY CIASTO
Przed podaniem keks polewamy polewą i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!

Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!


Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)