
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- obieraczkę do warzyw
- praskę do czosnku
- patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie przez min. 10 minut
- airfryer o pojemności min. 2,2 l
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij 1 łyżkę soku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Filety z łososia kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm, a cukinię za pomocą obieraczki kroimy we wstążki.
KROK 2: MARYNUJEMY SKŁADNIKI
W misce mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, syrop klonowy oraz sól i pieprz. Do gotowej marynaty przekładamy kawałki łososia i cukinię i mieszamy, aby dokładnie się nią pokryły. Składniki odstawiamy na ok. 5-10 minut.
KROK 3: PIECZEMY SZASZŁYKI
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki łososia i paski cukinii zwinięte w harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki układamy w koszyku airfryera i pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180°C.
WSKAZÓWKA! Po ok. 8 minutach warto sprawdzić, czy łosoś jest już gotowy, aby nie był zbyt suchy.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
20 dni temu
Air fryer NIE jest do robienia ryb ani mięs bo robi to samo, co suszarka do włosów na max.umieszczona w zamkniętym hermetycznie pudełku.Ludzie, przejrzyjcie w końcu na oczy! To w czym można zrobić frytki lub chipsy z jarzyn (choć też będą suche!) nie nadaje się do zrobienia dobrej jakości mięs czy ryb! Na suchary - owszem, w sam raz! I mówi to ktoś kto od wielu lat jest posiadaczem Gourmetowego air fryera!
odpowiedz
1 dzień temu
Popieramu