 (28).webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię żaroodporną, np. żeliwną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPIEKAMY SPÓD TARTY
Bagietkę kroimy na 12 cienkich kromek i każdą z nich smarujemy z obu stron masłem. Tak przygotowane kromki układamy na spodzie i bokach patelni tak, aby pokryły całą ich powierzchnię. Następnie całość pieczemy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
W misce bełtamy jajka z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Następnie dodajemy do nich śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Na podpieczonym spodzie tarty układamy plastry salami i zalewamy je masą jajeczną. Na wierzch kruszymy ser feta i posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem.
KROK 3: PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ
Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 12-15 minut. Tartę podajemy jeszcze ciepłą, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sernik pistacjowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)