
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- mikser
- patelnię z pokrywą
- tarkę o drobnych oczkach
- szklane naczynie, mniejsze od używanej patelni
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy ze szpinakiem, mlekiem, cukrem i mąką. Całość blendujemy na gładką i jednolitą masę.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa jest zbyt gęsta, warto dodać do niej trochę więcej mleka.
KROK 2: SMAŻYMY OMLET
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do nich masę szpinakową, po każdym dodaniu delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem tak, aby omlet był lekko złoty z obu stron.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg, jogurt i cukier umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Następnie do kremu ścieramy kostkę czekolady i całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY DESER
Z omleta wykrawamy kształt dna szklanego naczynia i przekładamy go na dno naczynia. Truskawki kroimy na pół i układamy na omlecie. Na owoce wykładamy krem i całość posypujemy pokruszonymi brzegami omleta. Deser przed podaniem chłodzimy przez min. 1 godzinę w lodówce.
Komentarze (0)