
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę do zapiekania o wymiarach 30 x 20 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: MIESZAMY SKŁADNIKI
Jajka mieszamy w misce z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę tartą mieszamy w drugiej misce z parmezanem, ziołami włoskimi i solą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej i parmezanie.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie odwracamy je i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Połowę sosu wylewamy na dno formy do pieczenia. Układamy na nim ⅓ bakłażanów i oprószamy je ⅓ mozzarelli oraz odrobiną posiekanej bazylii. Całość przykrywamy warstwą sosu. Czynności powtarzamy do momentu wyczerpania wszystkich składników. Na koniec obficie posypujemy wierzch mozzarellą i bazylią.
Zapiekankę pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, aż wierzch będzie złocisty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)