Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodajemy szpinak i blanszujemy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość. Szparagi łamiemy, by oddzielić zdrewniałe końcówki od świeżych, jędrnych pędów. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Smażymy ok. 3-4 minut.
KROK 2: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.
KROK 3: MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ
Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy wegańską śmietanę. Mieszamy.
KROK 4: PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO
Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZANĄ SŁOMĘ
Ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie słupki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczone ziemniaki oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą. Delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z porcją ziemniaczanej słomy.
Zobacz podobne
przepisy
Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.
Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.
Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!
Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg pieczony z ziemniakami
- Puszysty krem z melona
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Zupa pieczarkowa
- Zupa krem z topinamburu
- Wielkanocna babka z pomelo
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Piada wraps
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Jak przygotować sos holenderski?
- BIGOS W 25 MINUT
- Minizapiekanki z ziemniaczkami
- Smażona minisałata rzymska
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
- Syrop z szypułek truskawek
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)