Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser

Sos

Cebulę kroimy na ćwiartki, szalotkę na mniejsze części, siekamy natkę pietruszki.
Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy 1/2 zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati.
Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.

Pulpeciki

Oliwki kroimy w talarki, ser sałatkowy typu greckiego kroimy w kostki.
Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy.
Dodajemy 500 g mięsa mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.

Jak podawać

Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (66)

Avatar
  • Gość Gość
    1884 dni temu
    A to jajko (jajko, osobno żółtko i białko: 1 szt.) to gdzie jest w opisie przygotowania?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1884 dni temu
    A to jajko (jajko, osobno żółtko i białko: 1 szt.) to gdzie jest w opisie przygotowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1882 dni temu
    Korzystamy tylko z żółtka i dodajemy je do pulpecików :)
  • Gość Gość
    2100 dni temu
    Smak wyborny! Niestety podczas smażenia strasznie rozwalały się na patelni, dlatego potrawa nie wyszła tak estetyczna jak na zdjęciu :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1891 dni temu
    Ja jestem leniwy więc zamiast smażyć piekę wszystko z termoobiegiem a na koniec podkręcał grilla i efekt jest prawie taki sam 😉
  • D. D.
    3244 dni temu
    Dzień dobry, czy jeśli przygotuję mięso do smażenia wcześniej i na kilka godzin włożę do lodówki - czy nie wpłynie to na jakość, smak itd. potrawy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3243 dni temu
    D., jeśli tak zrobisz - nic się nie stanie :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3419 dni temu
    Irmino, alkohol w tym przepisie występuje w śladowej ilości, dlatego możesz go pominąć.

    odpowiedz

  • Irmina Irmina
    3419 dni temu
    Jestem w ciazy i nie urzywam alkocholu mogla bym go czyms zastapic?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3813 dni temu
    myślę, że bardzo dobre. Niestety ja się nie załapałam, bo na imprezie mój chłopak zjadł wszystkie, po czym powiedział "no mogły być" , a on jest trochę wymagający:)

    odpowiedz

  • Wiewiórka Wiewiórka
    3850 dni temu
    Grecki smak, cynamon czyni cuda. Trzeba uważać z redukcją sosu, ja przesadziłam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3897 dni temu
    Mojemu mężowi bardzo smakowało to danie. Mi też z tym, że miałam po nim straszną zgagę. Nie wiem czym może to być spowodowane.

    odpowiedz

  • Dośka Dośka
    3972 dni temu
    Przepis rewelacyjny! Uwielbiam to danie i uważam, że cynamon jest tutaj wręcz konieczny, ale w niewielkiej ilości bo wtedy może być rzeczywiście zbyt wyczuwalny. Daję tyle ile jest w przepisie i wspaniale podkreśla całośc dania. Jedno z najlepszych dań :)

    odpowiedz

  • MAGDA MAGDA
    4034 dni temu
    cynamon jest jedną z przypraw którą stosuje się na południu Europy i nie tylko - do Moussaki też się dodaje, to nic dziwnego!

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4088 dni temu
    WOW! PYCHA!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    4121 dni temu
    Witajcie, ogółem dla mnie danie pyszne jednak ja wolę te kotlety bez sosu. Ten sos zabija ich wyjątkowy smak ! Jutro robię je powtórnie, ale bez sosu, ponieważ z sosem czuć tylko pomidory zamiast obłędnego smaku !

    odpowiedz

  • Szymekk Szymekk
    4137 dni temu
    beatrice tego białka nie trzeba było nigdzie dodawać, mi też zostało to zjadłem :) I zgadzam się z tobą w kwestii cynamonu.

    odpowiedz

  • beatrice beatrice
    4141 dni temu
    Ogólnie danie wyszło bardzo smakowite, cynamonu dałam 3 szczypty (w ogólnie niewyczuwalne po upieczeniu), a pulpeciki zamiast smażenia w tłuszczu upiekłam na ruszcie w kombiwarze - szybko i beztłuszczowo. Zostało mi tylko białko i nie wiem czy trzeba było je gdzieś dodać?

    odpowiedz

  • Szymekk Szymekk
    4148 dni temu
    Andre u mnie wyszło bardzo dobre bo nie wolno przesadzać z cynamonem, trzeba tylko pół łyżeczki bo cynamon jest bardzo aromatyczny. Pascal wie co dobre, i ten cynamon jest okey. A co do przepisu jest świetny, bardzo smakuje mi sos POLECAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4253 dni temu
    zgadzam się z andre wszystko ok gdyby nie ten cynamon jak bym jadła mięsną szarlotkę :p

    odpowiedz

  • andre andre
    4266 dni temu
    dodałem cynamon zgodnie z przepisem i było to jedne wielkie nieporozumienie - Pascal czy ty w ogóle jesz to co polecasz?

    odpowiedz

  • Agula Agula
    4295 dni temu
    super przepis dosyc często go robię

    odpowiedz

  • kinia kinia
    4362 dni temu
    Sos wyszedł mi za kwaśny... ktoś wie jak to naprawić?? próbowalam dodać słodkiej papryki, ale nic to nie dało

    odpowiedz

  • Dorka Dorka
    4369 dni temu
    Rewelacyjny przepis. Prosty , szybki i przede wszystkim naprawdę pyszny. Robiłam go już wiele razy i zawsze wychodzi. Zamiast serka greckiego można dać fetę.

    odpowiedz

  • Kasia R. Kasia R.
    4370 dni temu
    Niespodziewanie pyszne :)

    odpowiedz

  • anat-i-bablich anat-i-bablich
    4424 dni temu
    Najulubieńsza ze wszystkich potraw! Gości u nas na stole przynajmniej raz w tygodniu:-) Pyszota. Oboje przepadamy za tym daniem, tylko naszemu Młodemu trzeba wersję bez oliwek przygotować;-)

    odpowiedz

  • anat-i-bablich anat-i-bablich
    4424 dni temu
    Najulubieńsza ze wszystkich potraw - gości u nas na stole przynajmniej raz w tygodniu:) Pyszota!

    odpowiedz

  • JUSTYNA HORDYK JUSTYNA HORDYK
    4434 dni temu
    POTRAWA PO PROSTU PYSZNA :) POLECAM

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4439 dni temu
    Rewelacyjny przepis! Pychota! Nie przepadam za klopsami ale to danie jest super! :)

    odpowiedz

  • maciekhdf maciekhdf
    4442 dni temu
    REWELACJA!!!!!!! To nasze pierwsze danie pascala i w ogole ze wszytkich potraw z tej kamani. Pierwsze koty za ploty. :) TYLKO SOS BYL INNY.

    odpowiedz

  • maciekhdf maciekhdf
    4442 dni temu
    REWELACJA!!!!!!!

    odpowiedz

  • miki miki
    4449 dni temu
    łatwe szybkie... pyszne ...

    odpowiedz

  • patrycja patrycja
    4450 dni temu
    Danie byłoby znacznie lepsze bez cynamonu, którego jest znacznie za dużo. Poza ty super.

    odpowiedz

  • mika mika
    4450 dni temu
    super danie mięsko świetnie współgra z sosem.

    odpowiedz

  • Mireczkaa Mireczkaa
    4455 dni temu
    suuuper:) pierwszy przepis który zrobilam Pascala i na pewno nie ostatni:) dopiero jestem poczatkujaca kucharka a udalo sie:) swietny smak- bylam w Grecji i od razu- po smaku- wspomnienia wrocily! swietny ten ser typu greckiego i oliwki w pulpecikach!! polecam i smacznego:)

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    4459 dni temu
    Klopsiki były naprawdę przepyszne! Zostaną włączone jako stały punkt do naszego menu. Gorąco polecam!

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4460 dni temu
    nie czepiajmy się koloru sosu (i konsytencji) bo to zdjęcie i tak jest najbardziej podobne do wytworu rąk Pascala z wszystkich porzednich potraw ;) Co do samej potrawy - bardzo ok - ciekawy smak, fajnie że są oliwki - a u mnie jako że dodałam chleb pieczony przez siebie były jeszcze pestki słonecznika co okazało się strzałem w 10 bo fajnie chrupią jak się je napotka w kotleciku. Sos dobry - ogolnie jako że to autorstwa Pascala a nie koleżanki z domu obok to 4 z porządnym + inaczej byłoby 5/5. Brakuje tylko dodatku - no przecież nie będzie rodzina wcinać samych klopsików - ja dałam makaron, było ok, ale czuję pewien niedosyt.

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    4465 dni temu
    Danie calkiem, calkiem, ale kolor sosu inny niz na zdjeciu. Nie ma szans by byl tak czerwony, jesli sie uzyje caly peczek natki,

    odpowiedz

  • Agnieszka Andrzejczyk Agnieszka Andrzejczyk
    4465 dni temu
    w tym tygodniu, jak dla mnie Pascal wygral. danie rewelacyjne!! choc same pulpeciki na obiad, to tak srednio, ale jakby jakas kasze do tego dolozyc, to w ogole bylo by mega :)

    odpowiedz

  • malgonia malgonia
    4465 dni temu
    danie super niezapomniany smak no i oczywiście piekny zapach w całym domu. Zresztą gotuje co tydzień każde danie Pascala i każde jest pyszne

    odpowiedz

  • Kiki : ) Kiki : )
    4466 dni temu
    Było takie see ale babcia zjadła więc super hubert ; )

    odpowiedz

  • Ines Ines
    4466 dni temu
    Danie wyszło rewelacyjnie! Po raz pierwszy ugotowałam coś z kuchni Lidla i od razu takie pyszne. Zwykłe pulpeciki dzięki cynamonowi i oliwkom miały niecodzienny smak i sos był taki "głęboko" pomidorowy . Pachniało pięknie w całym domu i wszystkim smakowało :)

    odpowiedz

  • magda magda
    4466 dni temu
    Przepyszne! W porównaniu do papryczek Okrasy pulpety są rewelacyjne. Nic się nie rozwalało, sos super. Czekam na następne przepisy :)

    odpowiedz

  • Lila Lila
    4466 dni temu
    Bardzo smaczne! W przepisie nie ma jednak nic o białku, które jest na liście produktów. Ja dodałam go do mięsa i wyszło bardzo dobrze. Pulpeciki nie były zbyt scisłe, ale być może za mało odcisnęłam bułkę. Mam prosbę do Pascala - te produkty, które można podawaj na sztuki/szklanki/łyzki. Nie każdemu chce sie sprawdzac ile to 80g oliwek :)

    odpowiedz

  • krystianos krystianos
    4466 dni temu
    Wyszło przepyszne:) ja dodałem bułki tartej dodatkowo aby pulpeciki się nie rozpadały ;) No i sos zrobiłem na patelni z dodatkiem śmietany aby, był gęściejszy - nie lubię płynnych sosów:P Ogólnie pychota;) w porównaniu z paprykami okrasy- które wyszły takie sobie (poza sosem;)) danie jest obłędne;)

    odpowiedz

  • Pinia Pinia
    4467 dni temu
    Cynamonu nie dodałam , bo jakos tak mi nie komponował, dodałam za to czosnku do sosu i kotletów, o wiele mniej oliwek , mięso mielone z udźca indyka, wyszło - POEZJA!!! Thx Pascal :)

    odpowiedz

  • meatball meatball
    4467 dni temu
    ~aleksandra nie po grecku keftedes z chlebem? uwierzyłbym, gdyby nazwa meatballs brzmiała choć trochę po włosku:)

    odpowiedz

  • anna anna
    4467 dni temu
    dla mnie cynamonu było dużo za dużo. Jakoś połączenie cynamonu z oliwkami nie za bardzo się dla mnie sprawdziło, ale będę pewnie robiła to danie bez niego, za to z czosnkiem. Sos wydał mi się trochę bezpłciowy, dodałam chili i też czosnku. Mleka nie odciskałam, nic mi się nie rozpadało, może zależy to od mięsa?

    odpowiedz

  • KuchAż KuchAż
    4467 dni temu
    Aby mięso się nie rozpadało wystarczy dodać białka, poza tym wystarczy dopowiedzieć, że chleb należy z mleka odcisnąć. Wtedy całość nie sprawi żadnego kłopotu przy smażeniu. Jajka można nie dodawać, ale wtedy trzeba dobrze połączyć mięso z serem, żeby on stanowił spoiwo i jak najmniej płynów.

    odpowiedz

  • butterflydg butterflydg
    4467 dni temu
    Sos absolutnie przepyszny! Pulpeciki rewelacyjne: mimo, że nie przepadam za cynamonem i oliwkami, to połączenie tych smaków z serem, pietruszką i szalotką stanowi obłędną całość!

    odpowiedz

  • lucas_wsm lucas_wsm
    4467 dni temu
    pulpeciki rozpadały się przy smarzeniu, wymagało to nie lada zachodu by obsmazyć je tak by nie rozleciały się w sosie, nie wiem czego za dużo, bo niczego nie załowawałem... może odpowiedź... ogólnie w smaku rewelacją, z ryżem gitarrka

    odpowiedz

  • azucena azucena
    4468 dni temu
    Rewelacja !!! przepyszne, gustowałam bardziej w kuchni Okrasy, ale ten przepis wygrał teraz POLECAM !!!

    odpowiedz

  • aleksandra aleksandra
    4468 dni temu
    No coz, nie wiem skad ten przepis na greckie keftedes???? napewno nie z grecji!!! do oryginalnych dodaje sie starkowane ziemniaki i sa bez sosu. to wyglada bardziej na meatballs z wloch.... Brandy jak nabardziej, w sumie po to zeby nie nasiakaly tluszczem.

    odpowiedz

  • www www
    4468 dni temu
    Pulpety rozleciały się przy smażeniu. Mięso przełożyłam do sosu, wymieszałam wszystko razem. Ugotowałam makaron. Na obiad zamiast pulpetów mieliśmy pyszne spaghetti. Sos z mięsem, serem, oliwkami był rewelacyjny.

    odpowiedz

  • sowilo sowilo
    4468 dni temu
    Jutro będę robiła. ;) Tylko nie mam brandy ani serka. W Lidlu były pustki na dziale z nabiałami, więc trza będzie czymś innym zastąpić.

    odpowiedz

  • kasia N. kasia N.
    4470 dni temu
    pyszne, nie dałam tylko brendy bo nie miałam, smakuje rewelacyjnie !!!

    odpowiedz

  • qe qe
    4470 dni temu
    Dziś zrobione. Z konieczności zamieniłem parę składników: sama cebula (bez szalotek), bez oliwek (zabrakło w lodówce), bez brendy i zamiast pomidorów w puszcze i koncentratu, wrzuciłem pokrojone świeże pomidory malinowe. Jak wyszło? REWELACJA! Szybko i pysznie! Całość podałem z ziemniakami. Jak na razie najsmaczniejszy przepis!

    odpowiedz

  • jola jola
    4471 dni temu
    z grecja niewiele maja wspolnego, no moze cynamon jako przyprawa - Pascalu a gdzie natka pietruszki, a gdzie mieta? no i najwazniejsze - Grecy nie jedza ich z sosem pomidorowym - tak samo jak nie jedza (i nie przyrzadzaja) ryby po grecku :))))

    odpowiedz

  • kleks kleks
    4471 dni temu
    PASCAL zawsze probuje swoich potraw Okrasa nie czemu ? :) d

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4472 dni temu
    Zapraszam do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją przepisu Pascala http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-5.html

    odpowiedz

  • asiunia asiunia
    4472 dni temu
    Ja tez nie lubię oliwek ale stwierdziłam, że spróbuję no i było pyszne z oliwkami.Wcale nie było ich tak bardzo czuć.Mi się pulpeciki nie rozpadały.Do dania dodałam ziemniaczki.POLECAM! Jeden minus to brak mięsa z promocji w sklepie.Nie wiem ile mogli mieć sztuk bo w sklepie wcale nie bylo zatrzęsienia ludzi...

    odpowiedz

  • fretka fretka
    4472 dni temu
    Danie w smaku rewelacyjne, przygotowanie zajęło mi dużo czasu ale warto było!!! trzeba uważać żeby nie dać za dużo mleka bo sie będą rozpadać, no i brakuje mi tu jakiś młodych ziemniaczków czy ryżu. Pyszne polecam!

    odpowiedz

  • Kama Kama
    4472 dni temu
    dupa z pulpetów farsz się rozleciał przy smażeniu i kto to zje bllee

    odpowiedz

  • JOANNNA JOANNNA
    4472 dni temu
    ja nie dodaje brandy ani oliwek a smakuje zajebiście (nie lubię oliwek)

    odpowiedz

  • iwonalew39@o2.pl [email protected]
    4472 dni temu
    jakos mi ta brandy nie pasuje do mielonego ...

    odpowiedz

  • A A
    4472 dni temu
    Bardzo słaba jakość ;/

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!