Mus czekoladowy

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Mocno schłódź śmietankę.

Przygotowanie

Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka. Do drugiego rondelka nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
Stawiamy miskę z czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
Musimy pamiętać, aby dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła.

Śmietanę ubijamy na sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy przed podaniem.

Jak podawać

Ozdobiamy pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (60)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Tajmoteuszs Tajmoteuszs
    1240 dni temu
    pyszne aż ślinka cieknie

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1854 dni temu
    Pysznosci 😊 polecam

    odpowiedz

  • Wioleta Wioleta
    1887 dni temu
    Jak długo można przechowywać w lodówce taki mus?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1885 dni temu
    Raczej nie ma obawy, że mus będzie stał w lodówce zbyt długo- jest tak pyszny, że zazwyczaj znika zaraz po przygotowaniu:) Jednak z uwagi na znajdującą się w nim śmietanę, zalecamy przechowywać go w lodówce nie dłużej niż dobę.
  • dość dość
    1942 dni temu
    pycha pychota pychotka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2057 dni temu
    JOANNA HORNIAK

    odpowiedz

  • Over The Heaven Over The Heaven
    2615 dni temu
    Świetny przepis ! Jutro zrobię :) Ja zazwyczaj robię mus bez śmietany, za to z ubitymi jajkami . Muszę spróbować tej wersji :) http://www.overtheheaven.pl/2018/04/przepisy-kulinarne-desery-puszysty-mus.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2972 dni temu
    Czy aby czasem czekolada fin carre nie ma w składzie glutenu? W Lidlu raczej nie ma jeszcze niestety bezglutenowych tabliczek czekolady :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2994 dni temu
    Zrobiłam, ze spodem z pokruszonych ciasteczek i owocami. Wszystkim smakował. Zrobiłam z podwójnej porcji. Te składniki na pewno nie wystarczą na deser dla 6 osób, chyba że to będą bardzo małe porcje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3100 dni temu
    Zrobiłam makaroniki z waszego przepisu... nie udało się zrobiłam ten mus i też się nie udało

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3033 dni temu
    Ale z ciebie kuchara. Zepsuć mus....¿
  • Matra Matra
    3125 dni temu
    Zrobiłam dziś jako deser walentynkowy, co mogę powiedzieć żeby to wyszło hmm... 300 ml śmietanki jest ok ale czekolady wwalilam dwie tabliczki: 1 gorzką i 1 mleczną. Śmietana 30% Pilos dobrze się ubija, wbrew temu co tutaj pisali. Jedną kosteczkę ciemnej czekolady i ze dwie- trzy lyzki stolowe bialej jeszcze nie zabarwionej smietanki proponuję zostawić do dekoracji. Rozpuszczona czekolade jak wlewacie do ubitej smietany to trzeba mieszac, dośc energicznie. I mieszac, mieszac, mieszac. Z dwiema tabliczkami czekolady smakuje bosko, taki prawdziwy mus czekokadowy. Tylko z dwiema mlecznymi bedzie za slodki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3125 dni temu
    Właśnie robię na deser! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3408 dni temu
    kapusta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3431 dni temu
    mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3470 dni temu
    Wszystko zgodnie z przepisem - efekt dość ciekawy, po dodaniu stopionej, schłodzonej czekolady do bitej śmietany - masa się nie połączyła, ale powstała stracciatella

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3469 dni temu
    Ważne jest, by dodając stopniowo czekoladę cały czas mieszać składniki, by mogły się szybko połączyć.
  • Klaudia 😘 Klaudia 😘
    3555 dni temu
    Super ☺

    odpowiedz

  • Nadex Nadex
    3756 dni temu
    dziękuję za odpowiedź :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3756 dni temu
    Nadex, oczywiście można :)

    odpowiedz

  • Nadex Nadex
    3756 dni temu
    Czy deser moża zrobić z innej czekolady niż Fin Care?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3773 dni temu
    Marleno, deser będzie nadal dobry do zjedzenia, jednak zaznaczamy, że najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przygotowany!

    odpowiedz

  • Marlena Marlena
    3773 dni temu
    Czy jeżeli zrobię ten deser we wtorek wieczorem będzie nadawał się do zjedzenia jeszcze w czwartek ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3955 dni temu
    Gosściuwa, to jest deser, który rekomendujemy zjeść po przygotowaniu :)

    odpowiedz

  • Gosściuwa Gosściuwa
    3956 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Jaki jest maksymalny okres przechowywania musów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3959 dni temu
    Gosściuwa, niestety, ze względu na zawartość śmietany w składzie, musy mają krótki termin przydatności do spożycia.

    odpowiedz

  • Gosściuwa Gosściuwa
    3960 dni temu
    Czy musy można przechowywać jak przetwory? Np w słoiczkach? A jeśli tak to przez jaki okres czasu?

    odpowiedz

  • kora kora
    4027 dni temu
    Pyszne! Ja jadłam z ciemną czekoladą i mleczną i wyszło dobrze, nawet bardzo dobrze.

    odpowiedz

  • Alina Alina
    4238 dni temu
    Ja dodałam i białą i gorzką czekoladę Fin carne i deser wyszedł ok .

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    4261 dni temu
    Podwoiłabym ilość czekolady i powinno być ok :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4267 dni temu
    przepis do niczego..z podanych proporcji wychodzi bita śmietana o delikatnym (!) smaku czekolady..trzeba albo zmniejszyć ilość śmietanki albo dać znacznie więcej czekolady..

    odpowiedz

  • Domowe Wypieki Domowe Wypieki
    4347 dni temu
    Wow!!! Genialne i apetyczne zdjęcia !!! :) www.domowe-wypieki.com

    odpowiedz

  • Michał Michał
    4411 dni temu
    Deser powalający na kolana!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4414 dni temu
    to jest pyszne

    odpowiedz

  •  :0 :0
    4481 dni temu
    wychodzi czekoladowa bita śmietana a nie mus* :>

    odpowiedz

  •  :0 :0
    4481 dni temu
    Po pierwsze wychodzi z tego bita śmietana i mus :) Prawdziwy mus to czekolada, UBITE NA SZTYWNO BIAŁKA i bita śmietana ;)

    odpowiedz

  • kasdferxvxb1234567889000 kasdferxvxb1234567889000
    4492 dni temu
    pychhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4522 dni temu
    30% też się ładnie ubija. Trzeba dać najniższe obroty na mikserze i jeśli mamy ręczny powoli obracać nim ciągle w tę samą stronę. Na początku wydaje się, że nie chce się ubijać, a potem pach! i gotowe. Gdy mieszadełka zaczynają coś jakby zostawiać ślad, wiedź, że coś się dzieje. ;) Dalsze miksowanie to najszybsza droga do masła. Wygląda to i inaczej niż ubijanie białek - śmietana nie robi się taka sztywna i trzeba ciągle na nią ślipić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4524 dni temu
    Na ile porcji jest ten przepis?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4524 dni temu
    Śmietanka PILOS 30% nie ubija się a robi się z niej masło. Przepis wygląda doskonale, ale polecam śmietankę 36%.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4558 dni temu
    nie koniecznie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4560 dni temu
    przepyszne musicie spróbować !! :)

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Przepyszne Polecam

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    (Pycha)

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    pyszne ...:)

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Pycha

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Odjazd

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Jak to zobaczyłem to apetyt mi wrócił

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    To jesy Super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    super

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    odjazdowe

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    Odjazdowe

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    odjazdowe. Pycha

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    odjazdowe

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4691 dni temu
    odjazd

    odpowiedz

  • Kupala Dupala Kupala Dupala
    4698 dni temu
    mmm ...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!