zobacz film Panna cotta waniliowa z owocami lasu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy (nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).

Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.

Jak podawać

Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk.

Podajemy z sosem owocowym na przykład z sosem z owoców lasu.

Propozycja podania - z sosem z owoców lasu

Gotową mieszankę z owoców lasu (250 g), 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 70 g cukru trzcinowego przekładamy na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.

Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    1508 dni temu
    Jest przepyszna!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2106 dni temu
    sprecyzujcie poprosze w jakiej ilości wody namaczamynżelatynę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2105 dni temu
    Drogi Gościu, ważne, by woda całkowicie przykryła żelatynę, którą namaczamy. W tym przepisie będzie to ok. 40 ml.
  • Gość Gość
    1970 dni temu
    Wody do żelatyny leje się tylko trochę - tak aby ją rozmieszać.
  • Gość Gość
    2432 dni temu
    Czekam na dzial w kuchni Lidla który będzie miał tytuł np. Bez Pszenicy tez Pyszne"

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2431 dni temu
    Polecamy zakładkę "bez glutenu" - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu
  • Gość Gość
    2741 dni temu
    to działa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2827 dni temu
    Nie nie wpływa ostatnio robiłam i były pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2836 dni temu
    Czy lekkie posmarowaniem tłuszczem foremki finalnie nie wpływa na smak Panna Cotta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2835 dni temu
    nie wpływa :)
  • Izka Izka
    2872 dni temu
    Wyszlo idealnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2916 dni temu
    Moj deser był po części po prostu żelatyną a po części panna cottą. Żelatynę musiałem odcinać, ale reszta pyszna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2912 dni temu
    Jeśli żelatyna wyraźnie się odcięła, oznacza to, że była źle wymieszana z pozostałymi składnikami.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3250 dni temu
    Droga Ado, przy tej ilości żelatyny i 2-godzinnym chłodzeniu w lodówce, deser musi stężeć. Gościu, oczywiście, możesz wino zastąpić np. czerwonym sokiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3251 dni temu
    a ja mam pytanie czy sos mogę zrobić bez wina ?

    odpowiedz

  • Ada Ada
    3251 dni temu
    Moja panna cotta nie zastygła. Dlaczego? Wszystko zrobiłam według przepisu.

    odpowiedz

  • pokmijn pokmijn
    3286 dni temu
    Film obejrzałem, przepis przeczytałem, szkoda, że nie ma nic o ilości żelatyny w książce z przepisami cukierniczymi. Dopiero tutaj dowiedziałem się jak to zrobić i za drugim razem wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3286 dni temu
    pokmijn, żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku i czekamy aż nasiąknie. Jeśli masz wątpliwości, zachęcamy do obejrzenia filmiku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2454 dni temu
    "Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu)." To w takim razie przepis nie Jet zgodny z wykonaniem :)
  • pokmijn pokmijn
    3287 dni temu
    Oj, kochani, instrukcja na opakowaniu od żelatyny nie mówi nic o takim "siknięciu" wodą, tam trzeba dodać litr.

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3302 dni temu
    zbyt często najpierw mówię potem myślę, już to sprawdziłem, dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3302 dni temu
    Tomku, zobacz jak to robi Paweł w filmiku :) 3 łyżeczki żelatyny, zalewamy odrobiną wody i czekamy aż żelatyna napęcznieje. Rozpuszczamy ją dopiero w mleku i śmietanie :)

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3302 dni temu
    witam, jakiej żelatyny Pan używa? na moim opakowaniu (dr. oetker): "2/3 łyżeczki rozpuścić w 0,5 L gorącej wody" i te 0,5 mam dodać do mleka/śmietany? wiem, że pewnie to głupie pytanie niemniej prosiłbym o odpowiedź. dziękuję :)

    odpowiedz

  • martina martina
    3315 dni temu
    Znakomity przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3395 dni temu
    Kaju, tak, żelatyna deserowa to inny produkt. Zawartość żelatyny w żelatynie deserowej to zaledwie około 20%.

    odpowiedz

  • Kaja Kaja
    3396 dni temu
    Witam, mam poważny problem z żelatyną. Już 3 raz mi nie wyszło :( Dwie lewe ręce, normalnie. Wzięłam 3 łyżeczki i je namoczyłam, a później rozpuściłam i nawet za którymś razem zamiast po prostu dodać do mleka ze śmietanką, to dodawałam mieszankę powoli do żelatyny i dokładnie mieszałam. Czy możliwe jest że żelatyna deserowa jest słabsza od zwykłej spożywczej i powinnam jej na przykład więcej dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    anvil cukier zagotowujemy razem ze śmietanką i mlekiem.

    odpowiedz

  • anvil anvil
    3601 dni temu
    Acukru do mleka iśmietanki ?

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    3622 dni temu
    Rewelacja! Boska panna cotta! :D

    odpowiedz

  • edith edith
    3733 dni temu
    Deser obłędny,pierwszy raz robiłam i jadłam panna cotte, podałam ją na rodzinnym przyjęciu i to był prawdziwy hit. A sos, cudowny! Idealnie dopełnił całość.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3759 dni temu
    mylwyn, daj znać, czy smakowało :)

    odpowiedz

  • mylwyn mylwyn
    3762 dni temu
    nie jadłam takiej panny cotta i mam nadzieję że mi się uda

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    3797 dni temu
    Panna Cotta - Mistrzostwo ! Każdemu smakowało ! Polecam !

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3839 dni temu
    Ja zamiast owoców lasu użyłam mrożonych malin. Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3886 dni temu
    Kurce dlaczego odcina mi się żelatyna jak się schłodzi w lodowce ????

    odpowiedz

  • Domi Domi
    3964 dni temu
    Panna cotta jest przepyszna, wyszła świetnie, jednak jak dla mnie za słodka i dodałam o połowę cukru mniej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4023 dni temu
    PANNA COTTA JEST PYSZNA PYSZNA PYSZNA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4025 dni temu
    I jeszcze: najpierw dodajemy żelatyne, potem trochę studzimy i do lodówki, tak? Ach, zrobię tak, nie wyjdzie to lipa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4025 dni temu
    A kiedy dodać ten cukier kryształ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4028 dni temu
    Suuuper przepis, bardzo smaczny deser polacam!!

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    4028 dni temu
    czy taka wanilia nie szkodzi zdrowiu ? ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4029 dni temu
    Prześwietny deser. Nie zbyt trudny, składniki idealnie dobrane. Polecam

    odpowiedz

  • Olga Olga
    4030 dni temu
    Deser pychotka :) podałam go z konfiturą wiśniową i smaki świetnie się komponowały, teraz będę robiła wersję z sosem owocowym. Już nie mogę się doczekać. Polecam wszystkim :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4033 dni temu
    Przepis na panna cottę jest oparty na oryginalnym przepisie włoskim. Oczywiście, może się zdarzyć, że dla kogoś jest za mało słodki. Wtedy warto przy następnej okazji dosłodzić go bardziej. Co d wyjmowania deseru z foremek – należy go zanurzyć dosłownie na chwileczkę. Dłuższe moczenie miseczek w gorącej sprawia, że deser się rozpuści.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4034 dni temu
    deser wogule nie jest słotki, ale za to sos bardzo słodki. Mam pytanie jak wyciagneliście ten deser z foremek bo jak wrzuciłem do wrzadku to mi sie połowe rozpusciło

    odpowiedz

  • M. M.
    4034 dni temu
    A ile porcji mniej więcej wychodzi z takiego przepisu? :)

    odpowiedz

  • madzik madzik
    4035 dni temu
    Deser rewelacyjny, zdecydowanie lepszy niz w restauracji. Troche za slodki ale w polaczeniu z rewelacyjnym sosem idealny. Moja rodzina byla zachwycona :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4036 dni temu
    REEEE WEEEEEEEEEEEE LAAAAAAAAAA CJAAAAAAAAAAAA!!!

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    4037 dni temu
    Panna Cotta bardzo dobra, co prawda słodka (dodalam 80g cukru), ale w połączeniu z kwaskowym sosem - rewelacja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4038 dni temu
    pycha pycha pycha!!!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4040 dni temu
    Panna cotta bardzo smaczne ale sos z winem i cynamonem totalny obłęd nigdy w życiu nie jadłem tak wspaniałego sosu do deserów napewno go będę go robiła bardzo często Dziękuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4040 dni temu
    zrobiłam w domu pyszna

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!