Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Melon myjemy, osuszamy, następnie przecinamy pod kątem na 2/3 jego wysokości. Odciętą mniejszą część odkładamy, użyjemy jej do zdobienia. Następnie ścinamy czubek (końcówkę) większej części, tworząc podstawę miseczki melonowej. Ważne, żeby miseczka stabilnie stała na blacie. Łyżką usuwamy nasiona z obu części melona (większej i mniejszej) – robimy to ostrożnie, żeby nie uszkodzić miąższu. Na skórce większej części wydrążonego melona ostro zakończonym narzędziem (np. czubkiem noża) zaznaczamy kontury dowolnych ozdobnych wzorków, np. listków, a następnie wzdłuż zaznaczonych konturów wycinamy wzorek, uważając, żeby nie przebić melonowej skórki. Następnie usuwamy miąższ z obu części melona, który potrzebny nam będzie do przygotowania musu. Na koniec zaostrzamy krawędzie miseczki, ścinając górny brzeg ostrym nożykiem. Mniejszą część melona tniemy na mniejsze kawałki i nadajemy im kształt listków – będą nam potrzebne do dekoracji deseru.
Jaja ubijamy za pomocą miksera. Do garnka wsypujemy 60 g cukru i dolewamy 40 ml wody i gotujemy. Następnie gorącym syropem zalewamy ubijające się w mikserze jaja. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.
220 g miąższu melona, otartą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej limonki, sok z całej limonki i kilka listków bazylii przekładamy do pojemnika blendera. Miksujemy. Żelatynę namaczamy w pozostałych 20 ml wody, mieszamy. Następnie rozpuszczoną żelatynę (można rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali) dodajemy do reszty składników. Resztki melona (miąższu) kroimy w kostkę, następnie wykładamy pokrojonym melonem dno melonowej miseczki oraz pucharki. Ubite jaja mieszamy z pulpą z melona, powstały krem wylewamy na pokrojone kawałki melona, do miseczki wydrążonej z melona oraz do pucharków. Pucharki i miseczkę wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Krem dekorujemy przygotowanymi wcześniej elementami dekoracyjnymi, kawałkami melona oraz świeżymi truskawkami, malinami i listkami bazylii. Deser przygotowujemy w dniu spożycia (krem nie powinien zbyt długo stać w lodówce).
Zobacz podobne
przepisy
Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!
Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.
Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.
Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2518 dni temu
zachęcający przepis ale niestety pomimo wszystkich dokładnych szczegółów z przepisu i filmiki instruktażowego deser opadł i zrobił się wodnisty - w smaku niczego nie przypomina - smak limonki dominuje ! szkoda mi tylko zużytych produktów :/
odpowiedz
4147 dni temu
Proponuje wycinac ksztalty dlutem ;)) a niespodzianka dla taty juz w lodowce ;) pozdrawiam
odpowiedz
4166 dni temu
Do P. Jakuba - nie wiem jak się nazywa ten konkretny nóż, ale wiem, że są to noże do carvingu. chyba zazwyczaj występują w zestawach. a deser właśnie się chłodzi w lodówce... już nie mogę się doczekać! :)
odpowiedz
4168 dni temu
U mnie też wodniste, i niesmaczne...
odpowiedz
4180 dni temu
Trzymałem się przepisu a deser się rozwarstwił i wyszedł wodnisty. Ciekawe gdzie udało mi się popsuć albo na co nie zwróciłem uwagi?
odpowiedz
4181 dni temu
Nie polecam, wyszlo wodniste
odpowiedz
4187 dni temu
Nie wycinałam tak ładnie melona bo robiłam dla siebie ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem nigdy bym nie dodała do melona bazylii a tu proszę smakuje całkiem dobrze polecam
odpowiedz
4188 dni temu
Bardzo ładnie się prezentuje deser z melona,przepis całkiem fajny więc pora wybrac się po melona do Lilda :)
odpowiedz
4188 dni temu
ja bym dodała raczej mięte
odpowiedz
4188 dni temu
Jak sie nazywa ten nóż, którym Pan wycina wzory na melonie? Gdzie go można kupić? Z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Jakub
odpowiedz
4189 dni temu
Wyglada apetycznie mniam mniam !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie