zobacz film Puszysty krem z melona

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Melon myjemy, osuszamy, następnie przecinamy pod kątem na 2/3 jego wysokości. Odciętą mniejszą część odkładamy, użyjemy jej do zdobienia. Następnie ścinamy czubek (końcówkę) większej części, tworząc podstawę miseczki melonowej. Ważne, żeby miseczka stabilnie stała na blacie. Łyżką usuwamy nasiona z obu części melona (większej i mniejszej) – robimy to ostrożnie, żeby nie uszkodzić miąższu. Na skórce większej części wydrążonego melona ostro zakończonym narzędziem (np. czubkiem noża) zaznaczamy kontury dowolnych ozdobnych wzorków, np. listków, a następnie wzdłuż zaznaczonych konturów wycinamy wzorek, uważając, żeby nie przebić melonowej skórki. Następnie usuwamy miąższ z obu części melona, który potrzebny nam będzie do przygotowania musu. Na koniec zaostrzamy krawędzie miseczki, ścinając górny brzeg ostrym nożykiem. Mniejszą część melona tniemy na mniejsze kawałki i nadajemy im kształt listków – będą nam potrzebne do dekoracji deseru.

Jaja ubijamy za pomocą miksera. Do garnka wsypujemy 60 g cukru i dolewamy 40 ml wody i gotujemy. Następnie gorącym syropem zalewamy ubijające się w mikserze jaja. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.

220 g miąższu melona, otartą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej limonki, sok z całej limonki i kilka listków bazylii przekładamy do pojemnika blendera. Miksujemy. Żelatynę namaczamy w pozostałych 20 ml wody, mieszamy. Następnie rozpuszczoną żelatynę (można rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali) dodajemy do reszty składników. Resztki melona (miąższu) kroimy w kostkę, następnie wykładamy pokrojonym melonem dno melonowej miseczki oraz pucharki. Ubite jaja mieszamy z pulpą z melona, powstały krem wylewamy na pokrojone kawałki melona, do miseczki wydrążonej z melona oraz do pucharków. Pucharki i miseczkę wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Krem dekorujemy przygotowanymi wcześniej elementami dekoracyjnymi, kawałkami melona oraz świeżymi truskawkami, malinami i listkami bazylii. Deser przygotowujemy w dniu spożycia (krem nie powinien zbyt długo stać w lodówce).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Iza Iza
    2280 dni temu
    zachęcający przepis ale niestety pomimo wszystkich dokładnych szczegółów z przepisu i filmiki instruktażowego deser opadł i zrobił się wodnisty - w smaku niczego nie przypomina - smak limonki dominuje ! szkoda mi tylko zużytych produktów :/

    odpowiedz

  • Angiee Angiee
    3910 dni temu
    Proponuje wycinac ksztalty dlutem ;)) a niespodzianka dla taty juz w lodowce ;) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3928 dni temu
    Do P. Jakuba - nie wiem jak się nazywa ten konkretny nóż, ale wiem, że są to noże do carvingu. chyba zazwyczaj występują w zestawach. a deser właśnie się chłodzi w lodówce... już nie mogę się doczekać! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3930 dni temu
    U mnie też wodniste, i niesmaczne...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3943 dni temu
    Trzymałem się przepisu a deser się rozwarstwił i wyszedł wodnisty. Ciekawe gdzie udało mi się popsuć albo na co nie zwróciłem uwagi?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3944 dni temu
    Nie polecam, wyszlo wodniste

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3949 dni temu
    Nie wycinałam tak ładnie melona bo robiłam dla siebie ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem nigdy bym nie dodała do melona bazylii a tu proszę smakuje całkiem dobrze polecam

    odpowiedz

  • OLA OLA
    3950 dni temu
    Bardzo ładnie się prezentuje deser z melona,przepis całkiem fajny więc pora wybrac się po melona do Lilda :)

    odpowiedz

  • Maria Piechota Maria Piechota
    3950 dni temu
    ja bym dodała raczej mięte

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3950 dni temu
    Jak sie nazywa ten nóż, którym Pan wycina wzory na melonie? Gdzie go można kupić? Z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Jakub

    odpowiedz

  • Artur Artur
    3951 dni temu
    Wyglada apetycznie mniam mniam !!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!