Babeczki pistacjowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • dwie miski
  • foremki do muffinek
  • blender
  • rózgę do mieszania
  • papier do pieczenia

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Foremki wewnątrz posmaruj olejem roślinnym i posyp je mąką.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI

W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i solidnie wszystko zmiksuj.

KROK 3: STOPNIOWO ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE Z SUCHYMI

Gdy uzyskasz gładką masę jajeczną z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.

KROK 4: BLENDUJEMY PISTACJE I SZPINAK

Pistacje zblenduj wraz ze szpinakiem i 30 g oleju na gładką pastę.

KROK 5: DODAJEMY PASTĘ PISTACJOWO-SZPINAKOWĄ

Do masy na muffinki dodaj pastę i delikatnie wymieszaj.

KROK 6: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK

Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką. Każdą babeczkę posyp z wierzchu cukrem.

KROK 7: PIECZEMY MUFFINKI PISTACJOWE

Formę z babeczkami wsuń do pieca i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłóż je na kratkę do studzenia. Serwuj z ulubionymi dodatkami lub solo!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Babeczki pistacjowe — modny wypiek, który bez trudu zrobisz w domu!

Pistacje to dość świeży trend gastronomiczny, który cieszy się niezwykłym uznaniem. Te pyszne orzeszki spotkać można zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach. Jednym z ciekawszych sposobów na wykorzystanie pistacji jest przygotowanie muffinek z ich udziałem. Muffinki pistacjowe można przyrządzić na wiele różnych sposobów — dodać je do ciasta, kremu czy nadzienia. I uwierzcie lub nie, babeczki pistacjowe w każdej z tych wersji smakują wybornie!

Nasz przepis na babeczki pistacjowe jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i stanowi doskonałą bazę do dalszych eksperymentów z pistacjami w roli głównej. Pistacje można dodać do ciasta w formie zblendowanej lub delikatnie rozgniecionej, nadając im więcej chrupkości i unikatowej struktury.

Ci, którzy kochają muffiny z nadzieniami, powinni koniecznie spróbować muffinek z kremem pistacjowym. Jak go zrobić? Wystarczy, że zblendujesz pistacje z olejem na gładko, a potem połączysz masę z dowolnym kremem o neutralnym smaku. Tak przygotowanym kremem pistacjowym możesz w tempie ekspresowym nadziać swoje babeczki przy pomocy szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego z tylkami o małej średnicy.

Jak ulepszyć nasz przepis na muffiny pistacjowe? Zacznij od wybrania wysokiej jakości składników — postaw na jajka z wolnego wybiegu, mąkę z certyfikatem eko, a zwykły olej zamień na kokosowy. To właśnie dzięki takim drobnym zmianom w przepisie można uzyskać ciasto na babeczki jak od najlepszych cukierników. Co jeszcze możesz zrobić, by Twoje muffinki lepiej smakowały? Cukiernicy zalecają delikatne mieszanie składników na muffinki, aby uniknąć zbyt gęstej konsystencji ciasta. Warto również pamiętać o równomiernym rozprowadzeniu ciasta w foremkach, aby wszystkie muffinki równo się upiekły.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!