![Banica z serem feta Banica z serem feta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/29200d72d314-998b6b2810c4-kw35-2021-karol-okrasa-banica-z-serem-feta-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C
- tortownicę ze zdejmowanym brzegiem o średnicy 26 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Ser feta przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Jedną łyżkę jogurtu odkładamy do miseczki, a resztę dodajemy do fety. Dodajemy jajka, posiekany czosnek, oregano i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: NATŁUSZCZAMY I FASZERUJEMY CIASTO FILO
Masło rozpuszczamy w rondelku (nie klarujemy). Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy.
Ciasto filo odwijamy z opakowania i od razu przystępujemy do natłuszczania arkuszy. Pojedyncze (lub podwójne, jeśli ciasto jest wyjątkowo delikatne) arkusze ciasta rozkładamy na blacie lub desce i po całej jego powierzchni, za pomocą pędzelka, rozprowadzamy rozpuszczone masło.
Arkusze ciasta, z których nie korzystamy, zabezpieczamy przed wyschnięciem, owijając je papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Krok 3: NADZIEWAMY CIASTO FILO
Na natłuszczony arkusz ciasta filo nakładamy porcje nadzienia i rozprowadzamy je nierównomiernie po całej powierzchni. Ciasto zwijamy w rulon, zamykając nadzienie w środku. Końcówki rulonu odcinamy. Rulon z nadzieniem zwijamy do środka, formując ślimaka, którego następnie przekładamy do tortownicy (na sam środek formy).
W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi arkuszami ciasta – natłuszczamy je, nadziewamy i formujemy w rulon. Uformowane rulony ciasta owijamy dookoła pierwszego ślimaka, wypełniając nimi ciasno całą tortownicę.
Krok 4: PIECZEMY I PODAJEMY BANICĘ
Do odłożonej wcześniej 1 łyżki jogurtu wbijamy jajko i rozmącamy je za pomocą widelca. Miksturę rozprowadzamy po wierzchu banicy za pomocą pędzelka.
Banicę pieczemy ok. 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C. Ciasto powinno zarumienić się z wierzchu.
Upieczoną banicę wyjmujemy z piekarnika, brzeg tortownicy zdejmujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną banicę kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli chcemy podać banicę na ciepło, nie kroimy jej – kawałki ciasta możemy odrywać od całości.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!
![Chlebki naan z gorgonzolą i figami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/958be87dd6eb-7ddb95671906-kw29-kinga-paruzel-chlebki-naan-z-gorgonzola-i-figami-1250x704.webp)
Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.
![Szparagowe paluszki w cieście filo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ee4f4ee62241-ac84395e8d68-KW24-kinga-paruzel-szparagowe-paluszki-w-cieście-filo.webp)
Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!
![Andaluzyjska kanapka serranito](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1665a5386945-5b993e9e0a81-LPL-kw17-andaluzyjska-kanapka-serranito-karol-okrasa-1250x700.webp)
Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!
![Chaczapuri z serem i sosem adżika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/331646761ed1-7aa94be29fab-KW24-2019-KAROL-chaczapuri-250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z gruszką i gorgonzolą
- Banany smażone w cieście
- Trufle z białą czekoladą
- Wielkanocna babka ponczowa
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Zielone falafele z sosem tahini
- Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Babka mocno cytrynowa
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Panierowana mozzarella
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Piroshki z wołowiną
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Angielski przysmak owocowy
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Sałatka z białej fasoli
- Śledź marynowany po mazursku
- Wigilijny makowiec
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
Komentarze (2)
165 dni temu
Za mało ciasta w stosunku do farszu - nie byłam nawet w stanie zawinąć w rulon, tylko musiałam złożyć na pół, przez co potrawa rozpaćkała się w piekarniku.
odpowiedz
105 dni temu
Może za dużo nakładałaś ???