Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C
- tortownicę ze zdejmowanym brzegiem o średnicy 26 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Ser feta przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Jedną łyżkę jogurtu odkładamy do miseczki, a resztę dodajemy do fety. Dodajemy jajka, posiekany czosnek, oregano i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: NATŁUSZCZAMY I FASZERUJEMY CIASTO FILO
Masło rozpuszczamy w rondelku (nie klarujemy). Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy.
Ciasto filo odwijamy z opakowania i od razu przystępujemy do natłuszczania arkuszy. Pojedyncze (lub podwójne, jeśli ciasto jest wyjątkowo delikatne) arkusze ciasta rozkładamy na blacie lub desce i po całej jego powierzchni, za pomocą pędzelka, rozprowadzamy rozpuszczone masło.
Arkusze ciasta, z których nie korzystamy, zabezpieczamy przed wyschnięciem, owijając je papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Krok 3: NADZIEWAMY CIASTO FILO
Na natłuszczony arkusz ciasta filo nakładamy porcje nadzienia i rozprowadzamy je nierównomiernie po całej powierzchni. Ciasto zwijamy w rulon, zamykając nadzienie w środku. Końcówki rulonu odcinamy. Rulon z nadzieniem zwijamy do środka, formując ślimaka, którego następnie przekładamy do tortownicy (na sam środek formy).
W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi arkuszami ciasta – natłuszczamy je, nadziewamy i formujemy w rulon. Uformowane rulony ciasta owijamy dookoła pierwszego ślimaka, wypełniając nimi ciasno całą tortownicę.
Krok 4: PIECZEMY I PODAJEMY BANICĘ
Do odłożonej wcześniej 1 łyżki jogurtu wbijamy jajko i rozmącamy je za pomocą widelca. Miksturę rozprowadzamy po wierzchu banicy za pomocą pędzelka.
Banicę pieczemy ok. 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C. Ciasto powinno zarumienić się z wierzchu.
Upieczoną banicę wyjmujemy z piekarnika, brzeg tortownicy zdejmujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną banicę kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli chcemy podać banicę na ciepło, nie kroimy jej – kawałki ciasta możemy odrywać od całości.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!
Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.
Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!
Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
303 dni temu
Za mało ciasta w stosunku do farszu - nie byłam nawet w stanie zawinąć w rulon, tylko musiałam złożyć na pół, przez co potrawa rozpaćkała się w piekarniku.
odpowiedz
243 dni temu
Może za dużo nakładałaś ???