zobacz film Banica z serem feta

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 195°C
  • tortownicę ze zdejmowanym brzegiem o średnicy 26 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Ser feta przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Jedną łyżkę jogurtu odkładamy do miseczki, a resztę dodajemy do fety. Dodajemy jajka, posiekany czosnek, oregano i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 2: NATŁUSZCZAMY I FASZERUJEMY CIASTO FILO

Masło rozpuszczamy w rondelku (nie klarujemy). Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy.

Ciasto filo odwijamy z opakowania i od razu przystępujemy do natłuszczania arkuszy. Pojedyncze (lub podwójne, jeśli ciasto jest wyjątkowo delikatne) arkusze ciasta rozkładamy na blacie lub desce i po całej jego powierzchni, za pomocą pędzelka, rozprowadzamy rozpuszczone masło.

Arkusze ciasta, z których nie korzystamy, zabezpieczamy przed wyschnięciem, owijając je papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Krok 3: NADZIEWAMY CIASTO FILO

Na natłuszczony arkusz ciasta filo nakładamy porcje nadzienia i rozprowadzamy je nierównomiernie po całej powierzchni. Ciasto zwijamy w rulon, zamykając nadzienie w środku. Końcówki rulonu odcinamy. Rulon z nadzieniem zwijamy do środka, formując ślimaka, którego następnie przekładamy do tortownicy (na sam środek formy).

W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi arkuszami ciasta – natłuszczamy je, nadziewamy i formujemy w rulon. Uformowane rulony ciasta owijamy dookoła pierwszego ślimaka, wypełniając nimi ciasno całą tortownicę.

Krok 4: PIECZEMY I PODAJEMY BANICĘ

Do odłożonej wcześniej 1 łyżki jogurtu wbijamy jajko i rozmącamy je za pomocą widelca. Miksturę rozprowadzamy po wierzchu banicy za pomocą pędzelka.

Banicę pieczemy ok. 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 195°C. Ciasto powinno zarumienić się z wierzchu.

Upieczoną banicę wyjmujemy z piekarnika, brzeg tortownicy zdejmujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną banicę kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli chcemy podać banicę na ciepło, nie kroimy jej – kawałki ciasta możemy odrywać od całości.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    101 dni temu
    Za mało ciasta w stosunku do farszu - nie byłam nawet w stanie zawinąć w rulon, tylko musiałam złożyć na pół, przez co potrawa rozpaćkała się w piekarniku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    41 dni temu
    Może za dużo nakładałaś ???

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!