Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
KROK 1: Przygotowujemy prażoną cebulkę
Na patelnię wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i prażymy ją na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie gotowa, odsączamy ją na sitku. Pozostały olej odstawiamy na później.
KROK 2: Blanszujemy szpinak
Trzy łyżki oleju pozostałego ze smażenia cebuli wlewamy na czystą patelnię. Dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę blanszujemy. Szpinak odkładamy na bok.
KROK 3: Przygotowujemy beszamel
Do garnuszka wlewamy 3 łyżki oleju pozostałego ze smażenia cebuli i masło. Gdy się roztopi, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową – chwilę podprażamy i dodajemy mąkę. Zmniejszamy ogień i całość energicznie mieszamy. Prażymy przez około 2 minuty. Dolewamy zimne mleko i energicznie mieszamy, aż beszamel zgęstnieje. 4 plasterki sera kroimy w drobną kostkę i dodajemy do beszamelu. Mieszamy, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Dodajemy podprażoną cebulkę. Mieszamy.
KROK 4: Składamy kanapki
Chleb kroimy na kromki o grubości 1-1,5 cm. Na każdej kromce rozsmarowujemy grubą warstwę beszamelu i układamy po plasterku sera. Na 2 kromkach układamy szpinak. Łączymy 2 kromki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju pozostałego ze smażenia cebuli. Kanapki układamy na patelni, przykrywamy przykrywką i podsmażamy po 2 minuty z obu stron.
Zobacz podobne
przepisy
Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.
Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci najmłodszych – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!
Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.
Tosty z gruszkami i serem
Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Domowe lody szparagowe
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Serniczkowe zajączki
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Pieczone szparagi à la caprese
- Sałatka z brukselki
- Fit makaron à la carbonara
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)