Ciasteczka żurawinowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • piekarnik nagrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • foremki do wycinania ciasteczek

Przygotuj wcześniej:

Przygotuj cukier waniliowo-pomarańczowy. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.

Sposób przygotowania:

CIASTECZKA

KROK 1: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM

Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.

KROK 2: ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.

WSKAZÓWKA! Wyrabiając ciasto, na tym etapie staramy się nie używać rąk, aby masło jak najdłużej pozostało zimne.

KROK 3: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.

KROK 4: WYKRAWAMY CIASTKA

Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.

WSKAZÓWKA! Z ciasta można wykrawać ciasteczka tylko, jeśli jest ono bardzo zimne. Gdy ciasto się ogrzeje i zmięknie, najlepiej schłodzić je w lodówce przez kolejne 30 minut.

KROK 5: PIECZEMY CIASTKA

Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.

RÓŻOWA POLEWA CZEKOLADOWA

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie zdejmujemy ją z ognia, dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

DEKORACJA

Ciastka zanurzamy w gotowej polewie czekoladowej, dekorujemy wybranymi posypkami i odkładamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!