Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik nagrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- foremki do wycinania ciasteczek
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cukier waniliowo-pomarańczowy. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.
Sposób przygotowania:
CIASTECZKA
KROK 1: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM
Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
KROK 2: ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Wyrabiając ciasto, na tym etapie staramy się nie używać rąk, aby masło jak najdłużej pozostało zimne.
KROK 3: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
KROK 4: WYKRAWAMY CIASTKA
Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.
WSKAZÓWKA! Z ciasta można wykrawać ciasteczka tylko, jeśli jest ono bardzo zimne. Gdy ciasto się ogrzeje i zmięknie, najlepiej schłodzić je w lodówce przez kolejne 30 minut.
KROK 5: PIECZEMY CIASTKA
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.
RÓŻOWA POLEWA CZEKOLADOWA
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie zdejmujemy ją z ognia, dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.
DEKORACJA
Ciastka zanurzamy w gotowej polewie czekoladowej, dekorujemy wybranymi posypkami i odkładamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!
Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.
Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrust
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Pierniki
- Rogaliki z makiem
- Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
- Quiche ze szparagami
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Herbaciane paluszki
- Wegańskie bounty owocowe
- Wegańskie makaroniki
- Batony z orzechami pekan
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Wegańska kapusta faszerowana
- Suflety z serem munster
- Crostini z mango i awokado
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Pieczona szynka z sosem cebulowym
- Sałatka warstwowa z szynką
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Pieczone frytki warzywne z dipem curry
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
- Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
- Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
- Obiad jednoblaszkowy z tofu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)