![Ciasteczka żurawinowe Ciasteczka żurawinowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/88127e7fd0b6-80f3924e5b6a-kw50-kinga-paruzel-ciasteczka_zurawinowe.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik nagrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- foremki do wycinania ciasteczek
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cukier waniliowo-pomarańczowy. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.
Sposób przygotowania:
CIASTECZKA
KROK 1: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM
Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
KROK 2: ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Wyrabiając ciasto, na tym etapie staramy się nie używać rąk, aby masło jak najdłużej pozostało zimne.
KROK 3: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
KROK 4: WYKRAWAMY CIASTKA
Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.
WSKAZÓWKA! Z ciasta można wykrawać ciasteczka tylko, jeśli jest ono bardzo zimne. Gdy ciasto się ogrzeje i zmięknie, najlepiej schłodzić je w lodówce przez kolejne 30 minut.
KROK 5: PIECZEMY CIASTKA
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.
RÓŻOWA POLEWA CZEKOLADOWA
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie zdejmujemy ją z ognia, dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.
DEKORACJA
Ciastka zanurzamy w gotowej polewie czekoladowej, dekorujemy wybranymi posypkami i odkładamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!
![Lizaki w kształcie reniferków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f02472fa8f0d-73318788ea85-kw49_2019_1250x700_Pawel.webp)
Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.
![Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/209b405e23b4-5ad0cc34e3d1-kw50-2021-kinga-paruzel-swiateczne-ciasteczka-w-ksztalcie-choinek_1250x700.webp)
Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
![Wegańskie florentynki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e1135629e461-58326bdfc64f-kw48-2022-kinga-paruzel-weganskie-florentynki.webp)
Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.
![Błyskawiczne pierniczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/aa4340e2336d-10ac412bced5-blyskawiczne-pierniczki-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)