
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik nagrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- foremki do wycinania ciasteczek
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cukier waniliowo-pomarańczowy. Masło schłodź, aby w momencie użycia było zimne.
Sposób przygotowania:
CIASTECZKA
KROK 1: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM
Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
KROK 2: ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Wyrabiając ciasto, na tym etapie staramy się nie używać rąk, aby masło jak najdłużej pozostało zimne.
KROK 3: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
KROK 4: WYKRAWAMY CIASTKA
Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.
WSKAZÓWKA! Z ciasta można wykrawać ciasteczka tylko, jeśli jest ono bardzo zimne. Gdy ciasto się ogrzeje i zmięknie, najlepiej schłodzić je w lodówce przez kolejne 30 minut.
KROK 5: PIECZEMY CIASTKA
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.
RÓŻOWA POLEWA CZEKOLADOWA
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie zdejmujemy ją z ognia, dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.
DEKORACJA
Ciastka zanurzamy w gotowej polewie czekoladowej, dekorujemy wybranymi posypkami i odkładamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sos aioli
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Deser z tapioką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)