• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o wymiarach 30 x 40 cm
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Oddzielamy żółtka od białek

Porzeczki myjemy, obrywamy z szypułek i osączamy. 6 jajek rozbijamy, oddzielając żółtka od jajek. Białka odstawiamy. 4 żółtka wkładamy do lodówki, aby wykorzystać je w innym celu.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Miękkie masło i cukier miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy do niej jedno po drugim 2 żółtka, pozostałe 2 jajka i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając składniki. Na końcu dolewamy mleko i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm). Rozkładamy na nim porzeczki, a następnie ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut.  

Krok 3: Pieczemy ciasto z bezą

Cukier puder przesiewamy przez sito. Odstawione uprzednio białka ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dosypujemy powoli cukier puder i dalej miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Ostrożnie rozkładamy ją na podpieczonym cieście i pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i lekko rumiana. Ciasto studzimy, a następnie kroimy na kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Michał Michał
    83 dni temu
    Ciasto należy piec dłużej przed położeniem masy bezowej. W moim przypadku przy takiej ilości owoców i na standardowej blaszce po upieczeniu, nie licząc brzegów, wyszła zupa pod pięknie upieczoną bezą. :-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    151 dni temu
    Zapraszamy do zakładki z przepisami bezglutenowymi: https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    151 dni temu
    To jakiś żart???? Wpisuje w wyszukiwarce hasło: bez glutenu i pokazuje mi przepisy z glutenem!!!

    odpowiedz

  • czytanie ze zrozumieniem czytanie ze zrozumieniem
    151 dni temu
    Jak się wpisze w wyszukiwarkę bez glutenu - nie ma takich wyników. a nie że ci daje ciasta z glutenem... na górnym pasku masz przepisy i jak tam wejdziesz jest coś takiego jak przepisy specjalne i tam jest podpunkt bez glutenu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram