Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 30 x 40 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Oddzielamy żółtka od białek
Porzeczki myjemy, obrywamy z szypułek i osączamy. 6 jajek rozbijamy, oddzielając żółtka od jajek. Białka odstawiamy. 4 żółtka wkładamy do lodówki, aby wykorzystać je w innym celu.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Miękkie masło i cukier miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy do niej jedno po drugim 2 żółtka, pozostałe 2 jajka i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając składniki. Na końcu dolewamy mleko i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm). Rozkładamy na nim porzeczki, a następnie ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut.
Krok 3: Pieczemy ciasto z bezą
Cukier puder przesiewamy przez sito. Odstawione uprzednio białka ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dosypujemy powoli cukier puder i dalej miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Ostrożnie rozkładamy ją na podpieczonym cieście i pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut, aż beza będzie chrupiąca i lekko rumiana. Ciasto studzimy, a następnie kroimy na kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1620 dni temu
Nie wiem u mnie beza wyszła miękka
odpowiedz
2330 dni temu
Ciasto należy piec dłużej przed położeniem masy bezowej. W moim przypadku przy takiej ilości owoców i na standardowej blaszce po upieczeniu, nie licząc brzegów, wyszła zupa pod pięknie upieczoną bezą. :-(
odpowiedz
1620 dni temu
U mnie z kolei mniejSa blacha ale piekłam dłużej i 200 stopni i ciasto ok a beza miękka
2398 dni temu
Zapraszamy do zakładki z przepisami bezglutenowymi: https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu
odpowiedz
2398 dni temu
To jakiś żart???? Wpisuje w wyszukiwarce hasło: bez glutenu i pokazuje mi przepisy z glutenem!!!
odpowiedz
2398 dni temu
Jak się wpisze w wyszukiwarkę bez glutenu - nie ma takich wyników. a nie że ci daje ciasta z glutenem... na górnym pasku masz przepisy i jak tam wejdziesz jest coś takiego jak przepisy specjalne i tam jest podpunkt bez glutenu.