
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- maszynkę do mielenia mięsa
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Mielemy i doprawiamy dorsza
Rybę mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Drobno siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy ją do mięsa razem z mąką, solą i pieprzem. Mieszamy składniki.
Krok 2: Formujemy paluszki i przygotowujemy panierkę
Z tak przygotowanego mięsa formujemy w dłoniach podłużne, niezbyt cienkie paluszki. Kruszymy płatki kukurydziane i wysypujemy je na płaski talerz. Przygotowujemy również talerz z mąką. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko. Obtaczamy przygotowane paluszki kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.
Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy około 20 minut.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Jogurt blendujemy na gładką masę z ogórkiem, koperkiem, syropem z agawy, szczyptą soli i pieprzu.
Paluszki podajemy z dipem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, minimarchewek i pokrojonego w paski awokado.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!


Ryba z frytkami
Klasyka w Twoim domu! Filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące frytki – palce lizać!


Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.


Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.


Komentarze (6)
1448 dni temu
Widać, że artykuł albo pisał ktoś starej daty albo lingwistyczna archaista - "MIELEMY" zostało już prawie całkowicie wypartę na MIELIMY.
odpowiedz
1444 dni temu
Drogi Studencie, według słowników forma "mielimy" jest dopuszczalna, ale nadal jest uznawana za formę mowy potocznej, nie wzorcowej :)
1794 dni temu
bardzo nie smaczne
odpowiedz
1813 dni temu
nie smaczno!!!!!
odpowiedz
1817 dni temu
Bardzo smaczne i chrupiące. Polecam przepis
odpowiedz
1817 dni temu
Bardzo smaczne i polecam to danie
odpowiedz
zobacz wszystkie