![Fasola z makrelą Fasola z makrelą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/bda788de3bf1-327506b6d87a-przekąski-sylwestrowe-okrasy.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 blachy do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą)
- pergamin do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (termoobieg)
- tarkę
Sposób przygotowania:
KROK 1: FILETUJEMY MAKRELĘ
Filetujemy makrelę, mięso musi być idealnie oczyszczone. Wycinamy ciemne części, usuwamy głowę, ości brzuszne i skórę.
KROK 2: KROIMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Czerwoną fasolę rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Ok. ¼ ostrej papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do fasoli. 2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. 30 g kaparów, bez zalewy, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do fasoli.
Obieramy korzeń świeżego chrzanu i ścieramy 1 małą łyżeczkę, dodajemy sok z ½ limonki. Doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy makrelę, rwiemy ją na kawałki. Doprawiamy fasolę niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 40 ml). Mieszamy (tylko łączymy, kawałki ryby powinny być widoczne).
KROK 3: PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
KROK 4: DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
Upieczone ciasto francuskie łamiemy na kawałki.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Makrelę z fasolą nakładamy do 2 miseczek. Na sam wierzch ścieramy jeszcze chrzan, polewamy oliwą z oliwek (ok. 40 ml) i przystrajamy cienkimi plasterkami ostrej papryki oraz snackami z ciasta francuskiego.
WSKAZÓWKA! Ze snacków i fasoli z makrelą możesz przygotować również przystawkę w formie chrupiących kanapeczek.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.
![Sałatka z białą fasolą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a98213ec9d73-01e7f1d21001-Bohnensalat.webp)
Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!
![Wegański pasztet z fasoli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83d78da32ab4-e38da2b812fb-1250x700_Kinga_Paruzel_weganski_pasztet_BS_Online_27596_221118_AB_34004_rgb_ok.webp)
Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.
![Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e3377c323d7f-6d2aa38362df-KW03-2022-Karol-Okrasa-Weganskie-kotlety-mielone-z-fasoli-i-pieczarek-1250x700.webp)
DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.
![DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/be11b23e4474-de6e98562a56-ekspresowe-przekaski-sylwestrowe.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak czekoladowy
- Potrawka z kurczaka z fasolą
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Pizza cztery pory roku
- Makaron w sosie sojowym
- Chlebek pizzowy
- Makaron z łososiem
- Zakwas na żurek
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
- Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Fasola z makrelą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Milopitakia
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
Komentarze (0)