Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KAPELUSZE PIECZAREK PORTOBELLO
By zapobiec ciemnieniu grzybów, usuwamy blaszki z kapeluszy pieczarek portobello. Każdy kapelusz skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy szpinak oraz sos sojowy. Całość dusimy, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Krok 3: FASZERUJEMY PIECZARKI
Farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej kapeluszy i oprószamy bułką tartą (po 1 łyżce bułki na każdy kapelusz). Pieczarki posypujemy obficie serem Scamorza startym na tarce o drobnych oczkach.
Krok 4: PIECZEMY I PODAJEMY PIECZARKI
Pieczarki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Opcjonalnie: przed podaniem posypujemy różowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!
Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bruschetty z mozzarellą
- Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
- Trio sosów do grilla
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Roladki z tortilli
- Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
- Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Zapiekany ser z pistacjami
- Ciasto na pizzę we włoskim stylu
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Sernik na zimno z mango
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Lasagne jabłkowe
- Imbirowy dżem z winogron
- Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
- Szybki stir fry z krewetkami
- Babeczki z jeżynami
- Kaszotto z warzyw korzeniowych
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Kisiel z czerwonych owoców
- Sernik na zimno w słoiku
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Skórka pomarańczowa w syropie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
537 dni temu
Czy można nie podawać?
odpowiedz
687 dni temu
Czy można podawać na zimno?
odpowiedz
687 dni temu
Macie parę przepisów z nadziewanymi pieczarkami i zastanawiam się czy będą tak samo dobre jak podam je na zimno.
687 dni temu
Najpewniej pieczarki nie będą tak samo smaczne, jeśli podasz je na zimno, zwłaszcza w przypadku tego przepisu, gdzie są one zapieczone z serem. Zdecydowanie polecamy zajadać się faszerowanymi pieczarkami, kiedy są ciepłe :)
687 dni temu
Jak najbardziej, natomiast raczej tego nie zalecamy. Faszerowane pieczarki z tego przepisu będą zdecydowanie lepsze na ciepło.