Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KAPELUSZE PIECZAREK PORTOBELLO
By zapobiec ciemnieniu grzybów, usuwamy blaszki z kapeluszy pieczarek portobello. Każdy kapelusz skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy szpinak oraz sos sojowy. Całość dusimy, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Krok 3: FASZERUJEMY PIECZARKI
Farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej kapeluszy i oprószamy bułką tartą (po 1 łyżce bułki na każdy kapelusz). Pieczarki posypujemy obficie serem Scamorza startym na tarce o drobnych oczkach.
Krok 4: PIECZEMY I PODAJEMY PIECZARKI
Pieczarki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Opcjonalnie: przed podaniem posypujemy różowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
878 dni temu
Czy można nie podawać?
Odpowiedz
1027 dni temu
Czy można podawać na zimno?
Odpowiedz
1027 dni temu
Macie parę przepisów z nadziewanymi pieczarkami i zastanawiam się czy będą tak samo dobre jak podam je na zimno.
1027 dni temu
Najpewniej pieczarki nie będą tak samo smaczne, jeśli podasz je na zimno, zwłaszcza w przypadku tego przepisu, gdzie są one zapieczone z serem. Zdecydowanie polecamy zajadać się faszerowanymi pieczarkami, kiedy są ciepłe :)
1027 dni temu
Jak najbardziej, natomiast raczej tego nie zalecamy. Faszerowane pieczarki z tego przepisu będą zdecydowanie lepsze na ciepło.