Faszerowane pieczarki portobello

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KAPELUSZE PIECZAREK PORTOBELLO

By zapobiec ciemnieniu grzybów, usuwamy blaszki z kapeluszy pieczarek portobello. Każdy kapelusz skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia).

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy szpinak oraz sos sojowy. Całość dusimy, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.

Krok 3: FASZERUJEMY PIECZARKI

Farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej kapeluszy i oprószamy bułką tartą (po 1 łyżce bułki na każdy kapelusz). Pieczarki posypujemy obficie serem Scamorza startym na tarce o drobnych oczkach.

Krok 4: PIECZEMY I PODAJEMY PIECZARKI

Pieczarki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Opcjonalnie: przed podaniem posypujemy różowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!