Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KAPELUSZE PIECZAREK PORTOBELLO
By zapobiec ciemnieniu grzybów, usuwamy blaszki z kapeluszy pieczarek portobello. Każdy kapelusz skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia).
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy szpinak oraz sos sojowy. Całość dusimy, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Krok 3: FASZERUJEMY PIECZARKI
Farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej kapeluszy i oprószamy bułką tartą (po 1 łyżce bułki na każdy kapelusz). Pieczarki posypujemy obficie serem Scamorza startym na tarce o drobnych oczkach.
Krok 4: PIECZEMY I PODAJEMY PIECZARKI
Pieczarki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Opcjonalnie: przed podaniem posypujemy różowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!
Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
557 dni temu
Czy można nie podawać?
odpowiedz
707 dni temu
Czy można podawać na zimno?
odpowiedz
707 dni temu
Macie parę przepisów z nadziewanymi pieczarkami i zastanawiam się czy będą tak samo dobre jak podam je na zimno.
707 dni temu
Najpewniej pieczarki nie będą tak samo smaczne, jeśli podasz je na zimno, zwłaszcza w przypadku tego przepisu, gdzie są one zapieczone z serem. Zdecydowanie polecamy zajadać się faszerowanymi pieczarkami, kiedy są ciepłe :)
707 dni temu
Jak najbardziej, natomiast raczej tego nie zalecamy. Faszerowane pieczarki z tego przepisu będą zdecydowanie lepsze na ciepło.