![Frittata z boczkiem i młodą kapustą Frittata z boczkiem i młodą kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0f930310b33b-ea6790d36578-kw07-2024-karol-okrasa-frittata-z-boczkiem-i-mloda-kapusta.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię żaroodporną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Boczek i kapustę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Boczek podsmażamy, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Następnie zdejmujemy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, aż staną się miękkie. Także zdejmujemy je z patelni. Na patelnię dodajemy olej i podsmażamy na nim kapustę przez ok. 2 minuty.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka bełtamy za pomocą trzepaczki i łączymy z mlekiem. Masę jajeczną doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
KROK 4: PIECZEMY FRITTATĘ
Kapustę mieszamy na patelni z ziemniakami i boczkiem. Tak przygotowane składniki zalewamy masą jajeczną i przekładamy patelnię do piekarnika. Frittatę pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
KROK 5: PODAJEMY FRITTATĘ
Pomidorki przekrawamy na pół, a szczypiorek drobno siekamy. Składniki mieszamy z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną frittatę wyjmujemy z pieca i jeszcze gorącą ozdabiamy pomidorkami ze szczypiorkiem i wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
![Kapusta z grzybami i selerem miodowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/04fbfa956be2-a69b9f32a3-kapusta_z_grzybami_11833_S_-69344_RGB_960x540.webp)
Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!
![Frittata z makaronem i szparagami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/314d64f946cb-e68037d297-Nudel-Spargel-Fritatta.webp)
Frittata z cukinią i szpinakiem
Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.
![Frittata z cukinią i szpinakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c7c80247d682-10d6efb3e036-kw18-2022-karol-okrasa-frittata-z-cukinia-i-szpinakiemm.webp)
Frittata z brukselką i groszkiem
Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.
![Frittata z brukselką i groszkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a09c63233547-3568ed2714c4-frittata-z-brukselka-i-groszkiem-kuchnialidla.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Dżem z włoskich śliwek
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- GOFRY TRADYCYJNE
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Sałatka z pomelo
Komentarze (0)